• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizan, Budućnost i Cedevita: Raspored i mini-tabela

Autor mondo.rs

Ukoliko bi tri regionalna rivala završila ligaški deo sa istim odnosom pobeda i poraza, crno-belima bi 10. februara u "Pioniru" bila potrebna ubedljiva pobeda nad šampionom za izlazak iz trenutnog hendikepa.

 Plej-of-ABA-lige-Cedevita-Buducnost-i-Partizan-ko-s-kim-do-kraja-i-ko-je-bolji-medjusobno Izvor: MN PRESS

Košarkaši Partizana zabeležili su rezultatski veoma važnu u Zagrebu ove subote uveče nad starim rivalom, Cibonom, ali ona nije bila "duplirana" porazom trenutno aktuelnijeg rivala crno-belih iz prestonice Hrvatske, Cedevite.

Faul u napadu, burna reakcija i tehnička greška Ivana Ramljaka u finišu utakmice 18. kola ABA lige u Laktašima omogućili su domaćinu da na trojku Danila Anđušića dodaju još tri od četiri ubečena penala Filipa Adamovića i stignu do prvog vođstva na utakmici pri rezultatu 73:72, na 2:03 do poslednje sirene.

To je ostao samo nagoveštaj potpunog preokreta u utakmici u kojoj su gosti trojkom na otvaranju treće četvrtine stekli maksimalnih 15 poena razlike.

Posle tajm-auta koji je pozvao Slaven Rimac usledio je promašaj Luke Radivojevića za tri poena, koš Džastina Kobsa iz "popravnog" za novo vođstvo gostiju i još jedan promašaj "igosa" u šutu van linije 6,75, ovog puta Adamovića, nakon čega je drama dostigla vrhunac kada su Džejkob Pulen i Anđušić razmenili po izgubljenu loptu pred nešto manje od 2.000 navijača na tribinama.

Svi oni na nogama su ispratili naredni napad aktuelnog šampiona Hrvatske, završen Kobsovim nepreciznim pokušajem za dva, ali kada je 191 centimetara visoki plejmejker dograbio još jednu loptu u napadu posle sopstvenog promašaja - delovalo je da Igokea više neće dobiti priliku da pobedi posle "minus 15" dodatno zakomplikuje trku za drugom pozicijom pred start ABA plej-ofa 23. marta.

Ali... Iako je Kobs iskusno odigrao "napolje" za Tonija Katića, a Đorđe Milošević morao da ga pošalje na liniju penala, ispostavilo se da je bek iz Makarske pogodio samo jednom i tako ostavio 13 sekundi "fore" treneru Bajiću i njegovom timu da izbore produžetke i još pet minuta "jurnjave".

S obzirom na to da se Anđušić podigao na šut za tri posle samo šest sekundi igre, i promašio, teško je reči da su "igosi" odigrali prema instrukcijama trenera: Igokea - Cedevita 75:79 (15:21, 13:19, 26:19, 21:19).

Opširnije o utakmici na portalu naših kolega iz Banjaluke, Mondo.ba.
Šta to znači za aktuelnu borbu tri kluba za drugu poziciju i prednost domaćeg terena u polufinalnoj seriji? Crno-beli će morati da nastave sa pobedama u poslednja četiri kola i, eventualno, sačekaju kiks rivala iz Podgorice i Zagreba, međutim...

IGOCED
Izvor: YouTube

Crvena zvezda je još ranije obezbedila prvo mesto i imaće prednost domaćeg terena i u polufinalu "na dve dobijene" (1-1-1) i u finalu "na tri pobede" (2-2-1). Šampion će igrati Evroligu, poraženi finalisti i polufinalisti Evrokup, osim ako ne bude neočekivanih promena u evropskoj klupskoj košarci u međuvremenu - a nije da ih nije bilo prethodnih godina. P. S. Evrokup dodeljuje i "specijalnu pozivnicu" koja je prošlog leta dodeljena Partizanu kao petoplasiranom u ligaškom delu.

Dok se čeka ishod crnogorskog derbija između Budućnost i Mornara, zakazanog za ponedeljak u 18 časova u "Morači", košarkaši Partizana već sada znaju da bi 10. februara u "Pioniru" pobedom od 12 razlike nad aktuelnim šampionom izbili na prvo mesto zamišljene tabele u slučaju da tri pomenuta tima ostvare isti broj pobeda u ligaškom delu.

ABA liga igra se po FIBA pravilima, prema kojima je skor u međusobnim duelima presudan u slučaju istog broja bodova. Ukoliko se "u krugu" nađe više od dva tima, formira se mini-tabela sastavljena od rezultata iz međusobnih mečeva, gde se prvo gleda broj pobeda, a potom koš-razlika.

U ovom trenutku, Cedevita sa skorom 2-2 ima bolji skor i od Budućnosti i od Partizana zahvaljujući koš-razlici, ali bi Podgoričani "brejkom" u Beogradu u sledećem kolu "zakucali" prvo mesto sa tri pobede i jednim porazom u ovom "krugu". Crno-beli bi, međutim, sa 12 i više poena razlike rešili u svoju korist dve od tri hendikep situacije u kojima se trenuno nalaze - bili bi najbolji u potencijalnom "krugu" tri tima i bolji od Budućnosti.

Najmanje pet razlike (ili četiri, ako Budućnost postigne 70 i manje poena) potrebni su ekipi trenera Andree Trinkjerija za prednost u odnosu na Podgoričane, koji za razliku od Crvene zvezde, Partizana i Cedevite neće naredne nedelje završiti sa "mukama" u Evropi, naprotiv!

Plavo-beli će igrati Evroligu sve do 5. aprila, do kada će polufinalne serije ABA lige uveliko biti završene.

Evo svih rezultata i tabele ABA lige posle nekopletnog 18. kola.
Kako biste lakše pratili završnicu ligaškog dela, Mondo vam donosi raspored tri regionalna rivala kao i rezultate pet od šest njihovih međusobnih duela u kojima su zabeleženi "brejkovi" samo u susretima Cedevite i Partizana. To potvrđuje koliko je prednost domaćeg terena i dalje važna na ex-Yu parketima.

Ko s kim do kraja:

Cedevita (13-5)

10/2 FMP Železnik
02/3 Krka*
10/3 Olimpija*
15/3 Mornar

Budućnost (12-5)

04/2 Mornar
10/2 Partizan*
04/3 Zadar
11/3 Mega*
17/3 Cibona

Partizan (12-6)

10/2 Budućnost
02/3 Crvena zvezda*
09/3 Igokea
16/3 FMP Železnik*

*napomena: zvezdicom su označena gostovanja

Međusobni skor i mini-tabela:

Cedevita - Budućnost 63:58
Budućnost - Cedevita 80:78
bolji: Cedevita 1-1 (141:138, +3)

Cedevita - Partizan 84:87
Partizan - Cedevita 71:76
bolji: Cedevita 1-1 (160:158, +2)

Budućnost - Partizan 75:71
Partizan - Budućnost (10. februar)
bolji: Budućnost 1-0 (75:71, +4)

Tabela: Budućnost 2-1 (213:212, +1), Cedevita 2-2 (301:296, +5), Partizan 1-2 (229:235, -6).

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC