• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novosel o za MONDO: Klubovi su rekli svoje

Autor mondo.rs

Direktor lige o gorućem sukobu evropske košarke iz perspektive regionalnog takmičenja.

 Krešimir Novosel za MONDO o sporu FIBA Evroliga Izvor: MONDO/Petar Stojanović
Izvor: MONDO/Petar Stojanović
FIBA Evropa ostala je čvrsto pri stavu da će košarkaški savezi morati da odaberu - ili Evrokup ili nastupi reprezentacija u zvaničnim takmičenjima.

Razvrstavši tako klubove u dve kolone, na evroligaše, koji joj ne smetaju i potencijalne učesnike Evrokupa, kojima brani opredeljenje za to takmičenje, FIBA je napravila podelu koja izaziva veliku pažnju i nosi sa sobom veliku opasnost.

U tako komplikovanoj situaciji, Košarkaški savez Srbije i klubovi poslali su jasnu poruku: "Nećemo se među prvima deklarisati i pratićemo situaciju"

Sličan je stav i ABA lige, koji se svrstao na stranu Evrolige sa samo jednim glasom protiv i iščekuje epilog ovih podela.

Današnje informacije iz Litvanije otkrivaju da je Lijetuvos Ritas stao na stranu Evrokupa bez obzira na posledice i da se opredelio da krene putem koji su zvanično pošla tri italijanska tima, kojim će poći francuski Asvel, kao i učesnici VTB lige, koji su se i svojim potpisima priklonili Barseloni, obavezavši se na trogodišnju saradnju.

Kakva je trenutna situacija iz perspektive ABA lige?

"Nije laka. Svi znamo da FIBA pritiska preko nacionalnih federacija klubove i da bi trebalo da sankcioniše one koji će igrati Evrokup. Situacija, ipak pokazuje da nije kako je FIBA zamislila, Ritas se opredelio za Evrokup, tu su i turske i italijanske ekipe", rekao je za MONDO Krešimir Novosel, direktor ABA lige.

Upitan kada bi "jadranski" timovi mogli da stave potpis i zvanično odaberu stranu, objasnio je da ne može da pruži konkretan odgovor.

"Voleo bih da mogu da kažem 'Znaće se do petka, ali nije to tako. U stalnom smo kontaktu i sa španskom ligom i sa VTB ligom i pokušavamo da imamo zajedničke stavove i da se zajedno držimo. Žarko Čabarkapa i ja smo aktivni i na nama je da radimo, klubovi su rekli svoje na poslednjoj skupštini, ali istovremeno treba voditi i razgovore sa nacionalnim savezima i sa klubovima, da ne bi bilo sankcija".

Novosel je dvaput podvukao da će regionalno takmičenje u saradnji sa savezima pokušati da dođe do što boljeg rešenja, uz praćenje situacije širom kontinenta.

"Na nama je i da čekamo i da pratimo rasplet. Evrokup je u svakoj varijanti kamen spoticanja i definitivna odluka će morati da bude doneta. Nadam se, na zadovoljstvo svih strana", podvukao je prvi operativac regionalne lige u telefonskom razgovoru iz Zagreba.

"PROMENA KALENDARA? TEŠKO..."

Upitan da li će Crvena zvezda Telekom učestvovati i sledeće godine u ABA ligi, Nebojša Čović, prvi čovek srpskog kluba, rekao je da će prvo morati da razmotri eventualne promene kalendara.

Na pitanje da prokomentariše taj stav, direktor regionalnog takmičenja odgovorio je da će te izmene biti teško izvodljive.
"To su neke po meni suprotne stvari, da pričamo da nam je ABA liga važna, da govorimo o pokretanju Prve B ABA ligi, a onda da pričamo o tome. Nije bilo nikakvog konkretnog predloga o promeni kalendara, ni na koji način. Boriću se da ABA ostane u ovakvom formatu, jer se pokazalo da je svima najinteresantnija, kao i da klubovi imaju kvalitetne i uzbudljive utakmice. Opet ćemo razgovarati, ali mislim da će jako teško biti promena. Mislim da je postojeći sistem i najbolji", podvukao je Novosel.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC