• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Letonci poslali Srbiju na lakši put do finala!

Autor mondo.rs

"Orlovi" su osvojili prvo mesto u Grupi D, jer je Letonija pobedila Tursku! U osmini finala, Srbija igra protiv Mađarske.


Sve je poznato i definitivno:

Reprezentacija Srbije će u nedelju, 10. septembra, igrati u osmini finala Eurobasketa protiv Mađarske, a na putu ka finalu neće moći da se sastane sa Španijom, aktuelnim evropskim prvakom.

Izabranici Aleksandra Đorđevića osvojili su prvo mesto na tabeli Grupe D, jer su večeras savladali Belgiju i iskoristili to što su Letonci u poslednja dva kola pobedili Rusiju u utorak, a večeras i domaćina, Tursku. Tim trijumfom, ekipa Ainarsa Bagackisa učinila je uslugu "orlovima" i omogućila im da ostanu na čelu, koji donosi sledeći put ka završnici:

1/8 finala: Srbija - Mađarska (nedelja, 14.15 časova)
1/4 finale: Srbija/Mađarska - Finska/Italija
1/2 finale: Srbija/Mađarska, Finska/Italija
protiv Litvanije/Grčke, Hrvatske/Rusije!

U drugom delu kostura, u osmini finala igraće Nemačka/Francuska, Španija/Turska - Slovenija/Ukrajina, Letonija/Crna Gora.

Utakmice osmine finala biće odigrane u subotu i nedelju, u hali "Sinan Erdem", u kojoj će biti odigrane sve utakmice završnice:

U subotu: Slovenija - Ukrajina, Nemačka - Francuska, Finska - Italija i Litvanija - Grčka

U nedelju: Turska - Španija, Crna Gora - Letonija, Srbija - Mađarska (14.15) i Rusija - Hrvatska


Ovakav rasplet ispisala je večerašnja pobeda Letonaca u punoj "Ulker sports areni":

TURSKA - LETONIJA 79:89 (22:24, 16:23, 25:22, 16:20)


Na čelu sa sjajnim Kristapsom Porzingisom (28 poena), probuđenim veteranom, kapitenom Janisom Blumsom (17 p) i razigranu braću Bertans (Davis 9, Dairis 8), Letonci su utišali Istanbul i pokazali da su zaista bolja ekipa od domaćina.

Uprkos velikom trudu Džedija Osmana (24 p), ogromnom naletu Meliha Mahmutoglua (19 p, 7 sk), Turci nisu uspeli da ogromnom borbenošću nadoknade realno manji kvalitet u odnosu na goste. Letonci su kontrolisali rezultat i ispustili tu kontrolu samo krajem treće i početkom poslednje četvrtine, kada je domaćin potpunom ofanzivom prišao na samo posed zaostatka (67:69).

Međutim, ispostavilo se da je tu bio kraj turskim napadima.

Dairis Bertans pogodio je šest minuta pre kraja važnu trojku iz ćoška i nagovestio večeras neizbežno - pobedu Letonije, na radost navijača košarkaške reprezentacije Srbije.

Kada su ove dve reprezentacije u pitanju, Turska će u osmini finala igrati protiv Španaca, a Letonci će na Crnu Goru.



Pročitajte kako se odvijao meč po četvrtinama:

1/4: Mahmutoglu "vuče", Letonci vode 24:22.





Kapiten Fenerbahčea Melih Mahmutoglu potvrđuje i večeras da igra odličan turnir. Već u prvoj četvrtini ubacio je dvocifreni broj poena (11), ali ni to nije bilo dovoljno domaćinu da vodi posle 10 minuta. Kristaps Porzingis ubacio je sedam, a Janis Tima i Davis Bertans po pet poena.

Jasno je - velika borba tek predstoji.

2/4: Porzingis pali motore, Letonci kontrolišu semafor




Janis Blums (11 p), letonski veteran, najbolje je počeo utakmicu među gostima i odveo ih je do prvog značajnog vođstva (31:24), zaokruženog lepom akcijom braće Bertans. Šuter rođen 1982. godine do tog trenutka postigao je osam poena.

U istom ritmu, Letonci su poveli 35:26, Turci su zakucavanjem Aldemira "prišli" na 35:30, ali je sjajni Porzingis (16 p) odbio taj nalet trojkom i zakucavanjem - 40:30. Saridža bio je prinuđen da zatraži tajm-aut.

Kada se činilo da će gosti uvesti utakmicu u mirniji period do pauze, zube im je opet pokazao Mahmutoglu, trojkom za 38:44, pola minuta pre poluvremena. Ipak, on nije bio heroj finiša, jer je Blums postigao trojku i uz zvuk sirene, za značajnih "plus 9" na pauzi: 38:47.

3/4: Osman i Erden, za nadu Turaka




Mahmutoglu i Porzingis nastavljaju gde su stali. "Desetka" Turske ubacuje svoj 17. poen (3/4 za tri), a najbolji igrač Letonije svoj 19 (3/3)!


Najveća razlika u jednom trenutku bila je 12 poena (55:43, 24. minut), ali je Džedi Osman smanjio trojkom posle koje Porzingis pravi treću ličnu grešku. Semih Erden to je iskoristio da smanji vođstvo Letonaca na 55:47...


Turska je pokušavala i pokušavala, ali kad god bi se približila nailazila je na isti problem - Janisa Blumsa! Veteran rođen 1982. godine pogodio je trojku za 65:54! Martinš Mejers potom je postavio i maksimalnih "plus 14" - 68:54, u 28. minutu.

"Ulker sports arena", ipak, nije odustala. Džedi Osman pogodio je trojku uz faul Davisa Bertansa i uz mahanje publici postavio 60:68. U sledećem napadu, poslednjem u četvrtini, Erden je dodatno približio domaćina - 63:69.

POSLEDNJA ČETVRTINA - KRAJ!

Delirijum u "Ulker sports areni" na početku završnog kvartala. Porzingis je promašio u dva uzastopna napada, a Erkan Vejseloglu je realizovao kontru, za samo četiri poena razlike (65:69). Selektor Letonaca Ainars Bagackis odmah je zatražio tajm-aut, a posle pauze, ostao je bez nervoznog Janisa Time, zbog pete lične greške.

Nalet Turaka trajao i nakon toga - pa je Mahmutoglu primakao domaćina na samo dva poena zaostatka (67:69). Bila je to serija 13:1, koju je prekinuo Pejners, pogocima sa linije penala za 67:71.

Šest minuta pre kraja - hladan tuš za domaće navijače. Dairis Bertans pogodio je trojku iz ćoška, za velikih 69:76 i mir gostiju posle burne ofanzive Turaka. Bio je to, učinilo se, početak kraja za domaćina na ovoj utakmici, jer je Porzingis odmah potom pogodio i za dva, za 69:78, dok je Saridžin tim očigledno ostajao bez energije.

Uvod u poraz Turske najavio je i Melih Mahmutoglu, povlačenjem starijeg Bertansa posle izgubljene lopte. Dairis je stao na "crtu" i pogodio oba slobodna bacanja za 72:82.

Poslednji trzaj domaćina "povukao" je Džedi Osman, košem uz faul za 77:84. Porzingis je potom napravio četvrti faul za "poslednji voz" domaćina, za koji već očekivano nije bilo snage. Škele je već u sledećem napadu stavio tačku na pobedu Letonije!

....,
Izvor: YouTube


Rezultati 5. kola:

utorak

Rusija - Velika Britanija 82:70
Belgija - Srbija 54:74
Letonija - Turska 89:79

Tabela: Srbija 4-1, Letonija 4-1, Rusija 4-1, Turska 2-3, Belgija 1-4, V. Britanija 0-5.


1. kolo: Belgija - Britanija 103:90, Srbija - Letonija 92:82, Turska - Rusija 73:76
2. kolo: Letonija - Belgija 92:64, Rusija - Srbija 75:72, Britanija - Turska 70:84
3. kolo: Letonija - Britanija 97:92, Belgija - Rusija 67:76, Srbija - Turska 80:74
4. kolo: Rusija - Letonija 69:84, Britanija - Srbija 68:82, Turska - Belgija 78:65
5. kolo: Rusija - Britanija 82:70, Belgija - Srbija 54:74, Letonija - Turska 19.45

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Delija

Šamarajte Srbi!!!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC