• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

135 minuta drame: Olimpijakos uzeo "metlu"!

Autor mondo.rs

Košarkaši Panatinaikosa nadoknadili su 13 poena zaostatka i uveli meč u produžetak, ali nisu uspeli i četvrti put da pobede najvećeg rivala.

Dva sata i 15 minuta pokušavali su košarkaši Panatinaikosa da nastave sa "metlom" najvećeg rivala, Olimpijakosa.

Da nadoknade 13 poena zaostatka iz treće i deset iz četvrte četvrtine jesu uspeli, ali da i četvrti put pobede crveno-bele iz Pireja pred 18.310 navijača u isključivo zelenim bojama – nisu!

U velikom grčkom derbiju u okviru 24. kola Evrolige: Panatinaikos - Olimpijakos 85:87, 71:71 (18:16, 16:27, 16:19, 21:9)!

Ključnu trojku, četvrtu iz isto toliko pokušaja, Brajan Roberts pogodio je na 1:05 do kraja produžetka za 82:84, posle čega je uveliko umorni Nik Kalates nastavio da forsira i promašio nemoguć šut preko Nikole Milutinova što je Roberts momentalno kaznio na drugoj strani kada je "krosover" driblingom naterao povratnika u Atinu (i tragičara utakmice), Majka Džejmsa, da napravi faul u trenucima kada je PAO uveliko bio u bonusu.

Roberts je ubacio oba slobodna bacanja za 18. poen u 82:86 na svega 36 sekundi do kraja.

Iako se Džejms donekle iskupio brzim poenima na drugoj strani, a Janis Papapetru ubacio samo jedan penal na 4 sekunde pre kraja, ekipa nervoznog i dekoncentrisanog Ćavija Paskuala nije uspela da se "digne" za tri poena iz prostog razloga što je ekipa Janisa Sferopulosa imala pravo na "mali" faul što je majstorski iskoristila.

Džejms, posle svega, jeste stao na penal crtu, ali nije uspeo ni da ubaci prvo slobodno bacanje ni da namerno promaši drugo, kada je svesno bačen "kamen" otišao visoko iznad obruča i pao pravo u njega za neželjenih - 85:87.

I Paskual i Sferopulos dobili su zvučna pojačanja neposredno pre ili baš uoči derbija koji su domaći dočekali sa svega dve pobede u poslednjih šest kola Evrolige, a gosti sa 3/3 od vezanih poraza u Beogradu i Podmoskovlju.

Da "Bitka za Atinu" nije vreme za uigravanje pojačanja, Adrijan Pejn i pomenuti Džejms u zelenom, odnosno Bobi Braun u crveno-belom potvrdili su u praksi iako su se poslednja dvojica aktivno uključila u meč sredinom poslednje deonice kada je PAO krenuo na "sve ili ništa" brišući malo po malo vođstvo gostiju od 46:59, odnosno 50:62 - koliko je bilo kada je Papapetru trojkom završio treću deonicu.

Džejms je prve poene ubacio uz faul i ubačeno slobodno bacanje na 7:50 do kraja, na šta je u narednom napadu - identično - odgovorio Braun svojim prvim poenima uz realizovano slobodno bacanje. Njih dvojica "razmenila" su i po dva penala i pozvala Kalatesa da u malom ratu sa Vasilisom Spanulisom pokaže da nije slučajno lider, najbolji strelac i najbolji asistent šestostrukog prvaka Evrope.

Koš i faul Kalatesa na 4:41 do kraja, za 62:67 najavili su neizvesnu završnicu kojoj su doprinosile odluke sudijske trojke Danijel Jerezuelo (Španija), Damir Javor (Slovenija) i Fernando Roha (Portugalija).

Njih trojica pustila su dve inače "tvrde" ekipe da "ulaze u džigericu" jedna drugoj, ali u toj kombinaciji rvanja grčko-grčkim stilom nije baš sve "svirano" u čemu su se zeleni bolje snašli u završnici četvrte deonice i asistencijom Kalatesa za impresivnog Džejmsa Gista stigli do prvog vođstva još od 4. minuta - 71:70, na 1:19 sekundi pre kraja.

Kako je u preostalih 79 sekundi postignut samo poen, i to Spanulisov sa penala, teško je objasniti.

"Bili", koji je rešavao derbije i u zelenom i u crveno-belom, prihvatio je Kalatesov poziv, ali dva puta gledao kako lopta izlazi iz obruča nakon što je kroz šumu igrača dva sastava pronalazio put do obruča. Ne i dna mrežice.

Posle njegovog drugog promašaja, kakvih nije bilo puno u ovoj živopisnoj karijeri, Džejms je imao priliku da nastavi gde je stao prošle sezone, ali je sedam sekundi tokom kojih je i poen značio 4:0 u prvenstvu i Evroligi potrošio na pokušaj "krosovera" i šuta za tri poena - lopta mu je pobegla, a sat pokazao da će se igrati još pet minuta.

Ni minut produžetka Gist nije izdržao sa četiri lične, što jeste bio hendikep za Paskuala u napetom "bonusu" za TV publiku širom Evrope, ali je činjenica i da je španski trener baš tada ostao bez fokusa, zakasnio i sa faulovima i sa tajm-autima u dva navrata, a kobna je bila njegova naknadna pamet posle gore pomenute trojke Riversa iako se umalo bio popeo na zapisnički sto.

Koliko je Španac zakasnio, toliko je Kalates u afektu požurio tražeći da mu dodaju loptu, odlučio je da sam završi akciju preko Milutinova i još jednog igrača u crveno-belom, nije uspeo i to je - ako bi trebalo izabrati jednu akciju koja je presudila u 135 minuta rastrzane igre - bio prelomni trenutak derbija.

Dve pobede delile su Atinjane i Pirejce u 20:15, tri u 22:30.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC