• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umalo novi šok: Partizan "preživeo" Cibonu!

Imali su crno-beli 17 razlike, ispustili tu prednost i onda drhtali do poslednje sekunde. Pobeda Džikića na debiju.

 Umalo novi šok: Partizan "preživeo" Cibonu! Izvor: MN PRESS

Ivan Siriščević imao je potpuno otvoren šut za produžetak drame u punom "Pioniru".

Promašio je!

Košarkaš Cibone, iako su gosti na raspolaganju za drugi uzastopni napad za produžetak (nakon što je Jasmin Hukić promašio težak šut za tri), uspeli su da stvore prostor u uglu terena, odakle se strelac tri trijke do tada podigao i prekratio muke navijačima i igračima Partizana, kao i debitantu Aleksandru Džikiću.

Crno-beli su ko zna koji put ove sezone ispustili veliko vođstvo iz drugog poluvremena, inače teškom mukom stečeno, ali za razliku od nekih prethodnih mečeva pod vođstvom Petra Božića, ovog puta drama nije imala tužan kraj za Beograđane.

U, za klub iz Humske možda i najvažnijem "klasiku" ABA lige od njenog osnivanja: Partizan – Cibona 85:82 (26:23, 22:19, 25:17, 12:23)!

Džikićev dolazak na klupu dezorjentisanog sastava crno-belih doneo je vidne promene, igrači su posle četiri poraza u nizu i smene Božića doneli energiju na parket, borbenost, fajterski duh, iz toga rodila se dobra odbrana, vraćen je zaštitni znak - skok i skok u napadu, delovalo je da će sve biti završeno ovacijama i aplauzima za novi-stari Partizan, ali nešto se dogodilo pri rezultatu 80:68, u poslednjoj četvrtini.

Ekipa Damira Mulaomerovića, koji je nakon smene Slavena Rimca vezao četiri pobede u pet kola ABA lige, napravila je seriju 0:13, povela i uspela da izgubi praktično dobijen meč u penal završnici u poslednjih 40-ak sekundi. Pomenimo i da je Partizan imao 71:54 u finišu treće deonice, kada se uveliko slavila pobeda na tribinama, međutim crno-beli su podsetili verne navijače da se u i dalje sastav koji snažno ne veruje u sebe.

Nije lako odrediti jedan momenat u kom je stala igra Partizana i započeo preokret Cibone. Sve do 33, 34. minuta Džikićev tim uspevao je odbranom i neverovatnom energijom i upornošću u skoku u napadu (21!?) da popravi mnogo toga lošeg u organizaciji igre i ovog puta, ali kada su crno-beli počeli da promašuju i druge, treće, četvrte, pa i pete napade uzastopno (u jednom trenutku Partizan nije iskoristio osam napada u nizu), u kosti se uvukao strah i nervoza.

Moguće da su plavi dresovi Cibone zaličili, ma kako to nemoguće zvučalo, na one roze-zelene igrača Mege Leksa, da su se igrači setili utakmice u kojoj su bacili 18 poena prednosti iz treće četvrtine i označili otvorenom krizu koja je koštala Božića posla, a Partizan pada na dno tabele, no Džikić je čestim tajm-autima i izmenama vukao ručnu, kao kočničar pokušavao da zaustavi zahuktali "Parni valjak" na putu ka novom samouništenju i, ispostavilo se, uspeo je tek u poslednjem minutu.

Uz obilatu pomoć gostiju!

Na 80:81, u jeku serije 0:13, Cibosi su bez ikakve potrebe poslali večeras perfektnog sa penala, Viktovca, da izvede još dva pokušaja, što je on ispunio i vratio prednost Partizanu od 82:81, a onda su Vitkovac i Kevin Džons pod obručem "odneli" u aut i Anta Tonija Žižića i loptu, sudijska trojka na zaprepašćenje centra Cibone dosudila je napad za Partizan, završen faulom Nebojše Joksimovića nad Aleksandrom Cvetkovićem.

Mladi plej nije podlegao pritisku i pogodio je oba penala za 84:81, posle čega Partizan praktično nije mogao da izgubi, već samo ode u produžetak, ali i to je postalo diskutabilno kada je Nik Slavica pogodio prvo, promašio drugo bacanje, a Žižić, ne Andrija, već Ante Toni, između trojice igrača Partizana iščačkao loptu i iznudio faul.

Izvor: MONDO

No, kako ni sam nije poznat kao solidan izvođač penala, a na sve to treba dodati umor, pritisak i "jak" faul koji je pretrpeo, Žižić nije pogodio nijedno slobodno bacanje i propustio je priliku da poravna na 84:84, "otpadak" je pokupio Edo Murić i pretrpeo tako jak faul od Džejmsa Florensa, da su sudije i igrači dva kluba morali da sprečavaju i potencijalnu tuču.

Umoran i dekocentrisan Murić je pogodio jedno slobodno bacanje za 85:82, čime je propustio šansu da surovo kazni Žižićeve promašaje i ostavio šansu Mulaomeroviću da nacrta napad za izjednačenje. Prvi, na devet sekundi do kraja, nije lepo odigran, pa je Hukić probao nemoguću trojku iz okreta, ali su "vukovi" bili te sreće da se Džons s loptom bacio u aut, pa je Siriščević ni iz čega dobio novu šansu, kao što smo već opisali, bio je sam u uglu i promašio šut meča, možda i celog kola!

Džikić je, iako ne na način na koji je želeo i očekivao na 17 razlike, debitovao pobedom, Partizan je prekinuo niz poraza (Mega Leks, MZT, Igokea, Sutjeska), a Mulaomerović tek drugi put morao da čestita boljem od kada je nasledio Rimca. Dok Partizan i Cibona ne budu sebi mogli da obezbede atraktivniju igru u napadu, gledaoci sa obe strane granice moći će da kažu da nisu ostali uskraćeni za borbenost, energiju, dobre odbrane, neizvesnost i fer-borbu koja je uspela da sačuva ovo drevno rivalstvo u teškim danima za oba kluba.

Cibona u Beogradu nije pobedila od 14. oktobra 2009. godine, kada je bilo 51:64. Partizan, pod vođstvom Duška Vujoševića i Vlada Jovanovića, imao je više uspeha u duelima sa Zagrepčanima u ABA ligi, ali je prvi duel ove sezone, kada su na klupama bili Rimac i Božić, pripao Ciboni - 63:57.

Cibona je prošle nedelje ostala bez mladog Ivice Zubca, koji nije bio isplaćen, pa je iskoristio pravo da izađe iz ugovora i potpiše za Cedevitu, a pre toga "modre" su napustili Marko Jagodić Kuridža i Dominik Mavra.



POSLEDNJIH 10 SUSRETA:

17. oktobar 2015: Cibona – Partizan 63:57
14. februar 2015: Cibona – Partizan 64:81
23. novembar 2014: Partizan – Cibona 73:64
4. februar 2014: Cibona – Partizan 80:76
3. novembar 2013: Partizan – Cibona 80:71
5. januar 2013: Partizan – Cibona 74:68
6. oktobar 2012: Cibona – Partizan 80:72
25. februar 2012: Cibona – Partizan 77:83, 68:68
6. novembar 2011: Partizan – Cibona 91:67
15. mart 2010: Partizan – Cibona 89:74

TABELA: Budućnost 20-2, Cedevita 15-5, Crvena zvezda 13-5, Mega Leks 12-6, Krka 8-10, MZT 8-10, Cibona 8-11, Metalac 8-11, Zadar 8-11, Olimpija 7-11, Tajfun 7-12, Partizan 7-12, Igokea 6-12, Sutjeska 6-12.

PRED DRAME...

Partizan je počeo utakmicu sa mnogo energije i očiglednom željom da prekine seriju loših rezultata. Beogradski tim je posle tri minuta poveo 7:6 i čuvao je prednost do kraja prve četvrtine, ali nije stekao osetniju prednost. Najveća razlika za domaćih bila je sedam poena, prvi put 19:12.

Cibona je, međutim, zahvaljujući Roziću i Žižiću uspela da priđe na 26:23 na kraju prve četvrtine.

Zagrebačka ekipa je drugu četvrtinu počela sa pet vezanih poena Rozića ('trojka' i koš) i vratila vođstvo, 26:28. Kevin Džons je već posle šest minuta imao sedam skokova.

Na to je Avdin Vrabac odgovorio sa šest vezanih poena, a Rozić je dao jedno bacanje, tako da je Partizan ponovo vodio, 32:29. Crno-beli su igrali sa mnogo energije, ali nisu uspevali da zatvore propuste u odbrani, tako da je Cibona uspevala da održi priključak.

Partizan je u 18. minutu stekao i dvocifrenu prednost, 46:36, ali je to kratko trajalo, pošto su Džejms Florens, Nebojša Joksimović i Ivan Siriščević vezali koševe i priveli Cibonu na 46:42 u završnici.

Partizan je drugo poluvreme počeo sa prednošću od 48:42, ali je prvi koš iz igre dao tek u 23. minutu. Tada je Murić poentirao za vođstvo svog tima 51:47. Cibona je igrala jaku odbranu, zahvaljujući kojoj je prišla na dva poena zaostatka. Meč je tada bio znatno usporen, a crno-beli nisu nikako uspevali da pronađu put do koša iz igre.

Cibona je na oko tri minuta pre kraja prišla na 55:51, ali je tada Partizan odgovorio serijom 14:2, koju je pokrenuo Vanja Marinković "trojkom".

Tokom te serije, trener Cibone Damir Mulaomerović dobio je tehničku grešku, nakon čega je i predsednik Cibone Aco Petrović ustao u protestu, zbog čega su ga sudije udaljile iz hale.

Partizan je na kraju svoje serije imao prednost od 16 poena, 69:53, a na poslednji mali odmor otišao je sa prednošću 73:59.

To, međutim, nije garantovalo miran finiš Partizanu. Domaći košarkaši su igrali vrlo borbeno i imali su daleko više skokova od rivala, ali im je u finišu stao šut. Cibona je to iskoristila i strpljivo gradila napade i poentirala, tako da je minut i po pre kraja povela, 80:81, čime je kompletirala seriju od 13:0.

TOK MEČA:

3 - Trojkama Joksimovića i Rozića, Cibona je povela 2:6 dok se "Pionir" punio, međutim tada su Cvetković trojkom i Džons ofanzivnim skokom posle promašaja Đumića i polaganjem, doneli minimalnu prednost Partizanu - 7:6.

5 - Dok Džikić traži presing na Florensu, koji pravi problema crno-belima u uvodnim trenucima meča, Murić pogađa trojku i donosi Partizanu prednost od 10:9.

6 - Đumić i Cvetković sa penala doneli su Partizanu poene u periodu igre sa dosta grešaka na obe strane, ali su iskusni Rozić i Žižić ulascima pod koš održavali svoj tim u egal rezultatu - 14:12. Kreću prve izmene...

Statistika prve četvrtine.
Izvor: MONDO

7 - TROJKA! Samo što je ušao u igru, umesto Marinkovića, Vilson je pogodio trojku za 17:12, a onda i oštrom odbranom nad Florensom izdejstvovao novi napad za crno-bele. Vilson je razbudio publiku, koja je od starta uz Partizan, ali sada nešto glasnije nego na početku meča... Rastrčali su se crno-beli od trojke Vilsona, napravili i dve greške u nizu.

8 - KONTRA! Vilson za Murića posle velikog promašaja Florensa, polaganje Slovenca za najveću prednost do sada jedne od ekipa - 19:12.

9 - Trojke su "razmenili" Hukić i raspoloženi Murić, ali je posle nepotrebne dvojke iz driblinga Vilsona usledila kazna na drugoj strani. Grobari su se bunili zbog faula dosuđenog nad Rozićem, ali nakon što se veteran u plavom dresu obrukao sa dva teško promašena penala (prvi nije ni stigao do obruča), Džons je nadskočen, Žižić mu je skinuo loptu s leđa i, slučajno ili ne, iz prve je poslao u koš - 26:23.

10 - Greške su ispunile poslednjih 60 sekundi prve četvrtine. Koraci Aranitovića, koraci Krušlina i težak pokušaj za tri, koji Vrabac nije uspeo da ubaci uz sirenu - 26:23!

DRUGA ČETVRTINA:

12 - Tajm-aut Džikić, posle druge trojke Rozića, a četvrte Cibonine za kratko vreme 26:28! Crno-beli su izneli energiju na parket večeras, pokazali srce i volju, nagovestili i jaču dozu samopouzdanja, ali je Cibona pogocima sa distance Rozića, Joksimovića i Hukića zadržala priključak, kaznila neke greške domaćina u brzanju i preuzela vođstvo - 26:28.

13 - VRABAC! Tajm-aut je urodio plodom, Partizan je odigrao dve dobre odbrane, a Vilson i Marinković asistencijama pronalazili Vrabca za četiri njegova vezana poena kojima sprski klub stiže do nove prednosti - 30:29. Već u narednom napadu, kada je Cibona postavila zonu, Vrabac je driblingom našao rupu i bacio "flouter" levom rukom za 32:29. Mini serija krilnog košarkaša, uz jedan njegov defanzivan skok, polazak u tranziciju, gubitak ravnoteže, pad i izgubljenu loptu.

14 - Vrabac nije, ali Vitkovac jeste! Pogodio je trojku iz ugla, podigao publiku na noge i doneo Partizanu 35:29, na šest minuta do odlaska na odmor. Mulaomerović je povukao zonu koju je postavio i napravio dve izmene, a onda je novajlija na terenu, Slavica, vratio Partizanu poklonjenu loptu posle nove žestoke odbrane belih. Zakuvalo se, oba tima igraju sa visokim angažovanjem, što do izražaja dolazi naročito u defanzivnim akcijama.

15 - Klopka za Florensa, Vilson i Vrabac su ga udvojili na njegovoj polovini i izdejstvovali grešku, zbog koje je Mulaomerović besno zatražio tajm-aut i održao lekciju svom timu na klupi. U to vreme, Pionirom se orila pesma podrške ekipi koja večeras igra odličnu odbranu, ali koja ne uspeva sve osvojene lopte i iznuđene greške protivnika da kazni poenima na drugoj strani. Ipak, posle polaganja Marinkovića u akciji iz auta - 37:29!

Statistika posle druge četvrtine.
Izvor: MONDO

16 - Na dobru odbranu, Partizan se nadovezao i dobrim ofanzivnim skokom, a to su bila dva glavna aduta srpskog kluba u vreme najveće dominacije u prethodnih 15 godina. Promašaj Vilsona popravio je Džons, a njegov promašen zicer u obruč je ukucao Đumić za 39:31. Na drugoj strani, što potrebnim, što nepotrebnim faulovima, crno-beli nudili su šansu rivalu sa penala i on je to besprekorno iskoristio sa pet ubačenih u nizu 39:33.

16 - Koraci Vitkovca, koraci Žižića, trojka Marinkovića posle lepo "pozvane" akcije i kretnje beka Partizana "kroz" nameštene blokove. Ali Joksimović vraća istom merom na drugoj strani 42:36.

18 - DŽONS! Delirijum u Pioniru! Buka na gornjoj granici posle sjajne akcije Cvetkovića i Džonsa, koji je zakucao iz sve snage i nagovestio da ga mrzovolja i igre "za raskid" ugovora više neće krasiti - 46:39 za Partizan!

19 - Blokada Džonsa nad Žižićem, ali na drugoj strani trojka Murića bila je kratka, pa je Cibona pogodila NOVU trojku - Siriščević za 46:42.

20 - Džons! Duga dvojka. Kao kap - 48:42. I, posle kratke trojke Joksimovića, umalo pogodak Marinkovića sa pola terena, o tablu - ipak obruč! Crno-bele su navijači ovacijama ispratili na odmor, Partizan ima šest razlike, dok trener Džikić sedi na klupi i zapisuje beleške...

TREĆA ČETVRTINA:

22 - Gde je s trojkama stala Cibona u prvom, nastavila je i u drugom poluvremenu - osmu na meču pogodio je Siriščević, a onda je Đumić dozvolio da ga Florens zaobiđe lagano i opleo ga po rukama za nesportsku ličnu grešku, što je Amerikanac kaznio - 49:47 i lopta za plave!

23 - PROMAŠAJI U NIZU! Promašaj Džons, promašaj Murić, promašaj Murić, promašaj Džons... I onda konačno pogodak Murića preko Žižića, za njegov deseti poen i 51:47 na semaforu. Crno-beli nemaju napadački ritam u trećoj četvrtini, ali su bar uspeli da zaustave šuteve rivala sa distance, pa tako i dalje imaju blagu prednost.

24 - Nepotreban faul Florensa (koji je odmah zamenjen) sa dva ubačena penala kaznio je Vitkovac (53:49), ali je na drugoj strani Žižić iskoristio i iskustvo i snagu u "mismeču" sa Murićem, uvukao rivala u faul, a onda pogodio sa poludistance sa pozicije sa koje je u karijeri dao "mali milion" poena - 53:51. Ali, onda i njegov brz, treći faul, treći u ovoj četvrtini. Klupa, odmah!

24 - LAKAT! Dobro je prošao Džons posle nezgrapnog poteza Anta Tonija Žižića. Faul u napadu je izdejstvovao, ali je mogao i gore da prođe. Pridigao se i pokazao da je "OK", ali je Mulaomerović morao da zatraži tajm-aut da proba da prekine lošu seriju svog tima - 55:49.

26 - TROJKA! Treća Vanje Marinkovića, prva Partizanova u drugom poluvremenu i to, što je najvažnije, posle jednog sporog i neiventivnog napada crno-belih. Skupila je Cibona oko Vitkovca koji je u padu uspeo da doda loptu u ugao do Marinkovića, a ovaj da zvanično okonča krizu u šutu iz igre koja ga je mučila u prethodnom periodu. U narednom napadu, Partizan je sakupio dva ofanzivna skoka i Cvetkovića i Marinkovića, borbeni Vrabac je vratio u obruč. A, Mulaomerović "poludeo" na sudije...

...i za to dobio tehničku!

26 - Na meti trenera Cibone, koji rizikuje da bude isključen, je najčešće pominjani sudija ove sezone u ABA ligi, Javor. I Aco Petrović je besan, ali cela ova buka dekoncentrisala je i Marinkovića, koji nije pogodio dodatno slobodno bacanje - 62:51. P. S. Nešto se čeka, verovatno udaljavanje Aca Petrovića iz dvorane. Na kraju je Petrović pristao da se povuče u tunel.

27 - Isforsirao je Vitkovac ulaz pod koš, ali i faul Rozića. Najiskusniji igrač Partizana pogodio je oba penala za najveće vođstvo crno-belih na meču, 13 razlike - 64:51, 3:43 do kraja! Na drugoj strani iskusni Rozić iznudio je faul Vrabca i ubacio oba penala, ali je Vilson pogodio trojku za novu najveću prednost crno-belih - 67:53!

Izvor: MONDO

28 - EGZIBICIJA! Ukradena lopta, trk Vilsona, dodavanje iza leđa, zakucavanje Vrabca! Najlepša akcija na meču za 16 poena razlike i buku u "Pioniru". Sudije su opomenule igrača Partizana zbog dugog "vešanja" o obruč.

29 - Sada je 71:54, a sve zahvaljujući ofanzivnom skoku crno-belih. Za tri promašaja u nizu našli su skok igrači Partizana sve dok Đumić nije uneo loptu u obruč za 17 poena razlike na minut i 15 sekundi pre kraja treće četvrtine. Ne "leti" lopta u napadu Partizana, pas ne ide lako i glatko, ali sve se nadoknađuje borbenošću.

30 - Žustru, oštru odbranu igra Džikićev Partizan, mnogo kontakta, mnogo preuzimanja, ali i prva ispadanja - Đumić mora napolje sa pet ličnih, na 40 sekundi pre kraja treće četvrtine. Žižić je pogodio oba slobodna bacanja ta 73:59. U jurnjavi, večeras veoma diskutabilni Florens napravio je faul u napadu nad Vilsonom, tako da je Džikić na 15 sekundi do kraja četvrtine zatražio tajm-aut da proba da nacrta napad za 16 ili 17 razlike. Umalo je uspeo - Vilson je ušao pod obruč i promašio polaganje levom rukom. KRAJ!

ČETVRTA ČETVRTINA:

32 - Aranitović! I on pogađa trojku, svoje prve poene na meču za novih 13 razlike, 76:63.

33 - Ofanzivni skok! Džons radi ono što je radio do krize u koju je ušao (i iz koje je izašao?). Amerikanac kupi i kupi promašaje, što svoje, što tuđe, i posprema ih u obruč - 78:64 za Partizan, na 7:30 do kraja.

34 - Seriju promašaja na obe strane prekinuo je Džons s dva ubačena penala za plus 12, posle čega je Cibona olako i nerezonski rešila naredni napad i nije bila kažnjena ni iz OSMOG napada Partizana uzastopno. Ovaj podatak najbolje vam govori kako igra Cibona i kako Partizan večeras.

35 - TROJKA! Posle osam promašaja Partizana u nizu, bila je očekivana kazna - trojka Siriščevića, treća na meču, za 80:71 i brz tajm-aut Džikića.

36 - Žižić, ali Ante Toni, pogađa prve poe ne poluhorogom za 80:73. Na sve to Džons je promašio trojku, novi promašaj i novi poen Žižića! Izblokirao ga je Vitkovac, kad je visoki centar Cibone krenuo na "kucanje", ali je Žižić uhvatio loptu i položio za minus 5 - 80:75!

37 - Novi promašaj Džonsa, sa distance, preko ruke i novi faul nad Žižićem koji će imati slobodna bacanja. Zvižduci i  nervoza u "Pioniru". Žižić je ubacio oba - 80:77, meč na posed lopte posle 17 poena prednosti Partizana!? Do kraja 2:20!

38 - PANIKA! Murić promašuje trojku, krenula je brza kontra Cibone, Slavica je umalo ispustio loptu, ali je Žižić to "podigao" sa parketa i položio u obruč za 80:79! Serija Cibone 0:11! Džikić traži tajm-aut! Do kraja je 2:03!

38 - VODI CIBONA! Izgubljena lopta Vitkovca, loš napad Cibone, ali je Florens odigrao 1 na 1 i pogodio nemoguć šut. Na drugoj strani ishitren promašaj Džonsa i novi nemoguć pokušaj Florensa, koji ovog puta nije ušao! Ostaje 80:81, 0:13!

40 - Dva promašaja Partizana, dva ofantivna skoka, faul nad Viktovčem - 82:81! Na 39 sekundi do kraja.

40 - Sreća za Partizan! Dva igrača krenula su na Žižića i izbacila ga s loptom u aut, bunio se centar Cibone, ali nije bilo faula. Partizan  ima napad, ali ga Joksimović prekida faulom.

40 - Cvetković pogađa oba penala, nakon što ga je Joksimović faulirao na 17 sekundi do kraja - 84:81.

40 - Slavica traži trojku, Vitkovac ga šalje na liniju penala, odakle je Slavica promašio drugo, a Ante Žižić uzeo ofanzivni faul i bio fauliran na 9 sekundi do kraja. Promašio je oba, Murić pokupio loptu i bio žestoko fauliran. I "frka" između Murića i Florensa - 84:82!

40 - Murić izvodi penale na 8 sekundi do kraja - promašuje prvo, pogađa drugo - sada je 85:82, Mulaomerović traži tajm-aut.

40 - Hukić iz okreta, van balansa, preko ruke, lopta stiže na obruč! Ali crno-beli ne uspevaju da je uhvate. Odlazi u aut, a ekipe na novi tajm-aut. Još 3 sekunde nade za Cibonu da može do trojke!

40 - NEVEROVATNO: Potpuno otvoren šut imao je Siriščević, ali nije pogodio četvrtu trojku na meču, iz ugla je probao - do obruča!

POBEDA PARTIZANA!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC