• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IN MEMORIAM: Aleksandar Gec (1928 - 2008)

Aleksandar Gec, proslavljeni košarkaški reprezentativac i prva velika zvezda KK Crvena zvezda, preminuo je u subotu u Beogradu, u 80. godini.

 IN MEMORIAM: Aleksandar Gec (1928 - 2008)  Izvor: MONDO

Gec je rodjen 1928. godine u Beogradu. Odrastao je u ulici Kralja Milutina i završio Treću mušku gimnaziju. Počeo je da igra u prvom timu Crvene zvezde 1945. godine, kada je i osnovana. Njegov tim je osvojio prvo prvenstvo, kao i svako sledeće do 1953, kada je Saša prestao sa aktivnim igranjem. Dres Zvezde nosio je 98 puta.

I van terena je bio jednako uspešan i veran Crvenoj zvezdi. Prvo kao trener, potom i predsednik kluba sedamdesetih godina. Tokom njegovog mandata crveno-beli su osvojili dve titule, 1958. i 1959. godine, tri domaća Kupa i Kup Kupova.

Veliki je doprinos dao u prvim koracima naše reprezentacije za koju je odigrao 66 utakmica za devet godina. Učestvovao je na dva Balkanska prvenstva, 1946 i 1948, bio medju najistaknutijima na Prvom svetskom šampionatu 1950. u Argentini, kao i prvom Evropskom prvenstvo u Pragu 1947. Oprostio se od plavog dresa na smotri najboljih evropskih reprezentacija 1953. u Moskvi.

Za jednog od osnivača osnivača i najtrofejnijeg trenera Crvene zvezde Nebojšu Popovića, Gec je , bez konkurencije bio najbolji košarkaš te prve, čuvene generacije.

!"Aleksandar Gec je bio pravi fenomen tog doba, potpuno sam siguran da bi i svih godina kasnije pa i sada, bio košarkaš evropske klase. Fenomenalan tehničar, nije postojalo ono što nije mogao da uradi sa loptom. Bio je u igri neverovatno duhovit. Igrao je 'na vic' i uneo revoluciju u košarku", govorio je Nebojša Popović.

Datum ispraćaja i komemoracije biće naknadno objavljeni.

(www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC