• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pešić: Samo povrede prihvatam kao razlog otkaza

Autor mondo.rs

Bivši selektor Jugoslavije i Nemačke smatra da nijedna druga stvar osim zdravstvenog problema nije opravdanje za neigranje za reprezentaciju. Na Eurobasketu kaže da ima mnogo favorita, ali ne i izrazitog

 Svetislav-Pesic-o-otkazima-igraca-i-ocekivanjima-na-Eurobasketu-2017 Izvor: MN PRESS

Svetislav Pešić zna kako se vodi reprezentacija i kako se osvajaju medalje. Popularni Kari predvodio je Nemačku do zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 1993. godine, a potom je kao selektor Jugoslavije osvojio evropsko i svetsko zlato, 2001. u Turskoj i 2002. u Indijanapolisu.

Za njega je reprezentacija svetinja, san svakog igrača, ali, čini se, da su se vremena promenila. Poslednjih godina košarkaši češće nego ranije otkazuju nastup za nacionalni tim. Pre svih oni koji nastupaju u NBA ligi. Pešić je u razgovoru za portal basketball.hr rekao da je i ranije bilo otkaza, ali "po sili prilika".

"NBA liga zanima svakog mladog igrača, ali igrati je bez iskustva u nacionalnoj reprezentaciji nema smisla. Ako ne igraš za reprezentaciju svoje zemlje znači da propuštaš priliku. Igrači kojima je reprezentacija usputna stanica, ti igrači bez obzira na kvalitet koji poseduju nisu dobro došli u reprezentaciju. Otkazivali su i Vlade Divac i Saša Đorđević i mnogi drugi, ali zato što su imali tešku sezonu, ili je u pitanju bila povreda ili neophodna operacija koja ne može da se izvede dok traje sezona... Ali to su bili otkazi po sili prilika. Vidim da su razlozi sada drugačiji", izjavio je Pešić.

On napominje da sada igrači saopštavaju selektorima da neće igrati za reprezentaciju jer žele da rade individualno, da ojačaju i da spremni dočekaju početak sezone u NBA ligi. Za iskusnog stručnjaka to su neprihvatljivi razlozi.

Svetislav Pešić smatra da možda postoji još jedan razlog zbog čega su neki igrači odlučili da ovog leta ne budu sa reprezentacijom. "Nakon dužeg vremena imamo Evropsko prvenstvo koje ne odlučuje ništa, osim ko će biti prvak i ko će uzeti medalje. Ovaj Eurobasket ne odlučuje ni ko će na Svetsko prvenstvo, ni ko će na Olimpijske igre. Možda i zbog toga neki igrači traže odmor i zahvaljuju na pozivu reprezentaciji".

"Ja takve izgovore ne mogu da prihvatim, jer igrači završavaju sezonu najkasnije krajem maja, a dva meseca kasnije počinju pripreme za Evropsko prvenstvo. Mogu mirno da odigraju NBA Letnju ligu, vrate se u svoju zemlju, dovedu ličnog trenera i treniraju. Istovremeno će igrajući za svoju zemlju zadržati fokus na košarci. Više koristi od nastupa za reprezentaciju ima igrač nego država, posebno ovi mlađi igrači koji tu mogu da se iskažu. Oni nemaju internacionalno iskustvo", naveo je bivši selektor.

On je naveo primer dvojice hrvatskih igrača koji su sa reprezentacijom napravili sjajne karijere pre nego što su zaigrali u najjačoj ligi sveta.

"Toni Kukoč i Dino Rađa, do trenutka kada su se odlučili za odlazak u NBA prošli su sve. Bili su prvaci Jugoslavije, pa Evrope, pa su kao najbolji igrači Starog kontinenta otišli u NBA. I nisu se tamo sakrivali. Vremena se menjaju, ali smatram da se otkazivanje može prihvatiti samo ako igrač ima zdravstvenih problema, sve ostalo je trla baba lan. Nikakav izgovor nije da mora da se spremi za novu sezonu i čuva od povrede. Pa, on može da se povredi bilo gde i bilo kada. I u Beogradu, i u Zagrebu, na individualnom treningu ili na utakmici Evropskog prvenstva", smatra Pešić.

Izvor: MN PRESS

Selektori Srbije i Hrvatske Aleksandar Đorđević i Aleksandar Petrović susreli su se ovog leta sa otkazima igrača, ali uprkos tome uskoro će okupiti reprezentaciju i početi pripreme za Evropsko prvenstvo.

Pešić kaže da će mnogi stremiti ka osvajanju medalje, ali da izrazitog favorita nema.

"Biće to zanimljiv šampionat. Prvi put ima mnogo zemalja koje konkurišu za medalje, alinema apsolutnog favorita. To nije ni Srbija, ali je kao i Hrvatska jedan od favorita za medalju. Hrvatska ima motivaciju i ambiciju. U naletu je. Ima igrače koji hoće, žele. To se vidi. Imaju kvalitet i kontinuitet. Dobili su sigurnost tokom prošlog leta na Olimpijskim igrama i vidim ih među favoritima. Među favorite spadaju i Grčka, Španija, i Turska koja igra na svom parketu. Francuzi su oslabljeni, ali oni uvek imaju igrače koji mogu svojim talentom da nadoknade izostanak nekih NBA košarkaša. Nemci su dobri. Ne za medalju, ali nakon dužeg vremena odlučivaće ko će osvojiti medalju. Šansu imaju i Italijani. Etore Messina sigurno će znati da to negativno isustvo iz kvalifikacija za Olimpijske igre kanališe u dobar rezultat. Imaju kvalitet, to je činjenica", analizirao je Pešić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC