• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje NBA: Uzmi trofej Kobiju, ako umiješ!

U noći između utorka i srijede počinje nova NBA sezona. Ko je dovoljno dobar da uzme titulu Lejkersima i Brajantu?

 Počinje NBA: Uzmi trofej Kobiju, ako umiješ! Izvor: MONDO

Za osvajanje titule šampiona pojačani timovi Klivlend Kavalirsa i Boston Seltiksa otvoriće u utorak uveče (22.30 po našem vremenu) 64. po redu izdanje najjače košarkaške lige svijeta - NBA.

Iako najveći broj analitičara tvrdi da su prvi favoriti za osvajanje titule aktuelni šampioni LA Lejkersi, tradicija uspostavljena 2003. godine govori da će prvak za sezonu 2009/2010. stići sa Istoka, možda baš iz gradova Klivlend ili Boston.

Od kada su San Antonio Sparsi 2003. godine osvojili drugu od četiri titule u istoriji kluba, Istok i Zapad naizmjenično su davali šampione i taj niz ispoštovan je i prošle sezone (Detroit 2004, San Antonio 2005, Majami 2006, San Antonio 2007, Boston 2008, LA Lejkers 2009).

Tradicije su tu da se ruše, a pre ovog niza "istočnjaci" bili su u velikom problemu, jer su timovi sa Zapada vladali ligom od posljednje od šest titula Čikago Bulsa i Majkla Džordana 1998. godine, pa do 2004. kada je Detroit počistio Lejkerse i označio kraj zajedničke ere Kobi Brajant/Šakil O'Nil.

Ovaj drugi će u utorak uveče u 38. godini zaigrati za peti tim u karijeri i poslije Orlando Medžika, LA Lejkersa, Majami Hita i Finiks Sansa, upisati prvi nastup u dresu Klivlend Kavalirsa. O'Nil je kao veteran među veteranima doveden u Klivlend da pomogne Lebronu "Kingu" Džejmsu u trenucima kada na terenu bude gorostas Orlanda Dvajt Hauard.

Taj čovjek "oprao" je Džejmsa i ostale u finalu Istoka prošle godine i potom odigrao Veliko finale sa Lejkersima, u kojima je tim iz Los Anđelesa bio bolji sa 4-1 u pobjedama.



Neće samo Kavalirsi renovirani ući u derbi na premijeri. Boston Seltiksi su takođe potpisali jednog veterana sa šampionskim prstenom, Rašida Valasa (35). Svgrnuti šampioni od prošle sezone sada imaju četiri superzvijezde u timu, Pola Pirsa, Reja Alena, Kevina Garneta i Valasa, od kojih nijedan nema manje od 32 godine, a svi skupa imaju - 134!

Njihov prvi zadatak do početka plej-ofa biće da ostanu zdravi i da se u međuvremenu ne pokače, a kada bi to uspjeli, mogli bi da se nadaju finalu. Uprkos slavnim imenima i kluba i članova petorke, bilo bi iznenađenje da Seltiksi osvoje 18. titulu i ponovo odmaknu Lejkersima (15).

Ukoliko je zaista red na Istok, onda bi najveće šanse za titulu trebalo da ima baš tim koji je prošle sezone stigao najdalje iz te konferencije, Orlando. Ali, to je i tim koji je najdrastičnije promijenio sastav u odnosu na konkurente Klivlend i Boston.

Na prvi pogled, Orlando je jači jer je umjesto nepredvidivog Hidajeta Turkoglua (Toronto), stigao vremešni superstar Vins Karter (Nju Džersi) u trejdu osmorice košarkaša između tri kluba (Orlando, Nju Džersi, Toronto). Dolazak Kartera mogao bi dvostruko da utiče na ekipu Stena Van Gandija - dobro i loše.




Sa Floride su otišli još Rafer Alston, zvijezda And 1 "Mix Tape" kultnog serijala, čiji je ulični nadimak "Skip2myLou", zatim Toni Bati, Kortni Li... A, došli su Brendon Bejs (Dalas), Rajan Anderson (Nju Džersi), Met Barns (Finiks), Džejson Vilijams (Majami)...

"Promiješani" Orlando brzo će saznati da li je menadžment uradio dobar ili loš posao.

Nijedan "četvrti" tim sa Istoka, bar prema sastavima timova, neće biti ozbiljan takmac Orlandu, Klivlendu i Bostonu. Ozbiljnih ima na Zapadu, a tamo su se poslije sedam sušnih godina na presto vratili Lejkersi. Brajant je prošle sezone osvojio prvu NBA titulu beš Šakila O'Nila, ali sa Pau Gasolom.

Najtrofejniji trener u karavanu Fil Džekson trejdovao je defanzivca Trevora Arizu za "lošeg momka" Rona Artesta iz Hjustona, u kojem je takođe dobio odličnog defanzivca, ali i igrača koji može do prosjeka od desetak poena po meču, što je učinak koji je Ariza uspijevao da dostigne samo nekoliko puta prošle sezone, najčešće u finalu plej-ofa.



Sjajne igre Arize protiv Orlanda nisu mu sačuvale mjesto u ekipi, u kojoj se ipak malo toga mijenjalo. Ukoliko Džekson bude mogao da računa i na prečesto povrijeđenog Endrjua Bajnama, razlika između njih i drugoplasiranog na Zapadu mogla bi da bude i deset pobjeda.

Daleko više od zdravlja igrača zavisiće najuspješniji tim NBA lige u novom milenijumu, San Antonio Sparsi. U sezoni kada bi Tim Dankan posljednji put s pravom razmišljao o tituli, važnije će biti da Manuel Đinobili bude zdrav u plej-ofu, nego pozicija pred start plej-ofa.

Da bi se očekivane pauze zbog Đinobilijevih hroničnih problema bolje prevazišle, Sparsi su tokom ljeta angažovali dva "starca" Antonija Mekdajsa i Tia Retlifa, ali i jedino pravo pojačanje - Ričarda Džefersona. Taj čovjek mogao bi da ih gurne na poziciju broj 2, iza Lejkersa, a ispred Denver Nagetsa, Hjuston Rokitsa, Dalas Meveriksa, Nju Orleans Hornetsa i Jute Džez.

Portland Blejzersi su prošle sezone bili možda i najkompaktnija cjelina, ekipa koja je bez velike zvijezde ušla u plej-of i to ispred Jute, Hjustona, Dalasa i Nju Orleansa. Ove godine, dok se "pioniri" nadaju da će koljena gorostasa Grega Odena ostati u dovoljno zdravom stanju za finiš sezone.



Osim Lejkersa i zdravih Sparsa, djeluje kao da nijedan tim na Zapadu nije kadar da stigne dalje od eventualnog finala konferencije, u kojem je prošle sezone igrao renovirani Denver, koji je napravio trejd sezone kada je poslao Alena Ajversona u Detroit za Čonsija Bilapsa.

O jednom timu nije se pričalo prošle sezone, pa je bio na 48 minuta da izbaci kasnijeg šampiona Lejkerse. O tom timu ne priča se ni ove jeseni.

Kada je neko suočen sa hroničnim povredama dva najskuplja igrača Trejsija Mekgrejdija i Jao Minga, onda je margina interesovanja javnosti logična. Ono što nije logično je podatak da su Rokitsi prošle sezone dotjerali Brajanta na ivicu propasti i sa osakaćenim timom.

Pitanje je koliko će bez dvije super zvijezde moći da urade ove sezone, pogotovo što su ostali i bez Artesta.




Zastavica Srbije će ove sezone stajati pored šestorice igrača: Predraga Stojakovića, Nenada Krstića, Vladimira Radmanovića, Saše Pavlovića, Darka Miličića i Marka Jarića.

Stojaković je prihvatio da prvi put od debitantske sezone u dresu Sakramento Kingsa (1998/99) ne bude starter, a motiv da sa hroničnom povredom leđa u 33. godini kao šesti igrač ulazi sa klupe Nju Orleans Hornetsa, Stojaković je djelimično pronašao u važećem ugovoru sa tim timom, po kojem će i ove sezone zarađivati više od 14 miliona dolara.

Nije nemoguće da će "Peji" uloga rezerve prijati.

Istu ulogu imaće Marko Jarić u svojoj drugoj sezoni u Memfis Grizlisima, tokom koje će zaraditi više od sedam miliona dolara. Iz Grizlisa u Njujork Nikse prethodnog ljeta trejdovan je Darko Miličić i to za Kventina Ričardsona.




Miličić će u Njujorku, koji mu je obezbijedio ugovor težak sedam i po miliona dolara po sezoni, tražiti četvrti "početak" u NBA ligi u koju je stigao već davne 2003. godine. Afirmaciju, koju je samo djelimično stekao u Detroitu, Orlandu i Memfisu, u punom obliku potražiće u najvećem gradu SAD, koji titulu čeka od 70-ih.

Statistički najbolji učinak naredne sezone mogao bi da ima kapiten reprezentacije Srbije, Nenad Krstić, koji će u Oklahoma Tanderu zaraditi pet i po miliona dolara.

Krle će, ako sve bude u redu sa njegovim zdravljem, imati ulogu startera u svom timu, koju može da očekuje možda još samo Miličić.


Vladimir Radmanović je poslije trejda iz Lejkersa u Šarlot Bobketse prošle sezone prvobitno bio predstavljen kao starter, ali se kasnije preselio na klupu, sa koje će pokušati ponovo da odskoči ove sezone i šarolikom statistikom opravda ugovor težak šest i po miliona dolara po sezoni.

Najmanje će zaraditi Saša Pavlović, koji je ljetos prvo, za Šakila O'Nila, trejdovan iz Klivlenda u Finiks Sanse zajedno sa Benom Valasom, pravom na pik u drugoj rundi drafta dogodine i "kusur" od 500.000 dolara.

I Pavlović i Valas potom su otpušteni iz Finiksa, nakon što im je isplaćen ugovor. Srpski  košarkaš poslije je potpisao jednogodišnji ugovor sa Minesotom (1.500.000 dolara), a Big Ben se vratio u Detroit sa kojim je osvojio titulu 2004. godine.

Poslije više od 15 godina, naredne sezone nećemo gledati novopečene "penzionere" Dikembea Mutomba, Sema Kasela, Roberta Orija, Brusa Bouvena i Bobija Džeksona.


Od zvučniji trejdova prethodnog ljeta trebalo bi dodati i one u okviru kojih je Šon Merion završio u Dalasu, Emeka Okafor u Nju Orleansu, Tajson Čendler u Šarlotu...

Kao slobodni agenti udomili su se: Alan Ajverson u Memfisu, Entoni Parker u Klivlendu, Ben Gordon u Detroitu...

Ol-star meč, 59. u istoriji, biće održan na Dan zaljubljenih 14. feburara u Dalasu.

Meč između Klivlenda i Bostona prvi je od 1.230 mečeva koji će biti odigrani prije početka plej-ofa, a onda će tim koji ostvari 16 pobjeda postati novi šampion. Ko je to?

PAROVI MEČEVA U NOĆI IZMEĐU UTORKA I SREDE:

Klivlend - Boston
Dalas - Vašington
Portland - Hjuston
LA Klipers - LA Lejkers

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC