• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mulaomerović: Pobjeda koja život znači!

Autor mondo.ba

Trijumf protiv Švedske 74:71 donio je Bosni i Hercegovini neophodan mir i mogućnost da se u preostala dva meča, sa Rusijom u Tuzli i u gostima protiv Švedske, "zmajevi" sa rivalima ravnopravno bore za odlazak na Eurobasket 2017. godine.

Eurobasket 2017. godine biće održan u četiri države: Rumuniji, Finskoj, Izraelu u Turskoj, a sinoćnom pobjedom protiv Švedske 74:71, Bosna i Hercegovina sačuvala je šanse da se nađe među 24 najbolje reprezentacije Starog kontinenta.

Startni debakl od Rusije 53:84 bio je velika psihološka barijera za novog selektora Damira Mulaomerovića i "zmajeve", ali su nošeni sjajnom podrškom u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu stigli do zlatnih bodova.

"Bila je ovo izuzetno teška utakmica, zbog svega onoga što se dešavalo. Fantastična publika i pravi košarkaški ambijent pomogli su nam da odigramo fantastičnu utakmicu. Bilo je tu i nekih stvari koje moramo popraviti. Čestitam igračima na pobjedi i sjajnom zalaganju koje su pokazali", rekao je Mulaomerović, koji je tako upisao prvi zvanični trijumf na klupi BiH.

Selektor "zmajeva" posebno je pohvalio Džanana Musu, koji je Šveđanima ubacio 19 poena, te dodao 11 skokova i tri asistencije.

"Imali smo deset razlike minut prije kraja i morali smo mirnije privesti meč kraju. Odigrali smo prije svega sjajno u odbrani. Zadovoljan sam defanzivom, dok u napadu sigurno možemo bolje. Mali Musa je bio fantastičan u napadu i još jednom pokazao o kakvom sjajnom talentu se radi", poručio je selektor "zmajeva".

Veliki doprinos trijumfu dali su i navijači u Sarajevu.

"Sjajna atmosfera bio je jedan od ključnih faktora, koji nas je vodio do pobjede. Igrači su bili umorni, bila je velika vrućina, tako da veliki dio zasluge za trijumf ide na račun fantastičnih navijača", riječi su selektora Mulaomerovića.

Utakmica sa Švedskom bila je jedna od ključnih ka putu na Eurobasket.

"Zadovoljan sam pobjedom. Sigurno da smo razbili nervozu koju smo imali. Sada imamo sedam dana da se pripremimo za Rusiju i meč koji će biti sličan ovome. Pobjeda protiv Švedske dala nam je život, jer da smo izgubili, drastično bismo smanjili šanse za odlazak na Eurobasket. Sa tri pobjede prolazimo kao jedna od najboljih drugoplasiranih selekcija. Zato je ovaj meč bio psihološki izuzetno težak", pojasnio je Mulaomerović.

Na pitanje novinara da li je bitnija sljedeća utakmica, koju će BiH igrati na svom parketu protiv Rusije 10. septembra ili gostovanje u Švedskoj četiri dana kasnije, Mulaomerović kaže:

RASPORED

Švedska - Rusija (7. septembar)

BiH - Rusija (10. septembar)

Švedska - BiH (14. septembar)

Rusija - Švedska (17. septembar)

"Obje utakmice su bitne. U nekim kombinacijama mi možemo proći i sa dvije pobjede. Međutim, ako protiv Rusije odigramo kao što smo igrali prvo poluvrijeme, te popravimo negativne stvari iz nastavka, zajedno sa Mirzom Teletovićem, mi imamo snage da pobijedimo. Ako i ne pobijedimo, ostaje nam meč sa Šveđanima. Ne zaboravite da je i Island prošao sa dvije pobjede", naglasio je Mulaomerović.

Bosna i Hercegovina trenutno je prvoplasirana u grupi C sa tri boda iz dva meča, dok su ostale dvije selekcije odigrale meč manje. Rusija ima dva boda, dok su Šveđani posljednji sa bodom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC