• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaslužuje li Bobi bolje od euforije kad uđe u igru

Autor mondo.rs

Van Gandi je prethodne noći TREĆI put uveo Marjanovića u igru ove sezone? Da li je euforija s tribina u "garbage time" minutima ono sa čim bi trebalo da se pomiri ili je trenutak da potraži trenera koji će videti i njegove vrline?

Boban Marjanović, kao 27-godišnji 222 centimetara visoki "ruki" bez ikakvog iskustva na NBA parketima i 48 evroligaških utakmica u karijeri, odigrao je 54 meča kod Grega Popoviča u sezoni 2015/16.

Iako su u Bobijevoj prvoj sezoni u SAD, tokom koje je četiri puta bio i starter, San Antonio Sparsi na raspolaganju imali impresivnu unutrašnju liniju sa Timom Dankanom, Lamarkusom Oldridžom, Borisom Dijaom i Dejvidom Vestom, Popovič je neretko koristio Marjanovićeve gabarite i pronalazio mu ulogu i kada na snazi nije bio "garbage time".

Uvidevši (valjda?) šta srpski gorostas može u najjačoj konkurenciji na svetu, Detroit Pistonsi pozvali su su Sparse na licitaciju za delimično slobodnog agenta i doveli Marjanovića u situaciju da ne može da odbije daleko bolju ponudu koja je stigla iz "Grada motora".

Iako je, lično, želeo da ostane u Teksasu, poslušao je savet Popoviča koji mu je rekao da je "lud" ako ne prihvati ponudu Detroita, i otišao u novi tim za trogodišnji ugovor vredan 21 milion dolara.

Godinu i po dana kasnije možemo da konstatujemo da trener Pistonsa, Sten van Gandi, definitivno i ne zna kako da uklopi Marjanovića, a i ne želi time preterano da se bavi, s tim da mu za razliku od prošle sezone ove ide veoma dobro pa i ne dolazi u situaciju da često govori o jednom od igrača koji sede najdublje na klupi za rezerve.

Umesto da iz godine u godinu napreduje, a sada već ima 29, Marjanović ove sezone igra još manje nego prošle, a daleko, daleko manje nego pre dve sezone kada je imao priliku da kroz utakmice stiče neophodna NBA znanja i iskustva.



Nemanja Bjelica, kao "šesti čovek", imao je solidan uticaj na igru Minesota Timbervulvsa ove sezone, jedno vreme bio i najprecizniji trojkaš NBA lige, ali se povredio i prethodne noći propustio četvrtu utakmicu u nizu. "Vukovi" su ubedljivo pobedili Nju Orleans Pelikanse 120:102, a Entoni "Obrva" Dejvis isključen je prvi put u karijeri.

Pistonsi su prethodne noći deklasirali Finiks Sanse rezultatom 131:107, a razlika od 36:19 u prvoj, 60:28 u drugoj i 104:70 u trećoj četvrtini, navela je Van Gandija na pomisao da je možda OK da i Marjanović odigra neki minut pa je tako prekinut niz od osam mečeva u kojem je reprezentativac Srbije presedeo 48 minuta na klupi.

Van Gandi je rano jutros po našem vremena uveo Bobija u igru drugi put u poslednjih 16 mečeva, odnosno od 21. oktobra i treće utakmice ekipe u sezoni.

Marjanović je za pet minuta na ugri postigao četiri poena uz šut 1/2 za dva i 2/4 za jedan poen, imao je skok, izgubljenu loptu i četiri faula, pa mu zbirna statistika posle 20 mečeva ove sezone iznosi: 13 minuta, 11 poena, 4/7 iz igre, 3/3 sa penala, četiri skoka, asistencija, blokada, ukradena, tri izgubljene lopte i pet faulova.

Otprilike, kao jedan prosečan rezervni igrač za jedno veče.

Kada je kročio na parket u noći između srede i četvrtka, navijači u "Little Caesars" areni dočekali su ga euforično i poene proslavljali glasnije nego uobičajeno, ali je pitanje da li je Marjanoviću na pragu 30-ih to dovoljna satisfakcija i da li, možda, zaslužuje nešto više od toga...

Bobi
Izvor: YouTube



Može li Marjanović da očekuje da će se situacija, osim u slučaju povrede nekog od visokih igrača ekipe, promeniti u njegovu korist? Teško je reći. Van Gandi je dva-tri puta ponovio da je problem izrazito visokog centra bočna, tj. lateralna kretnja, što je otprilike značilo da i Pistonsi s njim na parketu ne mogu da brane "pik", kao i da tempo neminovno opada.

Kako je Popovič "sakrivao" Marjanovićeve mane, za koje je morao da zna skautirajući ga na evropskim parketima verovatno je tema za ozbiljnu analizu, ali je činjenica i da zonska odbrana (uz razne varijacije) dugo već nije zabranjena u NBA i da bi, hipotetički, Van Gandi mogao da radi na modelu igre u kojem bi Bobi bio prednost i opasno oružje, a ne Ahilova peta.

Marjanović je u prvoj NBA sezoni imao prosek od 5,5 poena i 3,6 skokova za 9,4 minuta u igri na 54 nastupa, u prvoj sezoni kod Van Gandija igrao je prosečno 8,4 minuta i beležio 5,5 poena i 3,7 skokova ali na 35 nastupa, da bi ove sezone ušao na parket tri puta u 20 mečeva i za 6,3 minuta uspevao da stigne do simboličnog proseka od 5 poena i 1,7 skokova.

Izvor: MN PRESS

Igrao je 21. oktobra u pobedi nad Njujork Niksima u gostima od 107:111, kao i u dva "gaženja" u Detroitu - 8. novembra (Indijana Pejsers 114:97) i 29. novembra (Finiks Sans 131:107).

Na kraju, treba reći i da će ovo biti tema isključivo za sportsku javnost u Srbiji sve dok Pistonsi beleže pobede, a imaju tri u nizu i 12 u poslednjih 16 mečeva, pa se nalaze na drugom mestu na Istoku iza Boston Seltiksa.

Posmatrano finansijski, to što Van Gandi ne koristi igrača koji ove godine košta franšizu 5.881.260, a naredne 9.490.740 dolara, nije relevantna tema jer koliko NBA timovi moraju da paze da ne probiju "selari kep", još više moraju da paze da se ne dogodi da ga ne potroše jer i za to postoje sankcije. Kraće rečeno, ogroman novac koji je na raspolaganju u ligi u kojoj su zvanično najviše zarade u svetu sporta postoji da bi se – trošio!

Kako ni Detroit, ni Marjanović nemaju pravo "izlaska iz ugovora" pred poslednju sezonu (sudeći prema podacima na portalu Hoopshype), relevantna tema za razgovor bila bi - postoji li među ostalih 29 timova jedan trener kojem bi Bobi bio od koristi i da li bi Van Gandi, ako već nema vremena da ga uvodi u ritam, mogao bar da razmisli šta bi u potencijalnom trejdu mogao da dobije?

Marjanovićev zastupnik u Evropi je Miško Ražantović, a u NBA ligi zvanično ga predstavljaju Majkl Lindeman i Džef Švarc.

Ovim tempom, Bobi će u sezoni 2017/18 odigrati deset od 82 utakmice pre starta plej-ofa.

Stoga, pitamo vas...

Anketa

Šta bi Bobi trebalo da uradi?

  • Da ćuti, trenira i nastavi da čeka šansu

    11.11% (1)

  • Da se ne uzbuđuje i sačeka da mu istekne ugovor

    11.11% (1)

  • Da istrpi još ovu sezonu pa zatraži trejd na leto

    22.22% (2)

  • Da javno zatraži da bude trejdovan

    22.22% (2)

  • Da pokuša da raskine ugovor i vrati se u Evropu

    33.33% (3)

Šta bi Bobi trebalo da uradi?

Rezultati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC