• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSKI SPEKTAKL: Kako smo pobedili Amere (VIDEO)

Autor mondo.rs

Rusi snimili filmski hit o pobedi SSSR-a u košarci nad Amerikancima 1972. u Minhenu, pogledajte!

Film "Dvizhenie verkh" obara rekorde gledanosti u Rusiji - ostvarenje o pobedi Sovjeta nad Amerikancima početkom sedamdesetih za manje od dve nedelje je postalo najisplativiji ruski film! Od 28. decembra, kada je bila premijera, film je inkasirao više od 30 miliona dolara, a snimljen je sa budžetom od 11,5 miliona.

Uloge tumače Vladimir Maškov, Džon Sevidž, Oliver Morton, Kiril Zajcev, Ivan Kolešnikov i mnogi drugi. Među producentima je i Nikita Mihalkov, a režiju potpisuje Anton Megerdičev.

Finale SSSR-SAD u košarci u Minhenu 1972. godine važi za jednu od najkontroverznijih utakmica u istoriji Olimpijade. Na prvim Igrama održanim u tadašnjoj Zapadnoj Nemačkoj nakon Drugog svetskog rata, odigrao se i teroristički napad nad izraelskim sportistima, ali i neverovatan sled događaja na košarkaškom terenu koji se i dan-danas prepričava.

Ovo su najbolji sportski filmovi!

Za Amerikance, pobeda SSSR-a bila je pravi šok i prvi gubitak ikada na Olimpijadi otkad su počeli da se takmiče 1936. godine. Reprezentacija SAD-a pobedila je u prvih osam utakmica turnira i postavila svoj olimpijski rekord (63-0), pre nego što se u finalu susrela sa njima.

Ameri su dominirali na Igrama od početka, i osvojili sedam zlata zaključno sa 1968. godinom. Pošto su tadašnja pravila nalagala da timovi ne smeju biti sastavljeni od profesionalnih igrača, za SAD su igrali momci sa koledža. Sovjetski savez je, međutim, poslao svoje najbolje igrače klasifikovane kao "amatere" po FIBA pravilima, jer nisu zarađivali plate od sporta, već su dobijali "džeparac". Nije bilo važno što su do tada odigrali više od 400 mečeva zajedno.

Možda se sećate – Sovjeti su vodili do poslednjih sekundi meča, mada su Amerikanci smanjivali razliku i pred sam kraj, bilo je 49-48. I tada su se "odigrale" tri najproblematičnije sekunde u istoriji košarke!

Sovjeti su meč dobili košem u poslednjem napadu, koji je čak tri puta bio ponavljan! U poslednje tri sekunde, Amerikanac Dag Kolins postigao je dva slobodna bacanja, Sovjeti započeli napad, vreme je isteklo, ali čim je napad krenuo, trener Vladimir Kondrašin zatražio je tajm-aut. Došlo je do svađe kod zapisničkog stola, on je tvrdio da je tajm-aut tražio posle prvog slobodnog bacanja, Nemci mislili da je od njega ipak odustao… Sovjetima nije dozvoljen tajm-aut, ali je sporazumno dogovoreno da će sat biti vraćen za tri sekunde (na ovome je, inače, insistirao gensek FIBA Renato Vilijam Džons, smatrajući da su Sovjeti bili oštećeni zbog nesporazuma na zapisničkom stolu. Nikome nije palo na pamet da pomene da Džons NIJE bio nadležan da donosi ovakve odluke.

Kondrašin je zamenio jednog igrača, iako to nije smeo, na semaforu je pisalo pogrešno vreme, sirena se oglasila dve sekunde ranije… Zbog svih ovih problema, napad SSSR-a je ponovljen. Pogodak Aleksandra Belova označio je pobedu SSSR-a.

Pobeda SSSR 1972
Izvor: YouTube

Amerikanci su se kasnije, naravno, žalili, ali je žalba odbijena. Svoj protest izrazili su "preskakanjem" dodele medalja, tako da su se na podijumu našli samo pobednici i trećeplasirani košarkaši Kube.

Pogledajte trejler filma!

Dviženije Verh trejler
Izvor: YouTube

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC