• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KK Zvezda: Dug veći od 12 miliona evra!

Teški dani za klub sa Malog Kalemegdana. Rezultat nema, a dugovi narasli na više od 12 miliona evra!

 KK Zvezda: Dug veći od 12 miliona evra! Izvor: MONDO

Na Malom Kalemegdanu je alarmantno! Dug Košarkaškog kluba Crvena zvezda iznosi "12+ miliona evra", saopštio je predsjednik kluba Vladislav Lučić.

Na konferenciji za novinare saopšteno je da "jedna od najpoznatijih revizorskih kući u Evropi" trenutno utvrđuje Zvezdin dug i da će sve biti poznato za desetak dana.

Lučić, međutim, vjeruje da Zvezda ipak neće u stečaj, kako se pominje u javnosti.

"Nismo došli kao stečajni upravnici iako se možda pomalo tako osjećamo. Imamo znanje i energiju da klub sa pet miliona navijača postavimo na noge", poručio je Lučić.

"Javljaju se povjerioci, spremni da oproste dug, javljaju se i ljudi dobre volje. Član UO Dragan Ristić nam je darovao dve hale", nastavio je "Lale".

Predsjednik Zvezde osvrnuo se na način na koji su napravljeni dugovi.

"Svake godine su dovođeni vrhunski treneri sa vrhunskim platama, dolazilo je po 10-11 igrača. FMP ima godišnji budžet 600.000 evra, a Zvezda pet miliona. Planiran godišnji budžet je bio pet miliona evra, a planiran realan prihod je milion evra. Kako je to moguće?"

Lučić je osuo drvlje i kamenje po bivšem generalnom menadžeru, Milanu Opačiću.

"Plaćalo mu se i kad jede na poslu... Jedna klauzula iz njegovog ugovora mi je posebno zanimljiva. Prema njoj ga je za uspjehe bilo moguće nagraditi stanom, lokalom, novčanom nagradom, putovanjem i drugim! A za greške? Nema kazni".

Nazvao ga je "štetočinom".

"Obaveze prema Kikanoviću i Miloševiću su po 300.000 evra, Šepa je doveden na velika vrata za 200.000. Potraživanja menadžera su 600.000. Igrače nam izbacuju na ulicu, jer stanarine nisu plaćene po dve godine. A računi za telefone su 16.000 evra. Doktor ekipe nije dobio platu 12 mjeseci. Ma, niko nije dobijao platu. Ne znam da li će se sljedeća utakmica igrati, jer ne znam da li ćemo moći da dovedemo obezbjeđenje, kome se duguje naknada za posljednjih 15 utakmica".

Posebno su ga iziritirale izjava Opačića po odlasku iz kluba da u Zvezdi "teku med i mlijeko" i da bi "radio za evro".

"Neka se vrati da radi za evro. A posao će mu biti da popravi štetu koju je napravio".

Zadržao se Lučić i u priči o "štetnim ugovorima, koje je napravio Opačić".

"Ugovor Nemanje Bjelice je jedinstven u svijetu - Zvezdin je 42,5 odsto, a ostatak pripada menadžeru", u dahu je pričao prvi čovjek kluba sa Malog Kalemegdana.

Zvezda ipak može pod stečaj

Suština plana oporavka kluba je da se sa povjeriocima postignu dogovori kako bi se što pre smanjio dug, a ostatak reprogramirao, da bi račun bio odblokiran što je osnovni uslov za poslovanje.

"Zaduživanje traje 13 godina. Založeno je sve moguće, čak i klupski grb, i to za 300.000 evra. To je duša kluba i to ćemo prvo da platimo", objasnio je advokat Milorad Belić.

Predrag Nikolić, zadužen za finansijska pitanja, objasnio je, međutim, da je stečaj jedna od opcija, jer po novom zakonu kada je račun blokiran duže od tri godine firma ide pod stečaj.

On je dodao da je Zvezdin račun blokiran od kraja 2004. godine.

"Zvezdin dug po tom računu je 218 miliona dinara, od čega je 171 milion glavnica. Zvezda neće biti likvidirana iako po novom zakonu preti opasnost od stečaja ako je osnovni račun u blokadi duže od tri godine. Ako dođe do stečaja postoji mogućnost reorganizacije i to takve da dužnici sami upravljaju reorganizacijom. Ali, 60.000 firmi je u istom košu", rekao je Nikolić.

Maljković: Čija je Zvezda?

Potpredsjednik Božidar Maljković je citirao špansku izreku:

"Ni štala najvišeg ranga ne može od rage da napravi mustanga", rekao je "Boža".

"Dešavanja u mojoj Zvezdi pratio sam sa udaljenosti od tri-četiri hiljade kilometara. I pitao se kako Zvezda može da bude poligon za laike i polulaike".

A onda je objasnio zašto se vratio na Mali Kalemegdan.

"Kao da je pametniji dio zvezdaša otjeran u stranu. Kako je Zvezda sve dublje padala, u razgovoru sa starim zvezdašima, shvatao sam da sam u pravu".

Prema Maljkoviću, poslovanje se svodi na "ako hoćeš salatu, ne možeš supu".

"Vrhunski klubovi kao što su Sijena, Partizan ili Barselona, razmišljaju svojom glavom i prave tim, ne samo za ovu, već za dve-tri sezone unaprijed".

Po njemu, ključno je naći odgovor na pitanje: "Čija je Zvezda?"

"Ortačka kobila uvijek leži u blatu... Da li je Zvezda državna, gradska ili ustrojena kao Real Madrid? Razgovarao sam sa Danilovićem i Vujoševićem i složili su se da je to ključno pitanje", završio je Maljković.

Trifunović što pre da se izjasni

Lučić je dodao da će od sponzora, i uz pomoć države, Zvezda obezbijediti budžet od milion evra za narednu sezonu.

"Želimo da Trifunović ostane i mora da se izjasni u narednih nekoliko dana da li prihvata posao pod novim uslovima. Želimo da zadržimo i ekipu, jer je dobro selektirana. Ali, razgovaraćemo sa igračima, trudićemo se da im nešto isplatimo, jer sve ne možemo", zaključio je Lučić.

Bata Đorđević je najavio da će turnir "Beogradski pobednik" oživjeti. Već je dogovoreno sa Partizanom da se u oktobru organizuje najjači turnir u Evropi.

(MONDO, foto MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC