• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klubovi ABA lige jedinstveni: Znamo svoj pravac

Autor mondo.rs

Održana Skupština klubova regionalnog takmičenja.

 Klubovi ABA lige jedinstveni: Znamo svoj pravac Izvor: MONDO/I. Bogunović
Izvor: MONDO/I. Bogunović

Problemi drmaju evropsku košarku, samim tim i regionalno takmičenje u kojem učestvuju srpski klubovi.

Jedno od pitanja koje se često postavlja ovih dana u košarkaškim krugovima je: "Da li će ABA liga opstati?".

O tome se pričako i na Skupštini, posle čega se novinarima obratio predsednik takmičenja Dragan Bokan.

"Svih 12 klubova vlasnika lige je jedinstveno - hoćemo da nastavimo u istom pravcu. Spremni smo za bilo koju situaciju, znamo svoj pravac", izjavio je Bokan i dodao:

"U sredu ćemo poslati pismo svim nacionalnim savezima, da zajedno razmotrimo situaciju, za koju nismo krivi. Da vidimo kako možemo još više da unapredimo ligu, da ona u budućnosti postane jedan od najboljih projekata i biznisa u ovom delu Evrope".

Bokan je se osvrnuo i na informacije da pojedini nacionalni savezi, kao i FIBA, više ne priznaju ABA ligu.

"Nismo dobili nijedan zvaničan dopis po kome ABA liga nije priznata, ni od saveza, ni od FIBA".

Potpredsednik Mladen Veber osvrnuo se na odluku da klubovi ABA lige igraju Evroligu i Evrokup.

"Spremni smo na sve, osim da budemo stavljeni na stub srama zbog odluke koja bi trebalo da bude stvar slobodne volje", poručio je Veber.

Tema konferencije za medije bilo je i pitanje šta ako nacionalni savezi, pod pritiskom FIBA, zaista suspenduju klubove.

"Imamo pripremljene poteze za varijante A, B i C, ali do kraja juna ima mnogo vremena. Nećemo unapred da otkrivamo koji su, jer ni nama ne najavljuju šta će se dešavati", poručio je predsednik Crvene zvezde Telekom, Nebojša Čović.

"Mi bismo najviše voleli da se FIBA i Evroliga dogovore, ali nećemo da ispaštamo zbog tuđih grešaka, dokumentovanih u ugovorima", osvrnuo se Čović na ugovor kojim je FIBA 2004. prodala organizaciji Đordija Bertomeua pravo na priređivanje Evrolige.

TUŽBA EVROPSKOJ KOMISIJI

Dragan Bokan otkrio je da je pre desetak dana u Minhenu, na sastanku klubova Evrolige i Evrokupa sa ABA, VTB i španskom ligom, dogovoreno da se Evropskoj komisiji podnese zajednička tužba, kojom bi se zahtevalo "zamrzavanje" svih odluka o suspenzijama klubova i reprezentacija, do konačnog okončanja spora na relaciji FIBA - Evroliga. Tako bi se sva predstojeća takmičenja nacionalnih timova i klubova (Olimpijske igre) odvijala kao da je situacija "redovna".

U svom izlaganju izneo je i određene finansijske podatke:

"Mi se držimo potpisanih sporazuma i želimo da na sastanku sa nacionalnim savezima razjasnimo celu situaciju. Ne mislimo da smo bilo sta pogrešili, niti da su savezi bilo sta pogrešili. Oni se možda nalaze u nezahvalnoj situaciji, pritisnuti, ali ako se ne dogovorimo, za to postoje adekvatne institucije, koje se zovu sudovi. Jer, ovde se ne radi o lego kockicama, nego o biznisu. Mi bismo ove sezone imali profit od oko 400.000 evra, da nije bilo obaveza stare ABA lige, koje smo mi korektno preuzeli i izmirili. Ovako smo u plusu 150-170 hiljada. Drugo, mi imamo važeće ugovore vezane za TV prava i sve ostalo. Onaj ko nam nanese štetu bi to morao da nadoknadi".

Bokan je, takođe, istakao da je bitno biti spreman unapred.

"Moramo da budemo spremni za razne situacije dva-tri meseca unapred. Važno je znati da ABA liga nije prekršila nijedan član ugovora potpisanih sa FIBA i nacionalnim savezima. Ovo je, ipak, 2016. godina i ne može se razgovarati jezikom ucena", naglasio je predsednik ABA lige i zaključio:

"Bićemo spremni, jer smo danas potvrdili da je jedini interes svih 12 klubova - ABA liga. Bez jakog takmičenja nema ni novca, ni razvoja".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC