• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bertomeu o "večitima", srpskoj licenci i Evrokupu

Autor mondo.rs

Prvi čovek najjačeg takmičenja u razgovoru za "Koš magazin" poslao poruke regionu.

 Djordi Bartomeu o KK Crvena zvezda, KK Partizan, Evroliga, Evrokup Izvor: MN PRESS

Sabirajući utiske na kraju "revolucionarne" sezone Evrolige, sa 16 učesnika, u rukovodstvu tog takmičenja sa zadovoljstvom ističu:

"Ovo je bila daleko najbolja sezona u celoj sedamnaestogodišnjoj istoriji Evrolige!".

Tu poruku, u ekskluzivnom razgovoru za "Koš magazin", izneo je prvi čovek takmičenja Đordi Bertomeu. Prema njegovim rečima, izneta ocena nije samo stav njegovih saradnika, već i svih učesnika i posmatrača.

"Zadovoljni su klubovi, zadovoljni su igrači, a zaključak o sjajnoj sezoni potvrđuju i podaci o gledanosti - 30 odsto više nego prethodnih sezona. Imali smo ogroman odjek na društvenim mrežama, isto tako ogromnu posećenost našeg web sajta, a sve to na veliko zadovoljstvo navijača".

Upitan da li će format Evrolige biti proširen sa 16 na 18 timova, Bertomeu tvrdi da će sistem za sada ostati kakav jeste.

"Treba dati vremena i samom sistemu da se usavrši i da se navijači naviknu na njega. Sve to traži vreme. Ja sam za to da se Evroliga u budućnosti širi, ali bez određenog datuma, jer to onda obavezuje. Želimo da dobro proučimo kad ćemo to napraviti, i da li će svih 20 klubova biti u stanju da se takmiče. To jeste ideja, ali nije oročena određenim datumom. Naredne sezone sigurno ćemo imati 16 timova", izričit je Španac.

I sledeće sezone Srbija će imati predstavnika u elitnom rangu, jer se Crvena zvezda mts odbranom "jadranske" titule ponovo kvalifikovala. S tim u vezi, Svetislav Pešić nedavno je u intervjuu za "Vice" rekao i da bi Srbiji trebalo da pripadne garantovano mesto u Evroligi, na osnovu kvaliteta i zasluga, kao što ga ima Litvanija.

"U načelu se slažem sa Pešićevom konstatacijom. Ali, odmah mogu postaviti pitanje: koja bi to ekipa iz Srbije bila? Kako je odrediti? Ako se odlučimo za jednu, smanjujemo značaj lokalnih i regionalnih takmičenja. U principu mi nemamo ništa protiv da u Evroligi bude jedna ekipa iz Srbije, ali - koja? Sada je Crvena zvezda ta koja dominira, do pre nekoliko godina je to bio Partizan. Zato nije lako odredti ko bi iz Srbije igrao, i baš zato postoji takozvani “mešoviti kriterijum”, tako da nemamo nijednu ekipu sa ugovorom ni iz šampionata Nemačke i Francuske, nego smo spremni da primimo prvaka te zemlje".

Na konstataciju da se ovde i misli na prvaka Srbije, Bertomeu spremno odgovara:

"Da, ali šta ćemo onda sa ABA ligom, koja ima veći kvalitet od srpske lige?".

Kada je u pitanju eventualno Partizanovo učešće u Evrokupu, za koji su se crno-beli ponovo kvalifikovali kroz ABA lige, Bertomeu je poslao konkretniju poruku:

"S obzirom da je prošle godine Partizan odustao od Evrokupa posle žreba, i time napravio dosta problema organizatoru, mislim da beogradski klub pre svega mora da se odluči šta želi da igra. I da bude jasan u tom stavu. I dosledan, da odluku koju donese pre svega on sam poštuje. Ako želi da igra Evrokup – treba da se prijavi, i da stane iza tog stava i da ga ne menja. Posle toga ćemo razgovarati sa ABA ligom i doneti konačnu odluku. Mi smo vrlo zadovoljni što klubovi, uključujući i Partizan, hoće ds igraju naša takmičenja, ali ponavljam: pre svega klub mora da bude čvrst u svom stavu. A konačna odluka biće doneta u razgovoru Evrolige i ABA lige, Partizanovog matičnog takmičenja".

Sledeća sezona izazvaće i dodatnu pažnju u Srbiji i regionu zbog toga što će u Beogradu biti održan Fajnal-for. Bertomeu kaže da će organizacija tog turnira započeti već od juna 2016.

"To je bio jedan dug koji je Evroliga imala prema srpskoj prestonici. Godinama smo razgovarali o tome, ali su uvek iskrsavali neki problemi koji su teško rešavani. Ovog puta je Skupština grada Beograda, zajedno sa gradskim ocima, uložila napor, rešila sve probleme i to je rezultiralo potpisivanjem ugovora Beograda i Evrolige. Imamo odlične odnose, održali smo već nekoliko sastanaka, naši ljudi su u par navrata dolazili u Beograd, i nedelju dana posle Fajnal foura u Istanbulu počinjemo da ozbiljno radimo na organizaciji F4 u Beogradu", podvukao je Bertomeu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC