• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

25 godina od TROJKE u Istanbulu

Autor mondo.rs

Sajt Evrolige podsetio na veliki uspeh Partizana - titulu prvaka Evrope u članku pod naslovom: "Istanbulska ikona: Aleksandar Đorđević".

"Dva poena prednosti za Špance, Đorđević... Trojkaaa!!! Vreme je isteklo, vreme je isteklo!", vikao je u mikrofon čuveni sportski komentator Dragan Nikitović prenosi uzbudljivo finale košarkaškog Kupa šampiona Partizan - Huventud.

To je bilo 16. aprila 1992. godine, kada je Aleksandar Đorđević pogodio nemoguću trojku (kasnije je u karijeri tu magiju ponavljao), za pobedu Partizana nad Huventudom 71:70 i tutlu prvaka Evrope za beogradski klub.

Na ovu utakmicu i dramatičnu završnicu podsetio je i sajt Evrolige u tekstu pod naslovom "Istanbulska ikona: Aleksandar Đorđević", posvećujući redove jednom od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena i njegovom košarkaškom putu.

Đorđević je u karijeri osvojio mnogo trofeja (tri Kupa Koraća - sa Partizanom, Olimpijom iz Milana i Barselonom, bio je prvak Španije i sa Barselonom i sa Real Madridom), odigrao je mnoge epske utakmice za reprezentaciju Jugoslavije.

"Bio je vođa na terenu raznih timova i njihovim pohodima ka trofejima, heroj i idol mnogim ljubiteljima košarke širom kontinenta i obožavan u Srbiji. Ipak, niko ga toliko ne voli kao navijači Partizana, klubu u kojem je počeo profesionalnu karijeru i koji je postigao najvažniji poen u istoriji ovog kluba - trojku uz zvuk sirene u Abdi Ipekči areni u Istanbulu", navodi Evroliga.

U tekstu se podseća na izjavu Đorđevića neposredno uoči finala sa Huventudom:

"Sanjam Istanbul. Sanjam kako dolazim u Beograd sa trofejom u rukama, prvim kao kapiten tima evropskog šampiona".

To je bio drugi završni turnir (Fajnal-for) za Partizan i drugi od tri koje je Đorđević odigrao u karijeri.

Huventud je poslednji napad završio pogotkom za 70:68, a Đorđeviću i Partizanu je ostalo 9 sekundi do kraja... Đorđević je pretrčao ceo teren (Amerikanci za to imaju izraz "coast to coast") i zastao pred linijom koja označava šut za tri poena. Podigao se i pogodio!

"Ostvario mi se dečački san! Kao deca, igrajući u dvorištima škola, na betonu, mnogo puta smo zamišljali baš takve utakmice - vreme ističe, a ti treba da pogodiš poslednji poen, svi su na nogama, drama je na vrhuncu. Srećan sam čovek, jer se meni taj san ispunio. Nikada se nisam osećao bolje nego tada", govorio je Đorđević za medije u Srbiji godinama posle te trojke.

Đorđevićev koš promenio je ne samo njegovu karijeru, već i sudbinu Partizana, koji je do tada bio najmlađi tim koji je osvojio titulu prvaka Evrope.

"Sale Nacionale" je tada imao 25 godina, ali iako mlad, smatrao se već za iskusnog igrača. 

"Taj koš mi je promenio karijeru, podigao samopouzdanje. Od tada sam uvek preuzimao odgovornost da šutiram taj poslednji šut. Neke lopte nisu ulazile, ali bilo je više srećnih trenutaka nego razočaranja", izjavio je Đorđević.

U tekstu Evrolige, na kraju, piše i ovo:

"Ta trojka Đorđevića u istanbulskoj večeri 1992. godine nije samo lansirala njegovu karijeru do zvezda, već je istovremeno pomogla i Evroligi da promoviše završni turnir koji će navijači i ljubitelji košarke širom sveta gledati iz godine u godinu". 



FAJNAL FOR U ISTANBULU:

- polufinale -

Partizan - Filips 82:75 (31:35)

PARTIZAN: Danilović 22, Đorđević 21, Koprivica 14, Šilobad 10, Nakić 5, Rebrača 4, Dragutinović 4, Stevanović 2, Šaric, Lončar. Trener: Želko Obradović.

FILIPS: Doukins 21, Rodžers 19, Riva 14, Pitis 10, Pesina 4, Monteki 4, Ambrasa 3, Alberti, Blazi, Baldi. Trener: Majk D'Antoni.

Partizan - Huventud 71:70 (40:30)

- finale -

PARTIZAN: Danilović 25, Đorđević 23, Stevanović 6, Nakić 5, Koprivica 4, Šilobad 4, Dragutinović 2, Lončar 2, Rebrača. Trener: Željko Obradović.

HUVENTUD: Prisli 20, Tomas Đofreza 18, Viljakampa 13, Rafael Đofreza 8, Morales 6, Tompson 5, Pardo, Ruf. Trener: Lolo Sainc.

Fotografija sa Trga Republike u Beogradu odmah posle finala

Navijači Partizana na Trgu Republike proslavljaju titulu prvaka Evrope
Izvor: MN PRESS

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC