• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vratio se Vlade Đurović na mjesto "zločina"

"Izreka kaže da sam se vratio na mjesto zločina, ali to iskustvo bilo je daleko od zločina. Bilo je stvarno uspješno...", kaže novi-stari trener FMP-a

 Vratio se Vlade Đurović na mjesto "zločina" Izvor: MONDO


Prvi put od kada je 14. aprila 2004. godine, poslije sastanka sa igračima i Upravom kluba, veče pred put na fajnal-for turnir Jadranske lige u Zagreb, ljutito napustio svlačionicu i zalupio vrata, Vlade Đurović vratio se u Železnik.

Prošlo je pet i po godina i na starom mjestu, "mjestu zločina", gotovo se sve promijenilo, uključujući i ime kluba, koji se u vrijeme Đurovićevog prvog boravka privremeno zvao Refleks. Ostao je samo isti predsjednik, Nebojša Čović, generalni menadžer Ratko Raša Radovanović, nekolicina zaposlenih u klubu, slike na zidovima i jedan prvotimac, tada klinac, a sada kapiten, Dragan Labović.

Mnogo toga se promijenilo tokom pet i po godina, od nikad javno potvrđene svađe između Đurovića i Čovića, zbog koje je jutro uoči puta u Zagreb hitno za trenera postavljen Boško Đokić. I gle čuda, Boško je sa možda i najjačim sastavom koji je FMP ikada imao, u prestonici Hrvatske prvo pobedio Crvenu zvezdu poslije tri produžetka, a onda u finalu i domaću Cibonu.

Đokić je tada, poslije osvajanja prve od dvije titule u NLB ligi, džentlmenski, velike zasluge pripisao upravo prethodniku Đuroviću, koji je od promocije aprila 2003. godine igrao finale plej-ofa sa Partizanom (0:3), poslije čega je ekipu FMP-a poveo na Univerzijadu, gdje su "panteri" u dresovima SCG osvojili zlato, a onda naredne sezone osvojio Kup Radivoja Koraća i igrao čuveno polufinale ULEB kupa protiv Hapoela iz Jerusalima.

U prvoj utakmici u Železniku bilo je 70:69, a poslije trilera u Jerusalimu, Refleks (FMP) imao je posljednji napad za finale, ali Ognjen Aškrabić nije pogodio koš i ostalo je 76:79.

"Trebalo je da osvojimo ULEB kup!", rekao je između ostalog Đurović na promociji, poslije smene Slobodana Klipe.

"Izreka kaže da sam se vratio na mjesto zločina, ali to iskustvo bilo je daleko od zločina. Bilo je stvarno uspješno... Po mom mišljenju radio sam sa najjačom ekipom u istoriji Železnika. U timu su bili Ognjen Aškrabić, Redži Frimen, Kimani Frend, Ivan Zoroski, Bojan Popović, Mile Ilić, Milan Majstorović, Vanja Plisnić...", prisećao se Đurović sastava, a nije pomenuo još Sašu Stefanovića (pogodio trojku s pola terena u revanšu četvrtfinala ULEB kupa protiv Huventuda, za prolaz u polufinale), Vukašina Mandića, "svoje hrtove" Bojana Krstovića i Branka Jorovića, Mladena Pantića, kao i poletarce Zorana Ercega, Nemanju Aleksandrova, Dragana Labovića...

"Sada je potpuno drugačija situacija. Ne zato što sam ja stariji, već što jer ekipa mlada, nema stranaca i iskusnih igrača", realan je Vlade Đurović, koji je posljednji posao imao u Vojvodini prošlog proleća, ali nije uspio da izbegne naslijeđeno posljednje mjesto u NLB ligi.

Kao što je njega 2004. godine nahvalio Boško Đokić, tako ni Đurović nije propustio priliku da kaže koliko cijeni Slobodana Klipu.

"Sigurno je došlo do psihološkog problema u timu, pa je moj cenjeni kolega Klipa morao da ode. Žao mi je zbog toga, a ja sam stigao da iskoristim svoje ogromno iskustvo. Na meni je velika odgovornost. Ne samo zbog FMP-a, već i zbog srpske reprezentacije. Radim sa momcima koji bi trebalo da budu oslonac nacionalnog tima. Mislim na Raduljicu, Muslija, Milutinovića, ali i na plejadu vrlo talentovanih igrača".

Đurović (61) ne krije da ga očekuje veliki posao.

"Ovi momci moraju individualno da napreduju i da se istovremeno ostvari rezultat, koji trenutno nije zadovoljavajući. Ne plašim se izazova, imam dovoljno znanja i iskustva da bi rezultati krenuli nabolje. Zatekao sam red, čistoću, disciplinu, baš kao kada sam otišao. Sarađivao sam sa ljudima iz stručnog štraba, trenirao sam Labovića, Čovića i Dimića, tako da su mi prvi dani olakšani. Za početak, moram da ubrzam igru i povećam borbenost igrača. Po perspektivi ovo je najbolji tim u ligi, ali po trenutnom kvalitetu teško je doći do vrha tabele. Nećemo da se razmećemo velikim obećanjima, nego ćemo predano da radimo", zaključio je Đurović.

Nije samo FMP "mršavo" startovao u NLB ligi, sa dva poraza i pobjedom, već i ostali...

"Ako se ovako nastavi, mogli bismo da izgubimo dva predstavnika. Moramo da se uozbiljimo. Vjerujem da će Partizan doći sebi, to očekujem i od Zvezde, dok smatram da Hemofarm ima najjaču ekipu u ligi! Radnički je, sa druge strane, prijatno iznenađenje, dok smo mi morali da dobijemo Zagreb u svojoj dvorani. Trudićemo se da dobijamo, iako nas čeka izuzetno težak raspored", "opomenuo" je Đurović i rivale.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC