• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Turski klubovi mogu u Evrokup"

Autor mondo.rs

Košarkaška federacija Turske neće uticati na izbor svojih timova koji nemaju garantovano mesto u Evroligi.

 "Turski klubovi mogu u Evrokup" Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Sastav turskih predstavnika u Evroligi ove godine je određen na osnovu tri principa. Fenerbahče i Anadolu Efes imaju potpisane ugovore sa kompanijom "ECA" koja vodi Evroligu, Galatasaraj je mesto obezbedio osvajanjem Evrokupa, a Darušafaka specijalnom pozivnicom, koja će ovog leta biti pretvorena u mesto za španski tim.

U međuvremenu, u Evrokupu prvi put nije bilo predstavnika Turske.

S obzirom na trenutno nepromenljivi format Evrolige od 16 timova, kao i logičnu želju Darušafake i Efesa da se narednih godina što pre vrate u najjače takmičenje, najjednostavniji put kojim će to moći da urade sledeće sezone vodiće upravo kroz Evrokup.

Prema rečima Omera Onana, generalnog koordinatora Košarkaške federacije Turske, nacionalni savez neće im stajati na tom putu.

"Znam da Darušafaka veoma želi da igra u Evroligi. Međutim, to će biti teško ako to takmičenje ostane u ovom sistemu, od 16 timova. Galatasaraj je igrao ove godine (Evroligu) jer je osvojio Evrokup, a ako ovaj format ostane na snazi, onda ni oni neće moći da učestvuju. Mislim da bi tako kvalitetni klubovi trebalo da imaju pravo da odaberu", izjavio je nekadašnji reprezentativac.

Turski savez neće klubovima braniti povratak u Evrokup.

"Za razliku od predstavnika federacije pre nas, mi smo protiv bilo kakvih nametanja. Isto važi i za ULEB i za FIBA. Ne možemo da kažemo 'NE' ako Darušafaka zatraži da učestvuje u Evrokupu. Niko to nije mogao da uradi u Španiji, Litvaniji ili Rusiji. To ne može biti urađeno ni u Turskoj, izuzev u slučaju zajedničkog dogovora", naglasio je on.

U sezoni 2016/17 turski timovi nastupaju u tri međunarodna takmičenja. Evroligu igraju Fenerbahče, Galatasaraj, Darušafaka i Galatasaraj, FIBA Ligu šampiona Banvit, Karšijaka i Bešiktaš, a FIBA Evropa kup Ušak.

Od osam navedenih, jedini klub koji je već završio učešće je Bešiktaš, jer je ga je Karšijaka eliminisala u turskom dvomeču osmine finala Lige šampiona. 

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC