• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas: Kopiranje NBA lige loš potez

Autor mondo.rs

Predsednik KSS smatra da će guranje finansijskih motiva u prvi plan napraviti veliku štetu evropskoj košarci.

 Djilas-Nije-dobro-da-Evroliga-bude-kao-NBA Izvor: MN PRESS

Dragan Đilas izjavio je da Košarkaški savez Srbije nema nikakvog kontakta sa čelnicima Evrolige, pa nema ni načina da utiče na odluke koje se donose vezano za transformaciju elitnog klupskog takmičenja.

Ključna odluka odnosi se na smanjenje broja učesnika sa 24 na 16, što će pogoditi najbolje klubove Srbije i drugih zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. Ostaje samo da se vidi u kojoj meri.

"Sigurno je da ova zemlja zaslužuje evroligaša. Razumem finansijske motive, ali ne vidim zašto moraju da budu presudni. Mislim da nije dobar koncept napraviti jednu ligu sa 16 klubova bez ispadanja. To je kopija NBA lige, koja je ipak drugačija od evropske košarke. Kopiranje NBA lige nije dobra koncepcija, niti je dobro previše činjenja NBA ligi", rekao je Đilas novinarima u Beogradu.

Evroliga je prošlog ponedeljka saopštila da će od naredne sezone promeniti sistem takmičenja, tako da 11 od 16 učesnika bude unapred poznato i to su sadašnji vlasnici "A" licenci.

Još će se takmičiti tri kluba, kao šampioni domaćih liga (nije određeno kojih), pobednik Evrokupa i pobednik kvalifikacionog turnira.

"Verujem da će ipak doći do rešenja koje će poštovati košarkaške, a ne samo finansijske standarde. Ne očekujem da se bilo ko ponaša kao Robin Hud, da uzima bogatima i daje siromašnima, ali dajte malo pričuvajte nas košarkaške bogate. Mi finansijski ne možemo da se borimo", rekao je predsednik KSS.

Na konstataciju novinara da je Evroliga promenom sistema takmičenja morala da povuče neki fascinantan potez, pošto svih ovih godina nije postala ono što se od nje očekivalo, Đilas je odgovorio da garancije učešća nisu dobra stvar.

"U fudbalskoj Ligi šampiona imate garantovana mesta za određene nacionalne lige, ali nema garantovanih imena klubova. Mančester junajted zauzme šesto mesto i ne igra u Ligi šampiona".

"Šta znači da se klubovima garantuje da će sigurno učestvovati? Šta se dešava sa grčkom, španskom i ostalim ligama? Treba napraviti prelazni period u kome će se pojedinim klubovima garantovati mesto, ali da posle toga prolaze po dve ili više najkvalitetnijih ekipa, jer treba da presudi kvalitet".

"Pogrešno je što se previše značaja pridaje najvećim klubovima, što oni odlučuju o svemu. Ako je tako, onda napravite NBA koncept lige, sa 16 klubova bez ispadanja, pa da vidimo ko će to da gleda", dodao je Đilas.

On je uveren da će novi koncept Evrolige doneti mnogo problema evropskoj košarci.

"Fudbal je otišao u drugu stranu, kada je (Mišel) Platini video da klubovi iz istočne i centralne Evrope ne mogu da uđu u Ligu šampiona. Promenio je sistem i sada ti klubovi igraju normalno u Ligi šampiona. Ovim putem ukidate tamo gde je najbolja košarka. Kažete da ekipe moraju da imaju budžet 30 miliona evra. Ako mi sa četiri miliona odemo na Fajnal for, ili uđemo među osam najboljih, što i nas ne pustite? Ovo će se jednog dana vratiti kao bumerang".

KSS je potpisao ugovor sa kompanijom "Lilly drogerie", pa su se najbolje srpske košarkašice, prvakinje Evrope, tim povodom družile sa navijačima u TC "Ušće".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC