• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija SILNA poslije bolnog poraza - BRONZA!

Autor mondo.rs

Izabranice Marine Maljković u "Štark areni" su deklasirale Veliku Britaniju i osvajanjem trećeg mjesta krunisale odličan nastup na Eurobasketu.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije vratila se u evropski vrh!

Poslije četvrtog mjesta 2013. i titule 2015. godine, što je uspjeh kakvim nije mogla da se podiči ni selekcija velike SFR Jugoslavije, povratkom Marine Maljković na poziciju selektora uslijedio je još jedan sjajan rezultat.

U meču za bronzanu medalju na Eurobasketu, pred domaćom publikom u "Štark areni", veličanstvena igra i pobjeda:

Srbija - Velika Britanija 81:55 (25:16, 15:17, 21:6, 20:16)!

Iako bez povrijeđene Ane Dabović, sa manje vremena za odmor od protivnica poslije bolnog poraza od Španije u polufinalu (svega 19 sati!), srpske košarkašice izašle su na parket maksimalno spremne i motivisane i njihova pobjeda gotovo da nijednog trenutka nije dolazila u pitanje.

Izvor: MN PRESS

Maljković je od početka imala ideju da rastereti Sonju Petrović (ipak je imala "dabl-dabl" učinak!) i Jelenu Milovanović Bruks. Ukazala je povjerenje djevojkama koje se na prethodnim utakmicama nisu toliko istakle i takvo opredjeljenje se pokazalo kao pun pogodak.

Od Maje Miljković u prvoj četvrtini, preko Saše Čađo i Nikoline Milić, pa Nevene Jovanović, Dragane Stanković i Aleksandre Stanaćev, Srbija je u utakmici za medalju i pobjedničko postolje dobila potreban učinak od više igračica.

Odigrao je nacionalni tim Srbije borbeno, požrtvovano i sa mnogo samopouzdanja, brzo stekao bezmalo dvocifrenu prednost (15:6), a jedinu krizu imao je tokom serije 0:8, kojom su Britanke smanjile na 15:14.

Međutim, odmah su "lavice" odgovorile istom mjerom, vratile se na 25:16 i poslije izjednačene igre u drugih 10 minuta, potpuno deklasirale rivala.

Od 21. do 32. minuta, Marinine učenice primile su samo šest poena i stekle gotovo 30 poena prednosti (67:49). Slavlje u ne tako ispunjenoj Areni moglo je da počne...

SRBIJA: Miljković 7 (3as), Petrović 14 (13sk, 3as), Čađo 6, Jovanović 11, Milovanović Bruks 8, Butulija 4 (5as), Crvendakić 5 (6sk), Milić 5, Stanković 8, Stanaćev 6 (6as), Dabović, Škorić 7.

VELIKA BRITANIJA: Džons, Kolins, Vandervol 11 (5as), Hendi 3, Šou, Kempbel, Lidam 8 (10sk, 4as, 6izg), Monakana, Fagbenle 23 (6sk), Grin 4, Simpson 2, Samjuelson 4.

ČETVRTA ČETVRTINA

38' Trojke Škorić i Jovanović, ukupno devet za Srbiju - 77:49.

35' I Maja Škorić se upisala u listu strijelaca - 69:41. Bez poena će ostati samo Ana Dabović, koja zbog povrede šake nije ni ulazila u igru.

32' Britanke su definitivno "slomljene". Serija 6:0, ukupno 27:6 u drugom poluvremenu i nedostižnih 67:39 u ovoj utakmici.

Izvor: MN PRESS

TREĆA ČETVRTINA

30' Maksimalnih 22 razlike za srpsku selekciju, na ulasku u posljednji kvartal - 61:39.

27' Sve odlično funkcioniše u igri Srbije, prevashodno odbrana. Aleksandra Stanaćev pogađa skok šut za "plus 20" - 57:37! Samo četiri poena Britanki za više od šest minuta!

23' Trojka Nevene Jovanović za maksimalno vođstvo danas - 47:35.

- Najbolji strijelci na poluvremenu: Petrović 10, Miljković 7, Čađo 6 poena. Svih 10 srpskih košarkašica koje su ulazile u igru uspjele su da se "upišu". Na drugoj strani Fagbenle 14, Vandervol 7, Lidam 6.

Izvor: MN PRESS

DRUGA ČETVRTINA

20' Čvrsta odbrana, dvije ukradene lopte i serija 5:0 za kraj prvog poluvremena! Srbija vodi 40:33.

18' Trojka Rejčel Vandervol, poslije osam promašaja Britanki - 35:33. Imale su i napad za izjednačenje, ali Miljković krade loptu, a Fagbenle grubo faulira Petrović. Samo "običan" faul - 36:33.

17' Velika Britanija ima dobru "pik end rol" igru i snažne centre koji mogu da završe takve akcije. Temi Fagbenle je dala već 14 poena - 35:30.

15' Trojke održavaju Srbiju u relativno komotnom vođstvu. Čađo je bila precizna za 30:22, a Sonja Petrović za 33:26.

Izvor: MN PRESS

PRVA ČETVRTINA

10' Na kraju ipak "plus devet" - 25:16! Na seriju 0:8, košarkašice Srbije uzvratile su istom mjerom i vratile se na 23:14. Saša Čađo je pogodila trojku, a Nikolina Milić iz reketa, uz faul i dodatno bacanje. Ukupno četiri trojke Srbije iz sedam pokušaja.

8' Britanke su uhvatile priključak i natjerale Maljković da zatraži minut odmora - 15:12. Zatim su prišle na samo "minus jedan", da bi Sonja Petrović konačno postigla poene za Srbiju - 17:14.

4' Treća trojka iz četiri pokušaja - 15:6. Precizna i Nevena Jovanović.

3' Razigrane Srpkinje vode 12:4. Maja Miljković ubacila je sedam poena, zaključno sa trojkom odmah poslije trojke Aleksandre Crvendakić.

N A J A V A

Finale Evropskog prvenstva za košarkašice biće "repriza" duela Španija - Francuska iz Praga 2017, dok će se srpska reprezentacija, poslije poraza od Španije (66:71) - prvog na turniru - boriti za bronzanu medalju.

Velika Britanija je debitovala na šampionatima Evrope tek 2013. Nakon dva uzastopna deveta mesta, prije dvije godine bila je tek 20, a sada je "eksplodirala" doguravši do polufinala, u kome je Francuska ipak bila prejaka - 63:56.

Bez obzira na to ko pobijedi, Srbija i Velika Britanija u februaru će učestvovati u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, kao i poraženi finalista i selekcije koje su zauzele peto i šesto mjesto, a to su Belgija i Švedska.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC