• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li Mega ima "novog Nikolu Jokića"?

Autor mondo.rs

Razgovor o talentima Mega Leksa sa prvim čovekom svih mladih kategorija tog kluba, Vladom Vukoičićem.

 Da li Mega ima "novog Nikolu Jokića"? Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Prethodnih sezona, KK Mega Leks jasno se istakao na evropskoj košarkaškoj mapi kao "fabrika" igrača koji pravo iz Sremske Mitrovice odlaze u NBA ligu.

Primeri Nikole Jokića, Timotea Luvavua i Ivice Zubca skrenuli su još više pažnju američkih skauta ka utakmicama ekipe Dejana Milojevića i učinili talente Mege još praćenijim.

U takvoj situaciji, Vlada Vukoičić je na mestu trenera juniora i koordinatora svih mlađih selekcija Mege postao dodatno izložen pitanju:

"Ima li u Megi potencijala poput Nikole Jokića?"

U odgovoru, nekadašnji trener FMP-a, Hemofarma, Crvene zvezde, Ostendea i MZT-a pedagoški kaže:

"Mega poseduje ogroman potencijal u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, ali samo zato što nam se bliži kvalifikacioni turnir Evrolige ne bih o imenima, jer bi to mogao da bude dodatni pritisak za te mlade momke. Turnir će vrlo brzo biti završen, pa možemo da pričamo i o tome. Ono što mogu da kažem je da, gledajući igrače nekih prethodnih generacija koji su ostvarili zavidne karijere, sa sigurnošću mogu da tvrdim da mnogi momci u Meginom kadetskom i juniorskom timu po kvalitetu i talentu ne zaostaju u poređenju sa njima u tim godinama".

Kao prvak Evrope sa selekcijom Srbije do 20 godina, bivši član stručnih štabova "A" selekcije Srbije i kao osvajač ABA lige i Kupa Koraća, Vukoičić je u Megu doneo i znanje i veliko iskustvo.

Kako je prihvatio poziv da počne da radi sa mladim igračima?

"Znam tačno šta se u Megi traži od trenera. Dobro sam upoznat sa uslovima u kojima se radi i koliko ima talentovanih igrača. Mega Leks je veoma ozbiljan sistem i vrlo ambiciozan projekat, a meni je to bilo najvažnije. Rad koji sam zamislio da treba da se sprovodi u potpunosti može da se uradi u sredini kakva je Mega, jer postoji baza vrlo kvalitetnih dečaka i to je bilo presudno", objasnio je Vukoičić.

Izvor: MN PRESS



"Zaista se u Megi vodi mnogo računa o svakom igraču, deci je omogućeno mnogo toga bez ikakvih preskakanja i kompromisa koji se možda prave na nekim drugim mestima. Postoji kontinuitet praćenja igrača i ustupanje na kaljenje od srpskoligaških ekipa pa do prvog tima Mega Leksa koji igra regionalnu ligu, a ove sezone je igrao i na evrosceni. Mnogo igrača je iz dresa Mege otišlo u evropske klubove, šestorica košarkaša Mege su draftovana u NBA, a trojica su se direktno iz Mege preselila u najjaču ligu sveta. To su vam najbolji primeri kako sve to funkcioniše u stvarnosti. Ono što je jako bitna stvar i što Megu možda odvaja od drugih je činjenica da koliko god bilo dobrih igrača na jednom mestu svako od njih mora da ima maksimalni prostor za igru i napredak. Sistem nije postavljen da se sve vrti oko pojedinca ili da pojedinci moraju da trpe zbog nekog drugog", dodao je on.


"Izuzetno mi je drago što su naši pioniri trijumfovali (u Nišu), ali moram da budem iskren i da kažem da taj rezultat nije u prvom planu. Lepo je kad vaš tim pobedi, ali primarno je da se ta deca košarkaški edukuju i da su kroz ovaj turnir dobili dokaz da napreduju, da su u dobrom sistemu i da imaju dobre trenere i logistiku na nivou kluba. To je za njih veliki podstrek za budućnost".

Vukoičiću narednog vikenda predstoji novi izazov, pošto se u Beogradu igra Evroligin kvalifikacioni turnir za juniore:

"Taj turnir tradicionalno je veliki magnet za brojne skaute i generalne menadžere NBA i evropskih timova. Cilj je da se što bolje predstavimo, a želja je da se kvalifikujemo za Fajnal-ejt u Istanbulu. imamo veliki motiv, ali neće biti lako. U samo 48 sati treba odigrati četiri utakmice, a samo jedna loša četvrtina može da utiče na konačan ishod. Zvezda ima jako dobar tim, domaći teren i kontinuitet učestvovanja na ovim turnirama i sa te strane kostura su najveći favoriti. Nadam se da mi možemo da budemo ta ekipa koja će im se suprotstaviti u finalu".

Na pitanje šta bi za njega bio uspeh na kraju sezone, Vukoičić kaže:

"Da u sledećoj sezoni u prvom timu Mega Leksa iz omladinskog pogona bude više igrača nego što sam sa ljudima u klubu to planirao", zaključio je Vukoičić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC