• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šved počeo, Gil nastavio, Hanikat završio!

Autor mondo.rs

Žalgiris igra sjajno, ali kad vidi Himki s druge strane terena...

Žalgiris nekada fantastičnog košarkaša, sada talentovanog trenera Šarunasa Jasikevičijusa igra sjajno ove sezone, ali kada vidi Himki s druge strane parketa - sve se sruši kao kula od karata.

U ovom VTB rivalstvu koje povremeno oživi i u Evroligi, tim iz Moskovske regije zabeležio je ovog petka sedmu pobedu u poslednjih osam susreta sa litvanskim velikanom.

Jesenas u prvom krugu bilo je 85:77, ove večeri u Kaunasu u 22. kolu: Žalgiris - Himki 74:84 (26:15, 18:28, 15:18, 15:23).

Kevin Pangos bio je veoma inspirisan na startu utakmice, kada je iskoristio i tehničku Jorgosu Barcokasu da uz četiri ubačena slobodna bacanja već u prvoj četvrtini stigne do 12 poena za 26:11. Malkom Tomas uspeo je tada da uhvati ofanzivan skok posle promašaja Stefana Markovića za tri poena, poentira i zaustavi zloslutnu seriju "zelenih", a kada se to dogodilo - na scenu je stupio Aleksej Šved!

Prvi strelac Evrolige ubacio je 16 poena u drugoj četvrtini (!?) uz šut 4/5 za tri poena i inicirao preokret koji je Jasikevičijus, uprkos brojnim izmenama, uspeo da zaustavi tek na 38:45, na minut do odlaska na odmor.

Računajući od pomenutih 26:11, odgovor Himkija na Barcokasovu tehničku izražen u brojkama glasio je – 12:34!

Treća četvrtina neretko je bila period utakmice u kojem je Žalgiris uspevao da reši mnogo toga, ali to ove večeri nije bio slučaj. Marković je uveliko bio spakovao Pangosa u džep, tako da su Aleks Tupan i Paulijus Jankunas tražili "trećeg" za borbu sa Rusima i pronašli ga u Brendonu Dejvisu koji se razigrao, ali na njegovu nesreću razigrao se tada i Entoni Gil koji je u "švedovskoj" seriji šuteva stigao do 18 poena i sačuvao kakvu-takvu prednost Himkiju pred poslednju četvrtinu – 59:61.

Žalgiris i Himki sada su izjednačeni na tabeli Evrolige sa skorom 13-9, a prati ih osmoplasirani Makabi sa 12-10. Dobra stvar i za Litvance i za Ruse je što prvi tim ispod crte za plej-of, Baskonija, ima skor 10-12.

Ni manje, ni više nisu vodili jedni i drugi do sredine poslednje deonice, kada su Jasikevičijus i Barcokas - malo kontrolisano, malo ne - označili početak penal završnice u kojoj se stekao utisak da utakmica ima važnost polufinala Fajnal fora Evrolige.

U seriji grešaka, prekida, faulova i promašenih penala, Dejvis je ubacio dva penala za 73:73, Tajler Hanikat promašio i četvrtu trojku iz pet pokušaja, ali u narednom napadu ni Vasilije Micić, ni Pangos nisu uspeli da ubace otvorene šuteve pa je kazna bila momentalna i – kobna!

Sa 1/4 u koloni za tri poena, Hanikat se digao na "popravni" i kako to obično biva, pogodio posle čega je Pangos očajno veče upriličio još jednim promašajem, a Hanikat još jednom trojkom za prvi poraz Žalgirisa kod kuće posle serije od osam pobeda.

Buku koju je pravilo 15.172 navijača, Hanikat je utišao sa dve vezane trojke kojima se priključio Švedu i Gilu u vrhu liste strelaca.

Šved je šutem 2/7 za dva i 4/9 za tri stigao do 20 poena za indeks 21, što su brojke koje je zabeležio i Gil ali uz bolje procente: 3/5 za dva, 3/5 za tri, uz četiri skoka. Košgeterski, Hanikat je bio slabiji za tri poena, ali je zaslužio epitet igrača utakmice jer ubacio poslednje i presudne dve trojke na meču za 17 poena, četiri skoka, tri asistencije, četiri ukradene lopte i jednu blokadu.

Pangos je pred kraj prve deonice imao 12, na kraju meča 13 ubačenih poena uz procente zbog kojih mu neće biti prijatno - 1/7 za dva i 2/5 za tri poena. Odnosno, bez pogotka iz igre u drugoj, trećoj i četvrtoj četvrtini.

Za razliku od njega, naš Vasilije Micić nije pogodio ništa ni u prvoj četvrtini - do dva poena stigao je sa linije penala, a iz igre šutirao je 0/3 za dva i 0/1 za tri poena. "Pridružio" mu se Arturas Milankis sa 0/1 za dva i 0/4 za tri, pa tako 13 poena Tupana i 15 Dejvisa nisu mogli da obezbede više od neizvesne završnice.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC