• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Generalka" uspela: Srbija pobedila Hrvatsku!

"Orlovi" trijumfovali u generalnoj proveri za Rio i bez kapitena Miloša Teodosića. Furiozan finiš našeg tima, za konačnih 86:77. Jovićeva trojka sa polovine.

 Srbija pobijedila Hrvatsku! Izvor: MN PRESS


Osmesi na kraju priprema reprezentacije Srbije za Olimpijske igre!

Nasmejani "orlovi" napuštaju Kordobu, nakon pobede nad velikim rivalom u generalnoj proveri, koja takmičarski nije važna, ali jeste iz brojnih drugih razloga.

Trijumfu našeg tima koji hrabri pred put u Brazil dodatnu "težinu" daje i način na koji je ostvaren - neodustajanjem do kraja, borbom do poslednjih trenutaka i sjajnom, furioznom završnicom momaka u crvenim dresovima.

Na kraju,

SRBIJA - HRVATSKA 86:77 (16:19, 20:21, 28:20, 22:17)

Miroslav Raduljica postigao je 17 poena i vukao naš tim u većem delu meča tokom kojeg su se "orlovi" mučili da nameste ruku (2/17 za tri u jednom trenutku). Međutim, kada su je namestili - Hrvati nisu imali odgovor.

Ubacivši čak 16 poena u poslednjih pet minuta, od čega čak četiri šutevima za tri poena Srbi su osigurali još jednu, uvek slatku pobedu nad velikim protivnikom.

Jedan za drugim, van crte na 6,75 pogađali su u tim momentima Bogdan Bogdanović (13 p), Nikola Kalinić (9), večerašnji kapiten Stefan Marković (7) i najspektakularnije - Stefan Jović, koji je ubacio trojku šutem praktično sa polovine terena!

U tom trenutku, vođstvom Srbije 82:77 u 39. minutu, hrvatska koplja su bila položena, a trijumf Srbije osiguran.

Kalinić i Bogdanović potom su samo potvrdili trijumf našeg tima, koji dodatno budi veru u snagu, kvalitet i sjajan karakter ove ekipe, pred kojom je ono glavno - prvo učešće na Olimpijskim igrama pod imenom Srbije!

Naravno, selektori Đorđević i Petrović su i večeras dosta kombinovali, mada je utakmica u Kordobi zaista imala pravi takmičarski naboj. Srpski šef struke pomalo je i iznenadio u finišu rivala, "prelomivši" meč sa dva centra na terenu, među kojima je Vladimir Štimac (7 p, 5 sk) bio na poziciji "četiri" zadužen za borbu sa Darijom Šarićem (12 p).

Dvocifreni napadački učinak u hrvatskom sastavu imali su i Krunoslav Simon (14 p), koji je bio nezaustavljiv u drugoj četvrtini, kao i Bojan Bogdanović (18 p), koji je sve teže nalazio prostor za šuteve dok je meč odmicao, a srpska odbrana postajala sve snažnija (2/8 za tri).

Đorđevićev razlog za zadovoljstvo biće i dobar nastup oporavljenog Nemanje Nedovića, koji je posle nekoliko dana pauze zbog povrede proveo na terenu skoro 15 minuta i brzim prodorima nagovestio da će biti potpuno spreman za okršaje u Riju.

Na drugoj strani, Petrović nije računao samo na Marija Hezonju, koji je preventivno odgledao meč sa klupe.

Srbija će učešće na olimpijskom turniru početi 6. avgusta, utakmicom protiv Venecuele, dok će Hrvatska dan kasnije zaigrati protiv Španije.

SRBIJA: Marković 7, Kalinić 7, Nedović 9, Birčević 6, Raduljica 17, Simonović 6, Bogdanović 13 (2/5 za tri, 4 as), Jokić 7 (5 sk), Štimac 5 (5 sk), Jović 5 (5 sk), Mačvan 4.

HRVATSKA: Krušlin, Šarić 12, Ukić 7, Bilan 12, Bogdanović 18 (2/10 za tri), Babić 5, Stipčević 7 (2/3 za tri), Simon 11 (3/5 za tri), Planinić, Šakić 4.

Iz minuta u minut:

- KRAJ UTAKMICE, POBEDA SRBIJE 86:77 -

40' 86:77 Bogdan stavlja tačku! Furiozan kraj "orlova" i maksimalnih "plus 9".

39' 84:77 Hrvati promašuju šut za tri, Kalinić zakucava posle kontre, za asistenciju Bogdanovića! Odlična pozicija za "orlove" uoči poslednjeg minuta.

39' 82:77 JOVIĆ SA SKORO POLOVINE TERENA! Kako važan koš, za "plus 5"! Tajm-aut Hrvatska.

- Bogdanović menja Markovića i iznuđuje faul svog prezimenjaka, Bojana. I dalje igramo sa dva centra - Štimcem i Jokićem.

38' 79:77 Evo je još jedna trojka! Pogodio je i Stefan Marković!

38' 76:77 Kalinić za tri! Srbija opet vodi, ali ne zadugo, jer je Bilan pogodio za dva, na asistenciju Simona.

37' 73:75 Marković baca loptu u ruke Hrvata, otvara im kontru koju sprečava Nedović, a sudije sviraju nesportski faul. Stipčević pogađa oba slobodna bacanja i vezuje svojih osam poena.

36' 73:73 Trojka Bogdan Bogdanović - trojka Rok Stipčevića, druga vezana. Sve atraktivnija košarka dok se bliži završnica.

35' 70:70 Sjajna akcija - Raduljica za Kalinića, koji zakucava. Na drugoj strani, Rok Stipčević izjednačuje trojkom. Deveta trojka Hrvatske iz 21. pokušaja.

34' 68:67 Bojan Bogdanović promašuje ceo koš, što se zaista retko viđa kada je on u pitanju. Tajm-aut Hrvatske.

33' 68:67 Nedović beži Planiniću, Jokić hvata loptu i poentira posle ofanzivnog skoka, a Bojan Bogdanović pogađa trojku za svoj 18. poen.

32' 34:34 Šakić, pa Bogdanović pogađaju iz tranzicije i brzo izjednačenje Hrvatske. Jako dinamična igra u ovim trenucima.

30' 64:60 Još jedna trojka - Nikole Jokića! Kada on pogodi - onda to definitivno nije iznenađenje. Kraj treće četvrtine.

30' 61:60 Trojka Nedovića, treća za naš tim, ali u sledećem napadu i hrvatski centar Miro Bilan pogađa za tri uz faul Simonovića, uz zvuk sirene, iz jako teške situacije. Potom je promašio slobodno bacanje.

30' 58:55 Poenima Štimca sa linije penala (timski 24/26) "orlovi" ponovo stiču prednost. Povećava je Bogdanović, takođe sa crte, nakon što se bolno okliznuo i pao. U međuvremenu je održan kratki tajm-aut.

28' 54:55 Prema broju prekršaja ovaj meč definitivno podseća na takmičarski duel. Simonović je iznudio jak faul pod košem i pogodio dva slobodna bacanja.

27' 50:53 Štimac greši u dodavanju, Nedović pravi loš faul na Šariću, koji pogađa uz prekršaj, a zatim upisuje kapitenu Ukiću još dva poena, jer su naši igrači (Jokić i Štimac) dirali loptu na obruču. Serija Hrvata 8:0 i lako ispušteno vođstvo.

26' 50:48 Čvrsta odbrana "orlova" i asistencija Nedovića za raspoloženog Raduljicu, koji je već sabrao 17 poena. Ipak, maksimalna prednost našeg tima (pet poena) sada nije dugo važila, jer je Bogdanović brzo pogodio trojku.

- Zanimljiva petorka Srbije, sa Štimcem (koji čuva Šarića) i Raduljicom, koji se na petici bori sa Bilanom.

23' 44:43 Evo je još jedna trojka i evo ga vođstvo Srbije (44:41)! Birčević pogađa iz ćoška, na asistenciju Bogdanovića. Druga trojka našeg tima iz čak 17. pokušaja. Ipak, na drugoj strani Bilan poentira uz faul.

22' 39:41 Jako loš šut "orlova" - 1/16 za tri poena, ali uprkos tom podatku i dalje je egal rezultat. Bogdanović je pogodio uz faul i dodatno slobodno bacanje.

21' Ofanzivni faul Raduljice u prvom napadu treće četvrtine. Njemu je to treći faul, koliko ih je sakupio i Bogdanović.

Šut za tri poena faktor je koji trenutno deli dve ekipe. Za Srbiju je trojku pogodio samo Bogdan Bogdanović - i to jednu, iz čak 14 timskih pokušaja. Na drugoj strani, hrvatski napad funkcioniše preciznije, pa van crte na 6,75 šutiraju 5/9.

Istovremeno, Srbija je bolja u unutrašnjoj igri, zahvaljujući veoma dobroj igri Miroslava Raduljica, koji je postigao 11 poena. Hrvati su prinudno igrali i sa visokim tandemom Šakić - Šarić, jer je Planinić samo u drugoj četvrtini zaradio četiri lične greške.


Šut za dva - Srbija 10/19, Hrvatska 8/17. Šut za tri - Srbija 1/14, Hrvatska 5/9. Odnos u skokovima: Srbija 20 (15 defanzivnih/ 5 ofanzivnih), Hrvatska 15 (9/5). Asistencije: Srbija 4, Hrvatska 4.

Strelci u prvom poluvremenu:

SRBIJA: Marković 2, Nedović 4, Birčević 3, Raduljica 11, Simonović 2, Bogdanović 3, Jokić 2, Štimac 3, Jović 2, Mačvan 4.

HRVATSKA: Šarić 5, Ukić 5, Bilan 5, Bogdanović 9, Babić 5, Simon 11 (3/4 za tri)

20' 36:40 Jović pogađa polaganje, a an drugoj strani Simonović čita Bogdanovićevu kretnju, ali Babić nalazi put do koša "orlova". U poslednjem napadu Jović promašuje težak šut za tri uz zvuk sirene. Prednost Hrvatske na odmoru.

20' 34:38  Veliki problemi za "orlove" u šutu spolja. Zasad je samo Bogdanović pogodio jednu trojku. Hrvati igraju veoma usku odbranu i čekaju prodore naših igrača. Primera radi, Šarić se nekoliko metara sklonio Markoviću i izazivao njegov šut za tri poena. Raduljica u takvoj situaciji iznuđuje prekršaj, posle kojeg koristi oba slobodna bacanja. Postigao je zasad 11 poena.

18' 32:35 Raduljica i Mačvan približuju "orlove" na samo poen zaostatka, ali Bilan se vraća u igru i pogađa o tablu, za svoje prve poene iz igre.

16' 28:33 Raduljica nadmudruje Planinića i pogađa uz faul. Hrvatski centar napravio je već četiri lične greške i Petrović ga šalje na klupu. Hrvati sad igraju bez klasične petice, sa Šarićem i Šakićem kao visokim igračima.

16' 25:30 Krunoslav Simon postigao je sve poene za Hrvatsku u drugoj četvrtini. Zasad - 11! Upravo je pogodio još jednu trojku.

- "Sedam poena smo dali kvalitetnom igrom, a oni su sedam poena dali na bazi k**ca. Samo na naše pizdarije", kritikuje hrvatski selektor igrače.

15' 23:27 Serija Srbije 6:0. Nedović pogađa iz teške situacije, posle prodora, a Petrović reaguje i traži tajm-aut.

14' 21:27 Upisuje se i Mačvan. Zanimljivo da još nijedan srpski igrač nije dva puta pogodio iz igre.

- Mačvan se vraća u igru prvi put od neprijatnog udarca u prvom četvrtini. Na terenu je petorka "orlova": Marković, Nedović, Kalinić, Mačvan, Raduljica. Na drugoj strani su Stipčević, Simon, Babić, Šakić, Planinić

13' 19:27 Simon je očigledno namestio ruku. Postigao je još jednu trojku i odlepio svoj tim na novih "plus 8". Podsetimo, to je dosad bilo i maksimalno vođstvo Hrvata.

11' 16:22 Krunoslav Simon prekida seriju "orlova". Pogodio je trojku u prvom napadu druge četvrtine.

10' 16:19 Evo je i prva trojka Srbije. Pogodio je naš Bogdanović - Bogdan!

- Mačvanu očigledno krvari nos. Sedi na klupi i drži peškir umazan krvlju preko lica.

10' 13:19 Bojan Bogdanović je raspoloženo ušao u meč. Već je postigao devet poena. Na drugoj strani, Štimac pogađa uz dodatno slobdno bacanje, kojim prekida seriju Hrvatske.

- Počelo je lošim šutem "orlova" za tri poena. Trenutno je skor van crte 0/5. Mačvan je dobio žestok udarac i ostao je da leži na terenu, pa je nedugo potom preventivno napustio igru.

8' 8:16 "Šta čekate, da ja počnem da se derem?", povisio je ton Đorđević na tajm-autu, pozvanom posle lakog pogotka Bojana Bogdanovića nakon ofanzivnog skoka. Maksimalna prednost Hrvatske.

6' 8:11 Bogdanović - Jokić - Marković, za "minus 3". Krušlin je "zaspao" u reketu, a u igru ulaze Simonović i Jović.

5' 6:11 Bojan Bogdanović pogađa za seriju Hrvatske 11:2. Period bolje ofanzivne igre naših rivala. Bogdan Bogdanović ušao je u igru, kao i Nikola Jokić.

3' 4:6 - Dario Šarić šutem sa poludistance izjednačuje rezultat, a Ukić polaganjem kreira seriju Hrvatske 6:0, kojom je prvi put večeras povela.

1' 2:0 - Prve poene na utakmici postiže Nedović, polaganjem posle brzog prodora.

Startne petorke:

Srbija: Marković, Nedović, Kalinić, Birčević, Raduljica
Hrvatska: Ukić, Krušlin, Bogdanović, Šarić i Bilan


Vreme je za generalnu probu!

Košarkaška reprezentacija Srbije odigraće večeras u Argentini poslednji meč pre polaska za Rio, na početak olimpijskog turnira.

Završni rival našeg tima u sklopu ovih, veoma komplikovanih priprema, biće reprezentacija Hrvatske, a selektor Aleksandar Đorđević imao je u pripremi meča problem sa povređenim kapitenom Milošem Teodosićem, kao i sa Nemanjom Nedovićem.

Srećom, nema bojazni oko njihove spremnosti za prvi meč u Riju, iako Teodosić večeras neće biti u sastavu, pa prati meč u civilu sa klupe.

Sa druge strane, selektor Hrvatske Aleksandar Petrović ne može večeras da računa na Marija Hezonju,

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC