• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroliga potkačila Divca: Otkazivali, a pritiskaju

Autor mondo.rs

Oštro saopštenje Evrolige u kome, između ostalog, "prozivaju" i one koji su podržali novi FIBA kalendar.

 Evroliga potkačila Divca: Otkazivali, a pritiskaju Izvor: MN PRESS

"FIBA prozori" - odnosno kvalifikacione utakmice reprezentacija za velika takmičenja u jeku klupskih sezona nailaze na različite reakcije javnosti i bivših košarkaša.

Novi kalendar, koji kvalifikacione mečeve smešta u mesece u kojima košarkaške reprezentacije do sada nisu igrale, podržao je generalni menadžer Sakramenta Vlade Divac, dok je selektor "orlova" Saša Đorđević istakao da su "veštački".

Dužna odgovora nije ostala ni Evroliga, odnosno Đordi Bertomeu.


U današnjem saopštenju oni su hteli da "pojasne" neke stvari sa kojima se dovode u vezu prethodnih meseci, te ističu da su oduvek podržavali takmičenja nacionalnih timova, kao i da će to nastaviti, a dodaju i da nikada nisu i neće zabranjili nijednom igraču da nastupi za svoju reprezentaciju.

U saopštenju stoji i da su oni uvek branili slobodu izbora igračima, klubovima i trenerima i navode da za razliku od FIBA oni nikada nisu pretili sankcijama nacionalnim savezima (raniji obračun FIBA i EKA).

"Evroliga oštro osuđuje svaku vrstu pritiska na igrače, sudije i/ili klubove", navodi se u saopštenju i dodaju sledeće odgovarajući na prethodne pozive podrške FIBA kalendaru:

"Poznato je da su u prošlosti mnogi košarkaši, kako evropski tako i oni van ovog kontinenta, više puta odlučili da ne prihvate poziv svoje reprezentacije bez ikakvih konsekvenci, a među njima su i bivši elitni košarkaši koji sada pokušavaju da izvrše pritisak na igrače".

Izvor: MN PRESS


Evroliga navodi i da ne prihvata diskriminatorni tretman prema svim učesnicima ovog takmičenja i pita se kako je izostala reakcija FIBA na ostala takmičenja koja neće pustiti košarkaše tokom "prozora" za kvalifikacione mečeve.

Poručuju i da oni uvođenjem "nove" Evrolige nisu menjali tradicionalni kalendar i da su evroligaške utakmice uvek bile igrane u novembru i februaru, kao i da su od 2010. godine prezentovali više puta alternativne kalendare kako bi se povećao broj utakmica nacionalnih timova pred njihovim navijačima, ali nisu dobili odgovor od FIBA.

"Evroliga je mnogo puta sarađivala sa FIBA i takmičenjima nacionalnih timova, ali smo tužni kada vidimo da su sudijama i mnogim drugim našim saradnicima zabranjeno učešće na velikim takmičenjima u organizaciji FIBA", zaključuju u saopštenju.

Kako će se ovaj "rat" završiti, saznaćemo uskoro...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC