• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Došao je i taj dan: Tim Dankan završio karijeru!

Autor mondo.rs

Jedna od najvećih karijera u istoriji, ne košarke, već sporta, završena je danas nakon što je Dankan odlučio da više nema snage za 82 utakmice, pa plej-of.

Ovakve vesti najteže je početi, jer je potrebno vreme da se "proguta" ovakva informacija.

Naime, jedan od najboljih košarkaša svih vremena, čovek čija karijera nema mrlju, odlučio je ovog ponedeljka, 11. jula 2016. godine, da ne može više.

Timoti Teodor "Tim" Dankan obavestio je svoje San Antonio Sparse, zatim NBA, onda i svet sporta i košarke da je završio veličanestvenu karijeru, koja je trajala 19 sezona, tokom kojih je nastupao samo za jedan tim (i bio jedan od četvorice igrača kojima je to pošlo za rukom), a usput osvojio pet šampionskih prstenova.

Dankan je jedan od dvojice igrača koji su završili karijeru sa najmanje 26.000 poena, 15.000 skokova i 3.000 blokada. Drugi je Karim Abdul Džabar.

Dankan, u tandemu sa legendarnim trenerom Gregom Popovičem, učinio je Sparse timom sa najboljim procentom pobeda i poraza u prethodne dve decenije i učinio skromnu franšizu iz Teksasa u jednu od samo četiri dinastije koje smo videli od osnivanja lige.

Dugo su to bili samo Boston Seltiksi i Los Anđeles Lejkersi, a onda su se na nezaboravne Čikago Bulse iz 90-ih nadovezale "mamuze", koje su svih pet titula osvojile u eri Dankana: 1999, 2003, 2005, 2007, 2014.

Dankan je, uz podršku "večitih" ortaka Tonija Parkera i Manuela Đinobilija, koji će odigrati bar još jednu sezonu, samo jednom poražen u velikom finalu, 2013. godine u seriji sa Majami Hitom.

Dankan, danas 40-godišnjak, ušao je u NBA 1997. godine kao prvi pik na draftu, stasao jako brzo uz Dejvida "Admirala" Robinsona, a onda zaslužio epitet jednog od trojice najboljih igrača od oproštaja Majkla Džordana, uz Kobija Brajanta, koji se takođe oprostio ove sezone, ali to uradio na sasvim drugi način, i još aktivnog Lebrona Džejmsa, koji je i sam ušao u 30-e godine.

O kakvoj se ljubavi između kluba i igrača radilo, govori i podatak da je Dankan samo jedan od ČETVORICE igrača koji su 19 sezona nosili jedan isti dres, uz Džona Stoktona (Juta Džez), Brajanta (Los Anđeles Lejkers) i još aktuelnog Dirka Novickog, koji je ovog leta produžio ugovor sa Dalas Meveriksima na još dve sezone.

Neki od najboljih poteza Tima Dankana tokom 19 godina duge karijere u NBA ligi.
Izvor: YouTube

"Najbolja 'četvorka' svih vremena. Neprevaziđeni krilni centar", rekao je Šakil O'Nil danas kada je čuo za vest.

O'Nil je samo jedan u nizu Dankanovih rivala, koji je govoreći o njegovom stilu igre konstatovao da uglavnom sve znate, imate ideju šta će on uraditi, na kraju on to uradi i vi ne možete ništa.

Nije mali broj košarkaša baš ovako opisao Dankana...

San Antonio je sa Dankanom u timu osvojio pet titula prvaka NBA lige i ostvario je skor od 1.072 pobede i 438 poraza što je u prethodnih 19 godina bio najbolji skor u NBA ligi, kao i u NFL, NHL i MLB ligama.

Dankan (40) je postao tek treći igrač u istoriji NBA lige koji je ostvario 1.000 pobeda u NBA ligi, kao i jedini igrač koji je ostvario 1.000 pobeda sa jednim timom.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC