• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdin nemoguć skauting, plej-of u Malagi i Kari!

Autor mondo.rs

Pauza u Evroligi je završena, a neće se svi timovi vratiti u istim sastavima.

Pauza u Evroligi usled završnice nacionalnih kupova u nekoliko evropskih zemalja je završena, a sa nje se neće svi vratiti u istim sastavima.

Neko je trenera promenio pred "brejk" pa osvojio trofej, neki nisu menjali ništa ali su ostali bez pehara, a neki nisu igrali Kup ali jesu promenili trenera.

Uglavnom, u četvrtak i petak biće odigrano veoma važno, 23. kolo Evrolige, koje bi možda moglo i da reši pitanje učesnika četvrtfinala nakon čega će u poslednjih sedam rundi biti rešavan samo redosled prvih osam timova.

Kako?

Najkraće rečeno, pobeda Makabija (12-10) u Malagi nad Unikahom (9-13) praktično bi "ubila" neizvesnost koja je i ovako "tanka" jer sastav iz Tel Aviva ima dve pobede više od Baskonije (10-12), a tri od narednog rivala i Crvene zvezde (9-13).

Štaviše, Baskoniju očekuje "nemoguća misija" - gostovanje ekipi CSKA u Moskvi na otvaranju runde i, ako ne bude iznenađenja kakvo je španski klub napravio samo jednom od osnivanja Evrolige, ovaj tim pašće na skor 10-13. Šanse Crvene zvezde za "brejk" u Bambergu, koji je usled serije od 15 poraza u 19 mečeva ove nedelje smenio dugogodišnjeg trenera Andreu Trinkjerija i postavio njegovog pomoćnika Ilijasa Kancurisa za vršioca dužnosti, znatno su veće.

Međutim, crveno-beli i sa skorom 10-13 ne bi realno ušli u borbu za plej-of osim u slučaju pobede Unikahe.

Od ishoda utakmice u "Palacio de Deportes Jose Maria Martin Carpena" u Malagi direktno zavisi da li će tabela izgledati ovako:

8. Makabi 12-11
---------------------------------------
9. Baskonija 11-12/10-13
10. Unikaha 10-12
11. Crvena zvezda 10-13/9-14

Ili, ovako:

8. Makabi 13-10
---------------------------------------
9. Baskonija 11-12/10-13
10. Crvena zvezda 10-13/9-14
11. Unikaha 9-14

Prvo znači otvorenu borbu dva, tri ili četiri tima za osmo mest, a drugo manje-više očekivan ishod jer je teško očekivati da bi sastav trenera Nevena Spahije ispusti osetnu prednost.

Već smo naglasili da šampiona Srbije posle neprijatnog gubitka "Kupa Radivoja Koraća" prošlog vikenda u Nišu očekuje put u neizvesno. Ne zbog dvorane u kojoj će biti odigran duel zakazan za petak u 20.45, u kojoj Crvena zvezda nije izgubila do sada (Evrokup 2008/09 - 53:67, Evroliga 2016/17 - 78:79), već zbog načina na koji će demotivisani prvak Nemačke odigrati prvu utakmicu bez italijanskog trenera Trinkjerija kraj aut linije od proleća 2014. godine!

Harizmatični trener osvajao je titulu prvaka u svakoj od prethodne tri sezone, dodao i Kup i Superkup, ali je izgled njegovog tima na terenu ove sezone naterao čelnike devetostrukog prvaka Nemačke da isprobaju "šok terapiju" u nadi da će imati iste efekte kao ona koju je sprovela Barselona sa Svetislavom Pešićem.

Razlika je samo u tome što u Nemačkoj, za razliku od Španije, prošle nedelje nije igrana zvršnica Kupa, ali i u tome što Bamberg nije imao spremnu zamenu reputacije jednog prvaka sveta, Evrope, osvajača Evrolige... Alimpijevićev tim u ponedeljak se vratio iz Niša, u utorak i sredu trenirao u Beogradu, u četvrtak će već na novo putovanje ka Bambergu, a u petak na teren u duel sa ekipom koju će izvesti Grk bez iskustva u samostalnom vođenju seniorskih timova.

Do poraza od crno-belih u nedelju uveče u "Čairu", Crvena zvezda imala je osam pobeda u poslednjih devet mečeva, ali forma u kojoj je odigran Kup svakako nije polazna osnova za pripremu utakmice sa Bambergom.

Njemu će asistirati aktuelni sportski direktor Bamberga, bivši trener Budućnosti, prvotimac Partizana i trofejni reprezentativac Jugoslavije, Vlado Šćepanović, a treba reći i da su u ovom trenutku povređena četvorica prvotimaca šampiona Nemačke: bivši kapiten Crvene zvezde, Luka Mitrović, Amerikanac Bris Tejlor, naturalizovani Amerikanac Elijas Haris i domaći igrač Patrik Hekman.

Pomenuli smo i da je Barsina "šok terapija" dovela do osvajanja trofeja - Kupa kralja, iako je smenjeni Sito Alonso 9. februara po povratku iz Tel Aviva prepustio Pešiću razbijen tim poražen u osam od prethodnih deset mečeva. Ipak, čoveku koji nije trenirao nikoga od jula 2016. godine kada je otišao na operaciju kuka bilo je potrebno samo nekoliko treninga i ACB pobeda nad Bilbaom od 90:58 da na Kanarskim ostrvima u tri dana sruši redom: evroligaša Baskoniju u četvrtfinalu (94:90), domaćina turnira Las Palmas u polufinalu pred 10.000 bučnih navijača (84:74) i onda večitog rivala i najjaču špansku ekipu, Real Madrid u finalu (92:90).

Posle podviga kakav se retko viđa, Pešića čeka novi izazov - povratak u Evroligu i to posle 798 dana! Trofejni srpski stručnjak poslednji put vodio je evroligaški tim 18. decembra 2015. godine u Beogradu. U "Pioniru" su te večeri Crvena zvezda trenera Dejana Radonjića i Bajern Minhen trenera Svetislava Pešića vodili direktan duel za plasman u Top 16 fazu, a bolji su bili beogradski crveno-beli koji su bivšem treneru naneli poraz od 85:76.

S obzirom na to da je narednog leta odlučio da se povuče sa klupe bavarskog tima zbog zdravstvenih problema, Pešić je bio u prevremenoj penziji sve do poziva iz Katalonije koji nije želeo da odbije.

Protiv koga će zabeležiti 102. nastup u Evroligi, prvi posle dve godine, dva meseca i pet dana? Upravo protiv tima kojeg je savladao u finalu Kupa - Real Madrida!

Parovi 23. kola:

četvrtak

CSKA - Baskonija (18.00)
Fenerbahče - Milano (18.45)
Olimpijakos - Valensija (20.00)
Unikaha - Makabi (20.45)

petak

Himki - Panatinaikos (18.00)
Efes - Žalgiris (18.30)
Bamberg - Crvena zvezda (20.45)
Barselona - Real (21.00)

Tabela: CSKA 17-5, Olimpijakos 15-7, Fenerbahče 15-7, Panatinaikos 14-8, Real 13-9, Himki 13-9, Makabi 12-10, Baskonija 10-12, Unikaha 9-13, Crvena zvezda 9-13, Valensija 8-14, Bamberg 8-14, Milano 7-15, Barselona 7-15, Efes 6-16.

Parovi 24. kola (1. i 2. mart): Himki - Milano, Efes - Makabi, Valensija - Baskonija, Real - Panatinaikos, CSKA - Unikaha, Žalgiris - Fenerbahče, Olimpijakos - Bamberg, Barselona - Crvena zvezda.

18. decembar 2015. godine, Beograd, "Pionir", "do or die" za Top 16: Crvena zvezda - Bajern Minhen 85:76.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC