• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radonjić i Zvezda - kraj ere!

Autor mondo.rs

Rastankom sa trenerom i skoro čitavim šampionskim timom, završen je i najuspešniji ciklus u novijoj istoriji crveno-belih. Kako dalje?

 Dejan Radonjić otišao iz KK Crvena zvezda Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Ne može se reći da je bilo iznenađenje, ali je u subotu ipak snažno odjeknulo sa klupskog sajta: Dejan Radonjić napustio je Crvenu zvezdu mts.

Najtrofejniji trener u istoriji srpskog i regionalnog prvaka već iste večeri sleteo je u Crnu Goru, nakon zvaničnog rastanka sa klubom u čiju je trofejnu salu uneo tri šampionske titule, tri pehara ABA lige i tri Kupa Srbije.

Radonjić se u Beogradu zadržao praktično jedan dan posle povratka iz SAD, gde je na NBA Letnjoj ligi bio gost San Antonio Spursa. Dok je boravio u Americi i dok su navijači u Srbiji skoro svakodnevno ispraćali jednog po jednog igrača, sada bivši trener Zvezde očigledno je postajao sve bliži odluci koju je u subotu i saopštio.

U međuvremenu, gostovanje predsednika kluba Nebojše Čovića na TV Pink ispostavilo se kao uvod u viđeni epilog.

Prvi čovek crveno-belih optužio je u petak (bez pominjanja imena) Dejana Radonjića da je stvorio veliki problem klubu javnim istupanjem ("neodgovornom izjavom") posle finala plej-ofa, kojim je ukazao na činjenicu da su tim i treneri Zvezde gotovo savršeno odradili sezonu uz ogromno kašnjenje plata. Ili uprkos tome.

Četrdesetak sati kasnije, bez oštrih reči i uz obostrane poruke zahvalnosti, klub i Radonjić su se definitivno rastali i poželeli sreću jedni drugima u daljem radu. Tim činom, lišenim dodatnih objašnjenja, zvanično je završena epizoda najuspešnijeg i najdugovečnijeg trenera na Malom Kalemegdanu.

Radonjićevim odlaskom, ipak, nije završeno osipanje šampionskog sastava crveno-belih, jer se i dalje čeka potvrda odlaska Ognjena Kuzmića u Real. Kad se uslika sa "kraljevskim" dresom, afirmisani centar postaće čak osmi košarkaš Zvezde koji je ovog leta napustio klub, posle Mitrovića, Dženkinsa, Simonovića, Jovića, Gudurića, Tompsona i Voltersa.

Bez trenera, bez izvesno osmorice igrača, otvorena i jasna pitanja o Zvezdinom "Planu B" sama se nameću. I kada je "na tapetu" ime Radonjićevog naslednika i kada je u pitanju popuna rostera za takmičarsku 2017/18, posebno kada su u pitanju domaći igrači (od stranaca je potpisan Džona Bolden, pored koga će u domaćem prvenstvu i Kupu moći da igraju još trojica, dok u ABA i Evroligi nema ograničenja na tom polju).

Nasuprot takvoj situaciji, rekordno dugačak boravak dojučerašnjeg trenera u klubu obeležio je zavidan kontinuitet, koji je u značajnoj meri iz godine u godinu činio Zvezdu domaćim i regionalnim prvakom, kao i renomiranim evroligašem.

Izvor: MN PRESS


Od dolaska u klub, pa do svoje poslednje utakmice na klupi crveno-belih, Radonjić je četiri i po godine sarađivao sa Mitrovićem i Lazićem, tri i po sa Simonovićem, a po tri sa Dangubićem, Jovićem i Dženkinsom. Kad im se dodaju Marko Gudurić i Ognjen Dobrić, koje je na pripremama trenirao i dok su bili u FMP-u, ili po dve godine sa Cirbesom, Marjanovićem, sklapa se jasna slika jednog od najvažnijih faktora uspeha strogog i pedantnog crnogorskog stručnjaka.

Na način koji je rastužio i razočarao ogroman broj navijača (sudeći po reakcijama na društvenim mrežama), rastankom sa trenerom koji postaje slobodan i odlaskom celog tima, taj kontinuitet je prekinut.

Zvezda je pred velikim finansijskim problemima iskočila iz planiranog, prodala Gudurića za cifru koja se ne odbija, a uz to ušla u pregovore o odlasku Kuzmića. Ta dva odlaska su sa jedne strane drastično i dodatno oslabila tim, a sa druge bi mogla da stvore novčani osnov za pravljenje novog sastava.

U tom smislu bi bilo korektno prema navijačima i da se klub, koji se poslednjih godina u svakoj prilici dičio transparentnošću, izjasni i po pitanju bilansa u svojoj kasi, da se zna u kojoj meri je kriza o kojoj je Radonjić progovorio u junu sanirana prodajom brojnih oslonaca tima i sa koliko "municije" se posle jednog plasmana u Top 8 i jednog devetog mesta, kreće u takmičenje sa najjačim klubovima Evrope?!

Šef prošlosezonskog tima napustio je Zvezdu kao evroligaški stručnjak, koji je prešao put od najosporavanijeg do najvoljenijeg trenera crveno-belih. Titulama je opravdao poverenje i veru u njega, održanu i posle bolnih epizoda na početku - poraza u finalima plej-ofa i "jadranske" eliminacije od Cibone, koju je potom isticao kao izuzetno važnu lekciju.

Od sledeće sezone, 2014/15, navijači Zvezde su prateći košarkaški tim počeli da se navikavaju na okolnosti za kakve decenijama ili nikad nisu znali. Vremenom izgrađena kultura pobeđivanja verovatno je i najveći Radonjićev podvig. Na njenom osnovu, crveno-beli su iz godine u godinu rasli, osvajali trofeje i stekli evroligaško ime i prezime, potvrđeno i četiri godine dugim napretkom na evro-sceni.

U sezoni Fajnal fora u Beogradu, koju su na Malom Kalemegdanu posmatrali i kroz želju za plasman na F4, ta progresija Zvezdinog evropskog rasta biće očigledno zaustavljena. I Čovićeva potvrda da su igrači primili po četiri i po plate (od predviđenih 10) na određeni je način razjasnila da je takav epilog bio neizbežan. Što nas vraća na pitanje finansija kao "rak ranu" srpske košarke i sporta u celini.

Ima li u Srbiji novca za evroligaški klub? Kako ga obezbediti? Ko to može da uradi? Šta se desilo sa najavljenim budžetom od 5,5 miliona evra? Kako je došlo do "kvara državnog bankomata", kako je Čović polovinom sezone ironično pričao o finansijskim problemima?

Uspeh tog, sada "starog", Radonjićevog perioda u Zvezdi ogleda se i u drugim segmentima osim titula. Na primer, u broju velikih klubova za koje će bivši igrači Zvezde igrati u novoj sezoni ili broju "orlova" koje je Radonjić trenirao sa spiska selektora Đorđevića. Uz afirmaciju igrača i timske uspehe, bivši šef struke crveno-belih takođe je stekao značajnu reputaciju i ne bi trebalo da prođe dugo vremena pre nego što sedne na klupu nekog renomiranog kluba. Prvi otkazi često se dešavaju već u novembru ili decembru.

Od nedelje, Zvezdu čeka najtemeljnija reforma tima od 2011, jer su trenutno članovi šampiona samo Lazić, Dangubić, Bjelica, Simanić, Rakićević i Bolden. Sa druge strane, Radonjića čeka odmor uoči novih obaveza.

Za sobom, trener crveno-belih ostavio je titule, kao i probuđenu i utvrđenu veru navijača da njihov klub može da bude evroligaški "dželat" i regionalni vladar, čiji će tron od jeseni biti pred najžešćim udarima od njegovog osvajanja 2015. godine.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC