• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas za ABA plej-of posle Superlige po grupama

Autor mondo.rs

Predsednik KSS poslao otvorena pisma predsedniku ABA lige i direktoru takmičenja KLS.

 Dragan-Djilas-uputio-pismo-ABA-ligi-i-KLS Izvor: MN PRESS

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas izrazio je zabrinutost zbog "izuzetno komplikovane situacije u kojoj su se našli svi klubovi i savezi u regionu", što je posledica sukoba Evrolige i FIBA, kao i ranog početka priprema nacionalnih selekcija, kojima predstoje kvalifikacije za Olimpijske igre.

Đilas je tim povodom uputio pisma predsedniku ABA lige Draganu Bokanu i direktoru takmičenja Košarkaške lige Srbije Leonu Deleonu.

On je objasnio da su aktuelni kalendari takmičenja usvajani pre nego što se znalo da će Srbija i Hrvatska već od 4. jula morati da se bore za odlazak u Rio de Žaneiro i pre nego što se znalo da će Cedevita i Crvena zvezda igrati Top 16 fazu Evrolige (možda i Top 8, do tri dobijene utakmice).

Đilasova osnovna ideja je da se revizijom rasporeda klupskih takmičenja da prednost domaćim prvenstvima, a da se plej-of ABA lige igra na kraju sezone, kada bude poznato da li će prvak regiona imati mesto u Evroligi (koja će umesto 24, brojati 16 učesnika).

Takođe, on se zalaže za Superligu Srbije u dve grupe, tako da se izbegne dvokružni sistem od 14 kola, koji je i prošle sezone - kada je situacija bila manje komplikovana - sproveden tako što se igralo u "NBA ritmu", svakog drugog dana.

"Dosta je nelogično da se u završnicu regionalnog takmičenja ulazi sa apsolutnom nepoznanicom da li će Evroliga prihvatiti da bar prvak ABA lige učestvuje u ovom takmičenju naredne sezone. Ključni argument da se prošle godine odbije ponuda FIBA da bude suosnivač regionalne lige i finansijski istu pomogne, bila činjenica da bi u tom slučaju ABA liga ostala bez dva garantovana mesta u Evroligi. Šta će se sada desiti ako Evroliga ne ispoštuje ono što je bilo obećano učesnicima ABA lige na početku sezone? A, svima je jasno da će se to desiti", stoji u pismu koje je Đilas poslao Draganu Bokanu.

"Imajući u vidu sve navedene činjenice, Upravni odbor KSS je zauzeo stav da treba razmotriti promenu dogovorenih termina odigravanja plej-ofa ABA lige, koji su sada predviđeni za mart i april, te omogućiti nacionalnim ligama prednost pri definisanju kalendara odigravanja nacionalnih prvenstava, čiji bi pobednici prema stavovima pojedinih saveza regiona trebalo da igraju u FIBA 'Ligi šampiona'", dodao je on.

U pismu Leonu Deleonu, Đilas je podvukao da je najveći interes - omogućavanje nesmetanih priprema muške reprezentacije za kvalifikacioni turnir OI, čiji ćemo biti domaćini.

"Smatram da je neophodno u što kraćem roku definiše precizan kalendar KLS, koji će omogućiti regularno takmičenje i neće favorizovati nijedan klub. Poštujući samostalnost KLS, dozvolite mi da iznesem svoj stav, da bi što pre trebalo razmotriti sve opcije odigravanja Superlige, uključujući i igranje u dve grupe, što bi sačuvalo igrače, ali što sa sobom nosi neke druge vrlo ozbiljne probleme što se tiče organizacije i regularnosti takmičenja".

Đilas apeluje na KLS da što pre razmotri "šta će se desiti sa ABA ligom ako ona ne bude vodila u Evroligu, a FIBA prihvati stav košarkaških saveza Slovenije i Hrvatske da prvaci njihovih nacionalnih šampionata idu u FIBA 'Ligu šampiona'".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC