• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdaši priželjkuju: Neka Fener i treći put padne

Autor mondo.rs

Crveno-beli najavili su borbu protiv favorita iz Turske. Istorija kaže da Zvezda nije gubila od Fenera u Beogradu. Evo kako su izgledali ti dueli.

 Evroliga Crvena zvezda Fenerbahce Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Duel "ranjenih lavova" u petak u Beogradu (Kombank arena, 20 časova)!

Domaćin, Crvena zvezda Telekom, može se tako nazvati zbog povreda važnih igrača Mitrovića i Dangubića i neprijatnih poraza u Evroligi, a gost, Fenerbahče, zbog ne baš očekivanih partija koje skupoceni tim Željka Obradovića beleži na startu sezone (debakl u Strazburu, dva uzastopna poraza u domaćem prvenstvu).

Dakle, i jednima i drugima pobeda u 4. kolu značila bi mnogo više od samog rezultata. Jasno je ko je favorit, ali je i trener crveno-belih poslao konkretnu najavu da će njegov tim u petak izgledati bolje nego do sada.

Vera crveno-belih u iznenađenje živi, uprkos problemima, snazi rivala i kvotama kladonica.

Šampion Srbije u petak će povesti borbu protiv tima koji vodi najtrofejniji evropski trener Željko Obradović i koji, nezvanično, ima osmoricu igrača među 50 najbolje plaćenih na kontinentu. Nije potrebno isticati da Fener i ove godine važi za jednog od najvećih favorita za osvajanje takmičenja.

Ipak, kroz istoriju međusobnih duela ova dva tima, ispisanu pre vrtoglavog uspona istanbulskog kluba u 21. veku, Zvezda je važila za favorita.
Do sada, sretali su se četiri puta, a crveno-beli vode 3:1 u pobedama.

Fenerbahče je prvi put pao u Beogradu pred Delijama u oktobru 1988, kada su crveno-beli deklasirali goste iz Istanbula, rezultatom 101:64.

Izvor: MN Press arhiva

Te večeri, posebno inspirisan bio je sadašnji tim menadžer, a tada najbolji šuter Zvezde Nebojša Ilić, koji je ubacio 31 poen. Petorica igrača srpskog tima postigla su dvocifreni broj poena (uključujući sadašnji FIBA tandem Radović - Bogosavljev), a "upisao" se i Mirko Pavlović, tada debitant, a sadašnji sportski direktor kluba sa Malog Kalemegdana.

Za Zvezdu su u toj utakmici igrali: Srđan Dabić 8, Zoran Jovanović 14, Mirko Pavlović 2, Nebojša Ilić 31, Rastko Cvetković 8, Slobodan Janković 10, Zoran Radović 18, Predrag Bogosavljev 10.

U revanšu nije bilo problema za Beograđane, pa je Zvezda još jednom pobedom (87:79) obezbedila plasman u dvomeč sa solunskim PAOK-om, a kasnije i ulazak u četvrtfinalnu grupu.

Izvor: MN PRESS

Deset sezona kasnije, ovi rivali ponovo su se sreli na parketu, ali tada u drugoj fazi Evrolige. Fener je tada bio mnogo konkurentniji protivnik šampionu SR Jugoslavije, ali mu ni Žan Taban i Ibrahim Kutlaj nisu pomogli da izbegne ubedljiv poraz u Pioniru, 88:66. U jednom momentu bilo je i 30 razlike za domaćina, a Igor Rakočević i Zlatko Bolić zajedno su postigli 41 poen.

Crveno-beli su rutinski trijumfovali u sastavu Dragoljub Vidačić 3, Luka Pavićević 3, Igor Rakočević 22, Stevan Peković, Zlatko Bolić 19, Vladimir Radmanović 2, Nikola Jestratijević 5, Oliver Popović 7, Jovo Stanojević 16 i Milenko Topić 11. Trener je bio Jovica Antonić.

Vlade Divac bio je te zime centar Zvezde, ali protiv Fenera nije bio u timu zbog puta u Sakramento, gde je dogovarao prelazak u Kingse.

arhiva
Izvor: YouTube

Te sezone, na gostovanju u Istanbulu, crveno-beli su doživeli i prvi poraz od Fenera, 78:61, opraštajući se od najjačeg takmičenja.

Sada je vreme za ispisivanje nove stranice istorije. Beograd će ovog petka videti još jedan evroligaški spektakl, pred koji je trener Zvezde Dejan Radonjić nekoliko puta zatražio pomoć navijača:

"Biće nam potreban svaki glas, za svaki poen".

Petak, 20.00 časova, Kombank arena: Crvena zvezda Telekom - Fenerbahče.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC