• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CSKA na F4: Hronika neuspeha

Autor mondo.rs

Ruski velikan učestvovao je na 16 od 18 Fajnal for turnira od odvajanje Evrolige od FIBA. Samo šest puta prošao je polufinale, tri puta trijumfovao. Da li će Itudis platiti ceh za novi neuspeh?

 CSKA na F4: Hronika neuspeha Izvor: MN PRESS
Izvor: MN PRESS

Košarkaši CSKA iz Moskve igrali su Fajnal for u 16 od 18 sezona računajući od odvajanja Evrolige od FIBA.

Polufinale prošli su svega šest puta, nakon čega im je skor i finalima bio 3-3. I ostao posle turnira u "Beogradskoj areni" koju su napustili bez pobede, kao četvrtoplasirani.

Odgovornost za ovaj neuspeh najskupljeg tima Evrolige preuzeo je grčki stručnjak Dimitris Itudis, koji je na "press" konferenciji u prestonici Srbije govorio tečno na četiri jezika: grčkom, ruskom, engleskom i srpskom.

Kum i dugogodišnji pomoćnik našeg velikana Željka Obradovića, koji je u tom trenutku već vodio svoj Fenerbahče u finalu F4 sa Real Madridom, rekao je posle neuspešnog "kambeka" u meču za treće mesto i dramatičnom porazu od Žalgirisa da je nezadovoljan, ali da se ne plaši da će dobiti otkaz.

Poslednjih 7 polufinala za CSKA:

Pobeda (Panatinaikos, 2012)

Poraz (Olimpijakos, 2013)

Poraz (Makabi, 2014)

Poraz (Olimpijakos, 2015)

Pobeda (Lokomotiva, 2016)*

Poraz (Olimpijakos, 2017)

Poraz (Real Madrid, 2018)

*samo je 2016. pobeda u polufinalu potvrđena i titulom u finalu.

"Žalgiris je bio bolji u većem delu utakmice. Zaslužili su pobedu. Mi smo nezadovoljni rezultatom, jer je naša želja bila da osvojimo trofej. Ova utakmica za treće mesto, za ovu ekipu s pobedničkom mentalitetom... Imali smo drugačiji pristup, ali ponosan sam što smo se borili", rekao je Itudis, koji je u četiri sezone od preuzimanja "armejaca" od Etorea Mesine završavao kao treći, prvi, treći i četvrti u Evroligi.

"Čestitam Žalgirisu na pobedi. Borili smo se uglavnom na početku kada smo imali intenzitet i ritam, ali smo ponovo pali u trećoj četvrtini, imali smo loš procenat šuta za dva i slobodna bacanja. Pokušali smo kroz presing i odbranu da se vratimo, uspeli smo, čak i mogli do pobede u poslednjem minutu, ali u tome nismo uspeli", rekao je Itudis.

Upitan da li strahuje za svoj posao posle neuspešnog Fajnal fora Evrolige, iako su posle regularnog dela bili prvoplasirani, on je odgovorio odrečno.

"Ne plašim se otkaza. Da se plašim otkaza, ne bih radio ovo što radim. Možda ste vi očekivali više i znate nešto više. Prošle godine i Real je bio dominantan tokom regularne sezone, pa ja na F4 doživeo dva poraza", rekao je Itudis.



On je kazao da se njegova ekipa i ranije nalazila u ovoj situaciji kada je na završnicama Evrolige igrala utakmice za treće mesto, ali da je tada pronalazila način da dođe do pobede.

"Borili smo se cele sezone, treću godinu uzastopce smo na F4. Pokazali smo borbeni duh i to me raduje. Pre smo u utakmicama za treće mesto uspevali da dođemo do rezultata i pored naših želja za titulom. Sada se okrećemo utakmicama u domaćem prvenstvu i daljim obavezama", rekao je Itudis, čiji je skor na F4 turnirima 4-4, ali svega 1-3 kada su polufinala u pitanju.

Njegovo prvo iskustvo kao samostalnog trenera na završnicama Evrolige završeno je porazom od Olimpijakosa u polufinalu 2015. u Madridu i potom utešnom pobedom nad Fenerbahčeom u meču za treće mesto. Naredne sezone u Berlinu, Itudis i njegov tim prošli su Lokomotivu u polufinalu i posle drame i produžetaka pobedili Fener u finalu, za šestu titulu prvaka Evrope, nakon čega je prošle sezone u Istanbulu usledio novi poraz od Olimpijakosa u polufinalu i nova uteha u meču za bronzu sa Real Madridom.

Nakon što se Pablo Laso u Beogradu revanširao Itudisu u petak uveče i deseti put zaustavio slavni ruski klub u polufinalima (računajući od 2000. godine), ovaj tim nije imao snage ni za utehu - Žalgiris je poneo medalju kući u Kaunas.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC