• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divac izabrao trenera, stručnjaka za odbranu!

Autor mondo.rs

Čovek koji je od Memfisa napravio drugu, umesto 24. najbolju odbranu u ligi, dobio je 12 miliona dolara i posao tri dana posle otkaza.

Smenjen je 7. maja u Memfisu, zaposlen 10. maja u Sakramentu.

Potpredsednik Sakramento Kingsa Vlade Divac, posle obavljenih razgovora sa nekolicinom slobodnih trenera koji su čelali novi angažman, reagovao je brzo i na kraju zaposlio onog koji nije bio na radaru ovog proleća.

Tim pre što je malo ko očekivao da će ga Memfis Grizlisi otpustiti godinu dana pre isteka ugovora.

Divac je procenio da je to bila greška rivala sa Zapada i odmah postavio Dejva Jergera za novog trenera Kingsa. Dao mu je ugovor na 12 miliona dolara do 2019. godine.

"Oduševljen sam što mogu da poželim dobrodošlicu Dejvu. On je snažan i strastven vođa, sa dokazanim rezultatima. Mislim da je pred nama svetla budućnost", rekao je Divac za sajt Kingsa.

Jerger na klupu Sakramenta dolazi umesto Džordža Karla, koji je dobio otkaz jer nije odveo ekipu u plej-of.

On je prethodne tri godine vodio Memfis i u sve tri izborio plasman u plej-of, ali se ove rastao sa Grizlisima posle eliminacije od San Antonija, kada se rasplakao na konferenciji za medije. Tokom većeg dela sezone, a naročito u plej-ofu, Memfis je igrao bez najboljih igrača, četvorice startera, Marka Gasola, Majka Konlija, Džefa Grina i Kortnija Lija.

Skor u Memfisu

2013/14: 50-32 (61%), prva runda plej-ofa

2014/15: 55-27 (67%), polufinale konferencije

2015/16: 42-40 (51%), prva runda plej-ofa

Drastično oslabljeni stigli su u jakoj konkurenciji na Zapadu do skora 42-40 i kao sedmoplasirani naleteli na San Antonio Sparse i Grega Popoviča, koji su ih počistili.

Jerger je tada rekao da je ponosan na sve što su njegovi igrači uradili i u suzama napustio konferenciju za medije.

Nekoliko dana kasnije je smenjen u jedinom klubu u kom je radio kao prvi trener.

Jerger je osvojio pet titula u alternativnim košarkaškim ligama u SAD, poput CBA i NBDL, da bi ga u sastav svog stručnog štaba 2007. godine uveo tadašnji trener Memfisa, Mark Javaroni. Jerger je ostao u klubu i kada je Javaronija zamenio Lajonel Holins, koji ga je 2011. godine unapredio u prvog asistenta i stručnjaka zaduženog za odbranu, a rezultati su postali momentalni.

Godine 2010, Memfis je imao 24. najbolju odbranu u NBA ligi, naredne je bio deveti, pa sedmi, da bi Jergerova strategija dovela do toga da su Grizlisi u sezoni 2012/13 igrali drugu najbolju odbranu u NBA.

Na kraju te sezone, franšiza je ostvarila najveći uspeh, plasirala se u finale Zapadne konferencije, posle čega je Holins takođe neočekivano dobio otkaz, a Jerger bio postavljen za prvog trenera.

Već naredne godine, leta 2014, s njim je potpisan novi, jači ugovor, do 2017. ali je usledio rastanak i selidba u Kaliforniju, gde će pokušati da sredi Kingse.



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC