• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Braca": Stečaj ne znači i gašenje Zvezde

Na prvo slušanje, riječ "stečaj" djeluje zastrašujuće. Naročito kada se dovodi u vezu sa klubom koji iza sebe ima armiju navijača, kao što ima KK Zvezda.

 "Braca": Stečaj ne znači i gašenje Zvezde Izvor: MONDO

Ali, stečaj u kojem će se od 1. jula 2010. godine naći trofejni klub, ne znači i njegovo gašenje, već samo način da se riješe nagomilani finansijski problemi.

Ovu, za navijače Zvezde, umirujuću tvrdnju u utorak je izrekao stečajni upravnik Svetozar "Braca" Obrenović, koji ima velikog iskustva u vođenju pravnih lica pod stečajnim postupkom, a za to posjeduje i licencu.

Odlazeća Uprava crveno-bijelih apostrofirala je Obrenovića kao idealnog čovjeka koji bi mogao da vodi Crvenu zvezdu kroz stečajni postupak i - nadaju se svi - uspješno ga iz njega izvede.

Prvo, ko je "Braca" (na slici prvi s desna)?

Prema sopstvenom priznaju, Obrenović je zvezdaš od malena i čovjek sa velikim iskustvom u svom poslu. I on priznaje da bi volio da mu "Slučaj KK Crvena zvezda" bude dodijeljen od strane suda, ali naglašava:

"Ja nisam stečajni upravnik Košarkaškog kluba Crvena zvezda", rekao je Obrenović novinarima na Malom Kalemegdanu.

"Upravni odbor bi volio da to budem ja, ali sudija je taj koji će donijeti odluku", dodao je on.

Zbog nemogućnosti da se izbori sa nagomilanim dugovima, dio Upravnog odbora KK Crvena zvezda i predsjednik kluba Lučić u utorak su podnijeli moralne ostavke, dva dana prije zvaničnog stupanja crveno-bijelih u stečaj. Prvog dana jula, ističe i posljednji rok, koji je Zvezda dobila da sanira dugove, ali to nije uspjela.

Prije priče o tome šta Zvezdu očekuje tokom stečaja, Obrenović je za navijače pojasnio da stečaj ne znači i gašenje kluba.

"Riječ stečaj plaši mnoge, ali to je samo način da se na osnovu reorganizacije pravno lice oživi i oporavi, kasnije i oslobi finansijskih problema. Siguran sam da će tako biti i sa Crvenom zvezdom".

"Takav plan, plan reorganizacije je u izradi i biće predstavljen sudiji na prvom zakazanom ročištu", dodao je Obrenović.

Na tom ročištu, sa planom izlaska iz krize biće upoznat sudija, kao i svi povjerioci, koji će biti podijeljeni u grupe, u zavisnosti od toga koliku sumu potražuju od Zvezde. Ukoliko sudija procijeni da je plan reorganizacije realan, a sa njim se složi bar 51 odsto povjerioca, biće stvoreni svi uslovi da Zvezda izađe iz stečaja, bez da bude ugašena, a potom će se i stečajni upravnik povući sa Malog Kalemegdana.

"Ukratko to izgleda ovako... Date prijedlog, odnosno plan reorganizacije i potom čekate ročište, na kojem će se raspravljati o tom planu. Ukoliko sve strane budu zadovoljne, onda je i izlaz blizu", kaže Obrenović.

Da li je o tom planu razgovarano i sa povjeriocima? Da li su oni pokazali dobru volju da ga prihvate i reprogramiraju dugovanja? Ima li naznaka da bi cijela neprijatna situacija mogla da se završi dobro po Crvenu zvezdu?

"Da, razgovora sa nekim povjeriocima je bilo i oni su pokazali dobru namjeru. To su sve, uglavnom, veliki zvezdaši, koji i u ovome žele da pomognu klubu", rekao je Obrenović.

Njemu će narednih mjeseci prvo stizati prijave od povjerioca, a on će od njih potom tražiti dokaze za tačna potraživanja. Tek tada znaće se koliko Crvena zvezda duguje u dinar.

Istog dana, Lučić je izjavio da je njegova uprava za pet mjeseci smanjila dug sa 12, na pet miliona evra.

Za kraj, Obrenović je poručio da nije neophodno da baš on bude postavljen za stečajnog upravnika KK Crvena zvezda, "jer su sve njegove kolege vrlo stručne i profesionalne".

"Poznajem svakog stečajnog upravnika sa licencom i neće biti razlike ukoliko sud ne bude odredio mene".

Na konstataciju novinara da bi dobro bilo da određeni upravnik ne bude partizanovac, Obrenović se samo nasmiješio...

"Neće valjda".

(N. J. -MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC