• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekad je potrebna hrabrost i da zaplačeš!

Autor mondo.rs

Ako je Rajli morao da objašnjava zašto se odrekao Sajklija i Majnera da bi doveo Danilovića, Divcu će biti znatno lakše - doveo je igrača koji je uradio stvari koje će ostati nedostižne za najveći broj košarkaša koje poznajemo.

 Bogdan Bogdanović - četiri finala za godinu dana Izvor: MN PRESS

"On je odigrao više važnih utakmica u karijeri nego cijeli tim Majami Hita", obrazložio je juna 1995. godine tada trener, sada predsjednik tima sa Floride, legendarni Pat Rajli, zbog čega je poslao Ronija Sajklija u Golden Stejt, a Herolda Majnera u Klivlend kako bi doveo Predraga Danilovića na Floridu.

Kao šampion Evrope i sa reprezentacijom Jugoslavije i sa Partizanom, MVP Fajnal fora Evrolige 1992. godine samouvereno je poletio ka NBA ligi pravo sa atinskog postolja i, uprkos problemima sa povredama, vrlo brzo dokazao da Rajli nije pričao gluposti samo da bi smirio Majamijevu publiku (bez obzira na to što ga je decembra te godine, dok je bio povrijeđen, napao jedan navijač porijeklom sa prostora bivše SFRJ - razlozi su očigledno bili šovinistički).

Ako uopšte nekome bude morao da objašnjava zbog čega je Bogdana Bogdanovića 2017. godine učinio najbolje plaćenim "rukijem" u istoriji NBA lige, još jedna legenda naše košarke na poziciji generalnog menadžera Sakramento Kingsa, Vlade Divac, mogao bi jednostavno da citira Rajlija i završi priču na tu temu.

Bogdan kroz godine:

EP 2013: 9,4 p, 4,3 sk, 2 as

SP 2014: 12 p, 2,4 sk, 2,6 as

EP 2015: 8,9 p, 3,2 sk, 3,2 as

OI 2016: 12,2 p, 3,6 sk, 2,6 as

EP 2017: 20,4 p, 3,6 sk, 5 as

Iako u timu ima veterane poput Vinsa Kartera i Zaka Rendolfa.

Hrabri lider najboljih 12 košarkaša koje je Srbija imala ovog ljeta (mada ih je na kraju ostalo deset) i član idealne petorke sinoć završenog Eurobasketa, napustiće Evropu kao igrač koji je apsolutno obilježio godinu za nama i uradio nešto što najvećem broju košarkaša koje danas poznajemo - nikada neće uspjeti.

Bogdan Bogdanović, 25-godišnji Beograđanin visok 198 centimetara i po mnogo čemu legitimni nasljednik Saše Danilovića, u periodu od ljeta 2016. do ljeta 2017. nastupio je u:

- finalu Olimpijskih igara;
- finalu Evrolige;
- finalu plej-ofa Turske;
- finalu Eurobasketa;

Da ga povreda nije žestoko usporila na startu klupske sezone 2016/17, zbog čega nije igrao dva mjeseca, "BB King" imao bi i nastup u Superkupu Turske, koji na neki način ima formu finalne utakmice, iako po važnosti ne može da se uporedi sa četiri navedena dragocjena iskustva za karijeru jednog sportiste.



Bogdan na Eurobasketu 2017

Letonija: 30 p, 3 sk, 4 as

Rusija: 19 p, 3 sk, 4 as

Turska: 17 p, 4 sk, 2 as

V. Britanija: 18 p, 7 sk, 7 as

Belgija: 15 p, 1 sk, 9 as

Mađarska: 17 p, 1 sk, 6 as

Italija: 22 p, 6 sk, 4 as

Rusija: 24 p, 3 sk, 4 as

Slovenija: 22 p, 4 sk, 5 as

Bogdanović nije samo nastupio u najvažnijim mečevima u turskoj i evropskoj klupskoj, odnosno evropskoj reprezentativnoj košarci, već je u svakoj dobijao i preuzimao odgovornost, podizao se na šuteve, pogađao, promašivao, krao lopte i gubio ih, padao, ustajao i, pritom, (a to je važno istaći s obzirom na to kakav stav ima najveći broj izrazitih strelaca) sve vrijeme igrao odbranu na kojoj bi mogao da mu čestita i Branko Lazić.

"Promašio sam 9.000 šuteva u karijeri. Izgubio sam skoro 300 utakmica. Čak 26 puta povjereno mi je da riješim utakmicu posljednjim šutem i promašio sam. Doživljavao sam neuspjehe iznova i iznova u svom životu. I, zato sam uspio", objasnio je jednom najbolji košarkaš svih vremena, Majkl Džordan, kako se postaje najbolji.


Ali, ne i nedostižna - sa takvim stavom!

Jer, za takav način razmišljanja i 27 miliona dolara nije mnogo i to će Bogdanović uskoro i dokazati.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC