• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujošević o sebi, trofejima, Zvezdi, politici..

"Ne kajem se što sam trenirao Crvenu zvezdu", kaže Vujošević i dodaje da nije član nijedne stranke, ali da glasa za najmalnje loše.

 Vujošević o sebi, trofejima, Zvezdi, politici.. Izvor: MONDO

U zemlji u kojoj se od 2000. godine do danas promijenilo gotovo sve i to više puta, od imena, zastave, grba, himne, vlasti, predsjednika, pa i imena ulica u gradovima, jedna stvar ostala je ista - ime šampiona u košarci i njegovog trenera.

Početak novog Milenijuma pod obručima su obilježili Partizan i Duško Vujošević.

Osam sezona, osam titula, osam nastupa u Evroligi i svaki uspješniji od prethodnog, dok je budžet bio sve kraći i kraći, a ekipa sve mlađa i mlađa.

Paradoksalno!

Vujošević je često u medijima i poslije njegovih redovnih konferencija za štampu prije i poslije utakmica crno-bijelih novinar uvijek ima šta da napiše. Fraze mu nisu bliske.

Ipak, rijetko Vujošević daje intervjue, pogotovo one u kojima se osvrće na duži vremenski period, a jedan takav dao je "Večernjim novostima".

"Bez obzira na postignute uspjehe, uvijek postoji glad za trofejima. Kod mene postoji osjećaj da bi neki neuspjeh srušio prethodne uspjehe, tako da se više od toga branim nego od slabe motivacije", počeo je priču Vujošević.

"Moj treći dolazak u Partizan 2001. na mjesto šefa stručnog štaba... Sigurno je da je taj početak bio težak, jer je došao poslije više od deset godina pauze. Svake sezone imali smo delikatnih momenata, probleme smo rješavali nekad uspješno nekad ne, ali nismo ih gurali pod tepih. Naravno da je bilo mnogo srećnih trenutaka, prilikom osvajanja svakog trofeja...", dodao je on.

Da li ste i kad razmišljali da dignete ruke od svega i prihvatite ponudu iz inostranstva?

"Dođe momenat kad i tako razmišljate, prije svega zbog materijalne situcije i prevelikog stresa, kao i nemogućnosti da se tim zadrži tri-četiri godine".

Da li ste potpuno odustali od inostranog angažmana?

"Ako bih osjetio da sam ja balast za Partizan, otišao bih bez previše razmišljanja. Često je ostanak bio na štetu ličnih materijalnih interesa, koji, apostrofiram, nisu u prvom planu. Ukoliko bi došlo do ponude koja se ne odbija, ne bih je odbio, naravno u dogovoru sa klubom".

Koja je ponuda koja se ne odbija?

"Mogla bi da bude iz dva-tri kluba s budžetom i aspiracijama za osvajanje Evrolige. I kad bi to odgovaralo Partizanu. Te dvije stvari moraju da se poklope".

Zlobnici tvrde da ste "za domaću upotrebu"...

"Košarka je ovde i u Litvaniji i Grčkoj ozbiljan način identifikacije. U Beogradu osjećam stvaralaštvo, emocije, najbolje se osjećam i najbolje radim poput endemske biljke, nije bitno da li je sa materijalne strane najbolje. A šta ko priča, ne mogu da komentarišem".

Koliko je novca potrebno Partizanu da bi osvojio Evroligu?

"Ne znam koliko je novca bilo kome potrebno da bi garantovalo osvajanje Evrolige. Rezultate koje pravimo godinama prepoznaju u inostranstvu. Ali, ma koliko da se daleko otišlo, ne oslobađa čovjeka bola od ispadanja. Ipak, imamo dovoljno pameti da shvatimo da idemo daleko preko svojih granica, mada ostaje gorčina što niko ne prepoznaje ovu dragocjenost. Ali, to više govori o državi, nego o klubu".

Da li Zvezda kod političara i sponzora ima povlašćeni položaj u odnosu na Partizan?

"Ove godine ni oni nisu u dobroj finansijskoj situaciji, ali bilo je godina i godina kada su bili u neuporedivo boljem položaju. Ne znam zbog čega, vjerovatno i zbog nekog broja ljudi koji su bili na određenim pozicijama, a navijači su Zvezde. Međutim, suština je da nije riješen sistem finansiranja vrhunskog sporta. Ako se sve temelji na donacijama, to će dovesti do propasti sporta".

Da li biste se bavili politikom?

"Politikom se bavim ne profesionalno, već u onoj mjeri u kojoj se ona bavi mnome. Nije pravo samo članova stranaka da se bave politikom, već svih građana. U određenim situacijama, pitanje građanske hrabrosti je da izraze mišljenje koje neće biti populističko".

Da li glasate? Da li ste simpatizeri neke stranke?

"Glasam. Trudim se da izaberem najmanje lošu opciju. Nisam simpatizer nijedne stranke".

Tokom trenerske karijere u Partizanu, Zvezda je promijenila desetak trenera. Ko je bio najteži, ko najlakši rival?

"U većini slučajeva radilo se o veoma ozbiljnim trenerima i ljudima koji su imali svoj sistem, koncepciju, veliku energiju i unosili kompletnu ličnost u ostvarivanje što boljeg plasmana. Bilo je razlika u nijansama. Generalno, skoro svi su u veoma visokoj klasi trenera. Ne bih pravio klasifikaciju, pogoto ne ko je bio najslabiji partner, jer takvih nije bilo".

Da li se kajete što ste bili trener Crvene zvezde?

"Što bih se kajao? Trenerskim poslom se bavim profesionalno. Uvijek govorim: kad ne radim nigdje, navijam za Partizan, kad radim, navijam za klub u kome radim. U ljeto 1991. sam morao da odem iz Partizana, iako smo imali veći učinak od zacrtanog. Sa Zvezdom sam napravio dobar rezultat, ne vidim u čemu je problem. Bila su drugačija vremena, nije bilo tenzije u ovoj formi".

Koja je bila najbolja generacija Partizana koju ste vodili od 2001?

"Svakog ljeta smo gubili ponekog igrača koji nam je sljedeće sezone strašno nedostajao da bismo napravili veći rezultat. Možda je ipak to... Teško je da odlučim... Žao mi je što nismo uspjeli da zadržimo jednu generaciju duži period, ali to prosto nije moguće zbog naše socijalne priče".

Postoji li žal za nekim igračem koga niste doveli? Koju biste dvojicu koji su otišli iz Partizana voljeli da imate u timu?

"Postoji žal za dvojicom koji su otišli u Železnik, a koje je Partizan mogao da angažuje. Ne bih o imenima. Peković je sigurno jedan od dvojice koje bih volio da imam u timu".

Koji je stranac bio najviše po vašem ukusu, a za kojeg ste se prevarili?

"I pored povrede zbog koje nije mogao da se dokaže u inostranstvu, moja posebna slabost je Blejk Step. Malo puta smo se prevarili kod domaćih igrača i stranaca".

Da li ste i šta pogriješili kada ste bili selektor SCG i šta biste sada promenili?

"Te 2003. sam prvi put obavljao selektorski posao, tako da nisam imao iskustva i sigurno da bih, iz sadašnje perspektive, neke stvari uradio drugačije. Ali, sada je to naknadna pamet".

Da li biste jednog dana bili selektor Srbije?

"Srbija ima riješeno pitanje selektora na najbolji način. Dušan Ivković posjeduje ogromno iskustvo, harizmu, autoritet, mrežu poznanstava, ne samo kada su u pitanju igrači, tako da je od vitalnog interesa za Srbiju da bude što je moguće duže selektor Srbije".

Budućnost srpske košarke...

"Na EP u Poljskoj napravljen je izvanredan uspjeh, naravno zaslužen, ali i koji je proizišao iz spleta određenih dobrih okolnosti. Ekipa je prevazišla sva očekivanja i sad treba svako od njih pojedinačno da raste i na narednim prvenstvima. Ima igrača koji pokazuju napredak, nadam se da će se pojaviti novi i da će doprinijeti kvalitetom da naša košarka nastavi uspješnim putevima".

Koji ćete učinak ove sezone smatrati uspjehom?

"Trenutni rezultati u Evroligi su izvanredni. Bilo bi iznad svih mogućnosti da stignemo do Top 16. Fajnal-for je cilj u Jadranskoj ligi, dok u domaćem šampionatu želimo da napravimo isti rezultat kao prethodnih godina, dakle titula", zaključio je Duško Vujošević, koji je rođen 3. marta 1959. godine u Podgorici.

U karijeri, Vujošević je vodio Partizan, OKK Beograd, Zemun, Partizan, Granadu, Partizan, Crvenu zvezdu, Brešu, Pistoju, Skavolini, Budućnost, Radnički i Partizan.

Bio je selektor Srbije i Crne Gore tokom 2003. godine, a trenutno obavlja i funkciju selektora Crne Gore.

Da li vam je neko zamjerio u Beogradu što ste selektor Crne Gore?

"Ne gledam ko je koje nacionalnosti, već ko je kakav čovjek. Dio posla radim kao selektor Crne Gore, što je nekim nacionalistima u Beogradu smetalo, ali to je već njihov problem", podvukao je Vujošević.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC