• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Varda: Zbog Partizana sam odbio Zvezdu

Autor mondo.rs

Iskusni košarkaš posle objave kraja karijere pričao zašto nije prihvatio Pešićev poziv, Majklu Džordanu, i o tome kako još neće napustiti teren

 Varda: Zbog Partizana sam odbio Zvezdu Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Ratko Varda završio je profesionalnu karijeru, ali nije se oprostio od košarke. U 38. godini, posle više od dve decenije igranja, odlučio je da se povuče, ali će i dalje biti na terenu.

"Videćemo u kojoj formi. Možda odigram u Biznis ligi za nekoga. Trebalo bi polako organizam da se smiri posle svih ovih napora, pa ako ljudi u Beogradu vide neku 'spodobu' od 'dva i po metra' da trči, da se ne iznenade", poručio je za "Večernje novosti" Varda.

U karijeri je nastupao za čak 20 klubova (Partizan, Detroit, Vašington, Olimpija, Apolon Patra, Bešiktaš, Kijev, Real Madrid, Menorka, Žalgiris, Himki, Prokom Gdinja, Olimpija, Azovmaš, Mahram Teheran, Radnički Kragujevac, Mega Vizura, Biblos, Kožuv, Sutjeska, jordanski Hekmeh), a jedan mu je najdraži.

VELIKI DŽORDAN

Ratko Varda proveo je jednu sezonu i u ekipi Vašington Vizardsa u NBA ligi. Tamo je upoznao i velikog Majkla Džordana, koji ga je "gotovio". "Stvarno su bile neverovatne scene, od susreta kad smo se upoznali. Pored vas stoji verovatno najveći igrač u istoriji, pa do trening kampa. Sećam se da je jednom zaustavio trening i rekao 'niko od vas nema onu stvar osim njega", a onda pokazao na mene. Potom sam jedno vreme, zbog povrede, propustio jedan deo trening kampa, pa sam mislio da će me 'katovati', jer je roster bio duži za jedno ime. Ali, zadržali su me. Posle sam čuo da je glavni 'krivac' za taj potez upravo bio Džordan", otkrio je Varda.

"Pa, ja sam dete Partizana, uvek sam navijao za Partizan. Još se sećam prvih odigranih derbija. Imao sam želju da u crno-belom dresu i završim karijeru. Nažalost, to se nije desilo. ZBog Partizana nisam prešao u Zvezdu. Želeo me je Svetislav Pešić, razgovarali smo. Ali, znate kako je ovde, preveliko je rivalstvo, veće od sporta", izjavio je 213 centimetara visoki Varda.

U mlađim kategorijama nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije, ali za seniorski tim nikada nije zaigrao.

"Jednom sam polomio jagodičnu kost, drugi put je opet bila povreda... Ali šta da se radi", dodao je centar rođen u Bosanskoj Gradiški, koji je to iskoristio pa nastupao za selekciju BiH.

"Nekako se uvek desilo kada sam u usponu, da me zaustavi neka povreda. Više ni ne mogu odmah sve da ih nabrojim. Samo me još leđa nikad nisu izdala. Ali, sve sam izdržao, jer sam uporan, uvek razmišljao o sledećem cilju, što me je vuklo napred".

Oprobao se i u NBA ligi, u ekipi Detroita, ali tamo nije imao zapaženiju ulogu, zbog čega se i nije dugo zadržao u SAD.

"Žao mi je što nisam rođen malo kasnije. Kad sam stigao u Pistonse, sačekala me je neverovatna unutrašnja linija. Najbolji evropski centar Rebrača, zatim Ben Valas, Kori Aleksander... Bilo mi je teško da sedim na klupi, a hteo sam da igram. Rano smo ostali bez oca, majka nas je 'podigla'. Bila su teška vremena devedesetih, samim tim nisam imao ni u koga poverenje, pa nisam prihvatao savete. Da mi je ova glava bila 2000. godine", kaže Varda.

Ipak, kada sve sabere, zadovoljan je učinjenim.

"Zahvalan sam Bogu na svemu, na troje predivne dece. Imao sam dugu karijeru, prošao više od pola sveta, nasmejan sam posle svega".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC