• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Litvanija snažno i srećno do B1!

Autor mondo.rs

Vicešampioni Evrope bolji od Nijemaca u direktnoj borbi za prvo mjesto u grupi, a na početku "nokaut" faze igraće protiv Grčke ili Poljske.

Reprezentacija Litvanije zabilježila je četvrtu uzastopnu pobjedu na Eurobasketu i osvojila prvo mjesto u B grupi.

Litvanci su tako, uprkos porazu od Gruzije na startu takmičenja, opravdali ulogu najvećeg favorita grupe igrane u Tel Avivu.

Njemačka je, sa druge strane, premašila očekivanja i u osminu finala će sa druge pozicije, ispred Italije, Gruzije, Ukrajine i Izraela.

Možda su Denis Šruder (26p, 3as) i drugovi mogli da urade nešto više i u meču odluke za prvo mjesto, ali su ih Litvanci "ubili" koševima sa distance u prelomnim momentima, od kojih su neki postignuti zaista uz mnogo sreće.

Na kraju, Litvanija - Njemačka 89:72 (23:19, 24:24, 25:17, 17:12)!

Vicešampioni prethodnog EP, u Istanbulu će se u okviru osmine finala sastati sa četvrtim iz grupe A, što će biti pobjednik utakmice Grčka - Poljska.

Nijemci će na startu eliminacija najvjerovatnije na Francuze, koji bi poslije ubjedljivog poraza od Slovenije trebalo da završe na trećem mjestu A grupe (pod uslovom da Finska u večernjem terminu savlada Island).

Jonas Valančunas bio je dominantan sa 27 poena i 15 skokova, Donatas Motiejunas ubacio je 15, Edgaras Ulanovas 11, a Mantas Kalnietis 10 poena.

Litvanci su kvalitet svojih visokih igrača iskoristili da realizuju 60 odsto šuteva za dva poena, a uz to su imali 13 skokova više.


Najbolji period igre Njemačka je imala u finišu druge četvrtine, kada je protivnika natjerala na brojne promašaje, dok se na drugoj strani razigrao Šruder i sa 19 poena u prvom poluvremenu bio najzaslužniji za preokret i jedino vođstvo "pancera" na utakmici - 42:43.

Međutim, za preostalih 40 sekundi do odlaska na odmor, Litvanija je uzvratila mini-serijom od 5:0, u okviru koje su Kuzminskas i Juškevičijus poentirali poslije odbitaka kakvi se rijetko viđaju. Prava stvar za psihološko dizanje svoje i spuštanje protivničke ekipe!

Nadovezao se Valančunas sa osam uzastopnih poena u prvim minutima treće dionice i "zeleni" su serijom od 17:4 stekli dvocifrenu prednost - 59:47.

Uspio je selektor Njemačke Kris Fleming da uspostavi ravnotežu uvođenjem mladog dugajlije Ajzeje Hartenštajna, u 28. minutu je na semaforu stajalo samo 64:60 (uprkos trojci Juškevičijusa uz jak faul Maoda Loa), ali onda opet isto - trojke Juškevičijusa i uz zvuk sirene Ulanovasa za 72:60.

Nova serija Litvanaca išla je do 13:0 i 77:60 u 33. minutu, a kada je Šruder prekinuo napadački "post" dug čak 17 minuta, bilo je prekasno da se uradi nešto više.

REZULTATI 5. KOLA:

Litvanija - Nemačka 89:72
Gruzija - Italija 16.30
Izrael - Ukrajina 19.45

TABELA: Litvanija 4-1, Nemačka 3-2, Italija 2-2, Gruzija 2-2, Izrael 1-3, Ukrajina 1-3.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC