• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NE MORAMO da biramo: Evroliga ili Liga šampiona"

Autor mondo.rs

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas osvrnuo se na sednici skupštine te organizacije i na budući izgled evropske klupske košarke.

 Đilas Srpski savez NE mora da bira evroliga ili Liga šampiona Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Kao i nekih prethodnih godina, klubovi u Srbiji i regionu dočekuju kraj sezone sa mnogo nepoznanica u vezi sa takmičenjima u kojima igraju i u kojima će igrati.

Konkretno, u ovom trenutku nema definitivnog odgovora na pitanje koji je definitivni ulog aktuelne ABA lige, kao što nije poznato da li će za "jadranske" timove biti mesta i u novom izdanju tog takmičenja.

Takođe, nisu poznati ni mnogi detalji u vezi sa novim FIBA takmičenjem, Ligom šampiona.

Predsednik KSS Dragan Đilas osvrnuo se na tu temu u razgovoru sa novinarima u Nišu.

"To što se dešava u odnosima FIBA - Evroliga traje dve godine i mi svake godine čekamo Fajnal for da bismo uopšte znali šta se dešava. Ove godine ABA liga ima sporazum da će dve ekipe igrati sledeće godine u Evroligi i sad je došla u situaciju da možda ne igra nijedna... Neverovatno. Usred sezone kaže se klubovima 'Super, igrajte ABA ligu i verovatno će prvak ići, a možda neće ni prvak'. To nije dobro", rekao je Đilas.

On je poručio da je protiv sistema takmičenja sa 16 klubova i da je pristalica bržeg i dinamičnijeg principa.

"Mislim da nije dobro za košarku što se napravio ovakav sistem, ali moramo se prilagođavati. FIBA je napravila svoj koncept sa 32 kluba i za Srbiju je bitno to da mi tamo imamo 'jedno plus jedno' sigurno mesto - direktno i kroz kvalifikacije. Nekima u Evropi je to smetalo, ali mislim da takve kritike nisu na mestu. Sada čekamo da vidimo šta je sa Evroligom, priča se puno o tome da li će neki klub dobiti pozivnicu ili neće. Mislim da to klubovima odvraća pažnju i stavlja ih u još teži položaj", dodao je predsednik KSS.

Upitan da li će i pred KSS biti stavljen zahtev da se odredi i da "pošalje" svoje timove samo u jedno takmičenje, odgovorio je negativno. Podsetimo, već su se jasno odredile neke zemlje čiji klubovi imaju "A" licence Evrolige, poput Italije i Francuske.

"Kako sad stvari stoje, realno je da sledeće godine imamo dve Evrolige, što naravno nije dobro, ali za nas je važno da niko ne traži od nas da primoravamo klubove da igraju jedno ili drugo. To je pravo klubova i voleo bih da imam što više klubova iz Srbije koji igraju u evro-takmičenjima, jer kvalitetom to zaslužuju apsolutno i Zvezda i Mega i Partizan. Videćemo u kojoj formi".

O ABA RASPOREDU: "MENI SU NAJVAŽNIJI 10. I 15 JUN"

"ABA liga je odvojena od nas i ne bih se bavio time, ali ovakav sistem dovodi u pitanje kako će se odigrati domaća liga", još jednom se Đilas osvrnuo na komplikovanu situaciju u vezi sa kalendarom, o kojoj je opširnije govorio pred delegatima.

Kao prioritet u radu Saveza na usaglašavanju kalendara, Đilas je istakao početak priprema reprezentacije za predolimpijski turnir.

"Ključna stvar kojom se ja bavim je da 15. juna imamo u Beogradu sve najbolje igrače Srbije koji su kandidati za Olimpijske igre. Niko ne može da dođe u situaciju da mu klupska takmičenja traju duže od tog termina. Prioritetni cilj je da Saša Đorđević ima u tih 18 dana priprema za turnir prostor da spremi i za turnir, a potom i za OI".

"Idealno bi bilo da se sve završi do 10. juna i da kandidati iz domaćih klubova,a verujem da će ih biti, potom samo nastave u reprezentaciji da se spremaju za Beograd, a potom i za Rio, naravno", podvukao je Đilas.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC