• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz Arene se vidi Rio: Kvalifikacije počinju!

Autor mondo.rs

"Orlovi" od ponedeljka u Kombank areni igraju za kartu za Brazil. Pročitajte najvažnije informacije o turniru i glasajte u anketi.

 Iz Arene se vidi Rio: Kvalifikacije počinju! Izvor: MN PRESS


Olimpijske kvalifikacije počinju!

Košarkaška reprezentacija Srbije, u sastavu od 12 igrača, od ponedeljka kreće u trku za plasman na Igre, na kojima nije učestvovala od Atine 2004. godine.

Beograd i Kombank arena domaćini su jednog od tri kvalifikaciona turnira, koji će biti održani i u Torinu (Italija) i u Manili (Filipini).

Očekivano, "orlovima" je unapred dodeljena uloga velikog favorita, a sa tom startnom pozicijom našeg tima slažu se i čitaoci MONDA, koji su u anketi izrazili čvrst stav da će se srpski košarkaši naći u Riju.

Anketa

Da li će se košarkaši Srbije plasirati na Olimpijske igre u Riju?

  • Da, bez problema, jači smo od svih

    72.34% (34)

  • Da, ali vrlo teško, nismo tako jaki

    23.4% (11)

  • Ne, mislim da se neće plasirati

    4.26% (2)



Na beogradskom turniru učestvuje šest ekipa, podeljenih u dve grupe, koje će dati po dva učesnika polufinala. Srbija je u Grupi A, sa Angolom i Portorikom, dok Grupu B čine Japan, Češka i Letonija.

Izvor: MONDO/MN Press



Program turnira

Ponedeljak, 4. jul: Japan - Letonija (18.00), Srbija - Portoriko (21.00)
Utorak, 5. jul: Portoriko - Angola (18.00), Letonija - Češka (21.00)
Sreda, 6. jul: Angola - Srbija (18.00), Češka - Japan (21.00)
Petak: Polufinala od 18 i 21 čas
Subota: Finale u 21

Plasman na olimpijski turnir obezbediće samo pobednici tri turnira.

Mesto u Brazilu već je steklo devet reprezentacija: Brazil (domaćin), SAD (šampion sveta), Nigerija (šampion Afrobasketa), Venecuela i Argentina (šampion i vicešampion Amerike), Kina (šampion Azije), Španija i Litvanija (šampion i vicešampion Evrope) i Australija (šampion Okeanije).

Posmatrajući stanje "na papiru", lako se zaključuje da će "orlovi" imati teži zadatak protiv Portorika, predvođenog iskusnim plejmejkerima Karlosom Arojom (Barselona) i Džej-Džej Bareom (Dalas). Ekipa Edija Kasijana stiže u Beograd kao šampion Centralne Amerike, koji je u poslednjoj proveri odigrala čvrst meč sa Italijom. Arojo je taj duel završio sa "dabl-dabl" učinkom.

Izvor: MN PRESS



PORTORIKO: Ramon Klemente, Giljermo Dijaz, Džej-Džej (Hose Huan) Barea, Karlos Arojo, Anhel Vasalo Kolon, Horhe Brajan Dijaz, Riki Sančes Rosa, Renaldo Balkman, Aleksander Galindo, Džon Holand, David Uertas, Peter Ramos

Dva dana kasnije, "orlovi" će igrati protiv Angole, koja stiže kao značajno manje poznata ekipa. Ipak, selektor Đorđević istakao je da su u taboru naše reprezentacije svesni atleticizma i potencijalne opasnosti koja preti od vicešampiona Afrike.

Gledajući preliminarni sastav ekipe Karlosa Dinisa, "upada u oko" podatak da čak 11 igrača dolazi iz domaćih timova, a da je jedini internacionalac Janik Moreira, koji je odustao od beogradskog turnira zbog nastupa na NBA Letnjoj ligi.

U sastavu petostrukog učesnika olimpijskih turnira mesta su našla i dva 17-godišnja igrača, Bruno Fernandes i Silvio Sousa.

Učesnici ostalih turnira

TORINO: Grupa A (Grčka, Meksiko, Iran, Grupa B (Tunis, Hrvatska, Italija) MANILA: Grupa A (Turska, Senegal, Kanada), Grupa B (Francuska, Novi Zeland, Filipini)

ANGOLA: Žerson Domingos, Leonel Paulo, Islando Manuel, Džerson Gonsalves, Silvio Sousa, Edson Ndonijema, Karlos Morais, Bruno Fernandes, Valdelisio Žoakim, Ermenežildo Santoš, Felizardo Ambrosio, Redži Mur.


Posmatrajući drugu grupu, bilo bi veliko iznenađenje ako bi se Japan našao u eliminacijama ispred Češke ili Letonije.

Letonci su u Srbiji bez prve zvezde Kristapsa Porzingisa, ali i bez svog najboljeg šutera Davisa Bertansa, koji je zatražio "brejk" od naporne sezone tokom koje se vraćao iz druge povrede ukrštenog ligamenta kolena.

U njegovom odsustvu, a sa šuterom Bamberga Janisom Strelnijeksom kao najvažnijom ofanzivnom opcijom, ekipa Ainarsa Bagackisa igraće odlučujući meč grupne faze u utorak, protiv Češke, koja će biti favorit.

Izvor: MN PRESS



Na čelu sa "osovinom" Jan Veseli - Tomaš Satoranski, uz asistenciju Blejka Šilba, najprijatnije iznenađenje prošlogodišnjeg Eurobasketa pokušaće da u Kombank areni iznenadi i "orlove", u eventualnoj reprizi prošlogodišnjeg meča sa stadiona u Lilu.

Nema dileme da će Česi biti potencijalno veoma opasni protivnici.

Eksplozivni Veseli, bivši igrač Partizana, saopštio je u Beogradu nakon odlične sezone u Feneru da je slobodan igrač i čini se sasvim izvesnim da će se vratiti u NBA ligu. Sa njim, "preko bare" možda bi mogao i Satoranski, jedan od najčvršćih evropskih plejmejkera, koji bi u Beogradu mogao da popravi utisak nakon zanemarljive sezone za apetite Barselone.

Uz njih dvojicu, pogledi će biti usmereni i ka Blejku Šilbu, bivšem igraču Zvezde, koji je i u Francuskoj pokazao da se odlično slaže sa saigračima na velikoj sceni. I on je blistao u dresu Galate, osvajaču Evrokupa, a ako se navedenom triju pridruže i iskusni Velš ili David Jelinek, Česi bi zaista mogli da budu veoma nezgodan rival.

Karata za turnir još ima, a najjeftinije koštaju 400 dinara. Iz tabora "orlova" poručeno je da im je podrška na putu za Brazil neophodna. "Idemo u Rio, Srbija!", poruka je kapitena, Miloša Teodosića.

Borbe za put u Rio počinju!

...
Izvor: YouTube




Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC