• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" sa Argentinom, Australijom, Njemačkom

Na žrijebu u Istanbulu protivnici srpskim košarkašima u prvoj fazi biće Argentina, Australija, Njemačka, Angola i Jordan.

 "Orlovi" sa Argentinom, Australijom, Njemačkom Izvor: MONDO

Argentina, Australija, Nemačka, Angola i Jordan! To su protivnici reprezentacije Srbije na narednom Svetskom prvenstvu u košarci, koje će od 26. avgusta do 12. septembra naredne godine biti održano u Turskoj.

Žrijebom u Instanbulu u utorak malo prije podneva, "orlovi" su smješteni u Grupu A. Zanimljivo, za rivale borbama za osminu finala imaće dvije reprezentacije koje se nalaze u grupi sa Srbijom na svjetskom prvenstvu za fudbalere iste godine u Južnoj Africi - Australiju i Njemačku!

Srbija je uoči žrijeba, kao vicešampion Evrope iz Poljske, bila smještena u drugi šešir, a za protivnika iz prvog dobila je tim Argentine. Može se reći da su "orlovi" izbjegli olimpijskog šampiona SAD i svjetskog prvaka Španiju, ali da je idealan izbor iz grupe nosilaca ipak bila Grčka.

Kasnije, žrijeb nije išao na ruku srpskom selektoru Dušanu Ivkoviću i momcima samo kada su bile izvlačene reprezentacije iz trećeg šešira, odakle je stigla Australija. "Kenguri" imaju snažan tim i u poređenju sa Brazilom, Portorikom i Kanadom vjerovatno su najgora opcija.

Razvojem događaja u nastavku žrijeba svi u KSS trebalo bi da budu zadovoljni, jer su orlovi izvukli Njemačku, Angolu i Jordan, a izbjegnute su ekipe kao što je Rusija, Kina, Novi Zeland...

GRUPA A:
Argentina, Srbija, Australija, Njemačka, Angola, Jordan.

GRUPA B: SAD, Slovenija, Brazil, Hrvatska, Iran, Obala Slonovače.

GRUPA C: Grčka, Turska, Portoriko, Rusija, Kina, Tunis.

GRUPA D: Španija, Francuska, Kanada, Litvanija, Novi Zeland, Liban.



Četiri najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se u osminu finala, a Grupa A ukršta se sa Grupom B, u kojoj su SAD, Slovenija, Hrvatska... Po principu prvi-četvrti, drugi-treći, treći-drugi, četvrti-prvi, timovi iz Grupa A i B sačiniće polovinu kostura u osmini finala, fazi u kojoj je Srbija i Crna Gora eliminisana 2006. godine u Japanu, od kasnijeg šampiona svijeta Španije.

Reprezentacije naše zemlje, iz doba SFRJ i SRJ pet puta su bile prvaci svijeta i po tome su apsolutni rekorderi ispred SSSR i SAD, koji imaju po tri titule.

U prvoj fazi, 24 tima od kojih su četiri dobila "wild card" poziv FIBA (Rusija, Njemačka, Litvanija, Liban), takmičiće se u četiri grada - Ankari, Istanbulu, Izmiru i Kajzeriju, a nokaut faza biće održana u Istanbulu.

Kajzeri je veliki industrijalni grad u centralnoj Anatoliji, i sjedište istoimene provincije. U njemu živi skoro 900.000 stanovnika. Pored toga što predstavlja mješavinu modernog bogatstva i provincijalne tradicije, bogat je istorijskim spomenicima iz perioda Seldžuka.

Jugoslavija je osvajala zlatne medalje u Ljubljani 1970 (Brazil, 80:55), Manili 1978 (SSSR, 82:81 produžetak), Buenos Airesu 1990 (SSSR 92:75), Atini 1998 (Rusija, 64:62) i Indijanapolisu 2002 (Argentina, 84:77, produžetak).


Ipak, nastup na Mundobasketu u Turskoj biće prvi u istoriji za Srbiju, pod ovim imenom. Na EP u Poljskoj, orlovi su debitovali srebrnom medaljom... Neka bude slično i u Istanbulu, gdje su već jednom osvajali zlato.

Bilo je to na Evrobasketu 2001. godine, kada je Jugoslavija pod vođstvom Svetislava Pešića osvojila prvenstvo bez ijednog poraza, a godinu dana kasnije u Indijanapolisu ujedinila dvije krune, evropsku i svjetsku.

PRVI ŠEŠIR: SAD, Argentina, Španija, Grčka.

DRUGI ŠEŠIR: Srbija, Slovenija, Francuska, Turska.

TREĆI ŠEŠIR: Brazil, Portoriko, Kanada, Australija.

ČETVRTI ŠEŠIR: Hrvatska, Rusija, Litvanija, Njemačka.

PETI ŠEŠIR: Novi Zeland, Kina, Iran, Angola.

ŠESTI ŠEŠIR: Jordan, Liban, Tunis, Obala Slonovače.

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC