• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Top 5 pobjeda Srbije nad Hrvatskom u košarci

Autor mondo.rs

"Prokletstvo" zbog napuštanja postolja u Atini 1995, hladnokrvnost, kvalitet, sreća ili nešto peto, tek, srpski košarkaši iz okršaja sa Hrvatima po pravilu izlaze kao pobjednici.

 Pet najvećih pobjeda Srbije nad Hrvatskom u košarci Izvor: MN PRESS

Pobjeda nad Hrvatskom 86:77 na turniru "Super 4" u Kordobi samo je još jedna karika u lancu pozitivnih rezultata srpskih košarkaša u duelima sa "vječitim" rivalom iz susedstva.

Serija započeta prije 19 godina u Badaloni prekinuta je na turniru u Londonu 2011, tek da i "vatreni" dobiju makar jednu utakmicu. Nakon toga se priča vratila u pređašnji tok.

Neke od tih pobjeda ostvarene su spektakularnim koševima u posljednjim sekundama, neke preokretima u periodu od nekoliko minuta četvrte četvrtine. Nije uvijek bilo spektakularno, nekada ni previše važno, ali navijačima je uvijek značilo i značiće.

Možda bi mnogo toga bilo drugačije da reprezentacija Hrvatske na Evropskom prvenstvu u Atini 1995. godine, kao osvajač trećeg mjesta, nije otišla sa postolja kada se na njegov najviši stepenik penjala SR Jugoslavija, novi šampion "starog kontinenta".

Politički protest bez presedana u istoriji evropske košarke, kao da je Hrvate "osudio" na tugu i razočaranja poslije okršaja sa srpskim selekcijama tokom iduće dvije decenije...

5. TURNIR "ADEKO KUP" U LJUBLJANI 2011.

Hrvatska je košem Bojana Bogdanovića sedam minuta prije kraja povela 67:57. "Orlovi" su u narednih pet minuta odgovorili serijom od 13:0 i preokrenuli na 70:67, a pobjedu rezultatom 80:71 su trojkama ovjerili Duško Savanović i Miloš Teodosić.

Od pomenutih "minus 10", Srbi su postigli 23, a primili samo četiri poena.

Srbija - Hrvatska 80:71 posle preokreta
Izvor: YouTube


4. TURNIR "SUPER 4" U KORDOBI 2016.

Hrvati su u prvom poluvremenu imali osam poena viška, a u drugom je vođena izjednačena borba i bilo je jasno da će utakmicu odlučiti jedan ili dva uspešna poteza. Protivnik se dobro držao, ali nije imao odgovor na trojku Stefana Markovića (79:77, odmah nakon trojke Bilana uz promašeno dodatno bacanje), a pogotovo ne na koš Stefana Jovića u stilu Stefa Karija, sa gotovo pola terena.

Plejmejker "orlova" spektakularno je pogodio prelomni koš u trijumfu nad Hrvatskom. Praktično sa polovine terena!
Izvor: YouTube


3. TURNIR U POU 2014.

Opet je Hrvatska imala pobjedu "u džepu" i izgubila. Vodila je 68:60, Srbija preokrenula serijom od 10:0, ali joj je Lafajet uoči posljednjeg napada "orlova" donio 73:70. Odgovornost je preuzeo Marko Simonović, koji je trojkom od tablu uveo meč u produžetak.

A, u dodatnih pet minuta, trojka Bogdana Bogdanovića za konačnih 84:83, pošto prezimenjak Bojan sekund prije kraja nije uspio da uzvrati...


2. OSMINA FINALA SP U TURSKOJ 2010.

Srbiji je na početku "nokaut" faze uloga favorita okovala ruke i objektivno slabiji tim Hrvatske bio je u poziciji da napravi iznenađenje.

Takav epilog spriječio je Aleksandar Rašić. Postigao je lake poene za 72:70, nakon što su "orlovi" prilikom izvođenja auta na centru terena nadmudrili Hrvate. Marko Popović izjednačio je sa linije slobodnih bacanja, a Rašić sekund prije kraja pogodio prvi i namjerno promašio drugi "penal" poslije faula Kusa.


1. DRUGA FAZA EP U ŠPANIJI 1997.

Bio je to prvi poslijeratni susret reprezentacija Srbije i Crne Gore (pod imenom SR Jugoslavija) i nezavisne Hrvatske, nakon što su ga u Atini 1995. i na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. "sprečili" Litvanci, pobijedivši Rađu, Kukoča, Vrankovića, Perasovića i drugove.

Hrvatska je nastupila bez velikih zvijezda, a Jugoslavija bila kompletna, sa izuzetkom Divca. Ipak, psihološki pritisak se negativno odrazio na ekipu Jugoslavije i "vatreni" su slobodnim bacanjem Rimca četiri sekunde prije kraja došli na prag pobede (62:61).

Aleksandar Đorđević tada je reprizirao bravuru sa finala Kupa šampiona 1992. u Istanbulu i trojkom uz zvuk sirene omogućio "plavima" veliko slavlje.

Ta pobjeda je pogurala Jugoslaviju ka drugom mjestu u drugoj grupnoj fazi i kasnije ka odbrani titule, dok je Hrvate koštala četvrtfinala. U kasnijem razigravanju zauzeli su tek 11. mjesto na EP.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC