• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drugačijim pristupom do novog "drim tima"

Stručni štab reprezentacije SAD nada se da će NBA asovi u Pekingu ostaviti bolji utisak nego na prethodnim velikim takmičenjima.

 Drugačijim pristupom do novog "drim tima" Izvor: MONDO

Olimpijska košarkaška reprezentacija SAD otići će na Igre u Peking u starom sastavu, ali sa novim pristupom, u želji da prekine seriju loših rezultata i ponižavajućih poraza na velikim takmičenjima.

"Mislim da smo tokom godina postali pomalo nadmeni kada košarku zovemo svojom igrom", rekao je u utorak selektor Majk Kžiževski, koji trenira i koledž Djuk.

"Nije to naša igra, to je svetska igra, a mi je igramo drugačije nego što je to neophodno za uspeh na velikim međunarodnim takmičenjima", objasnio je popularni "kouč Kej".

Reprezentacija SAD uvek je krcata asovima iz NBA lige, ali već godinama podbacuje na prvenstvima sveta i olimpijadama.

Za Amerikance su bronzane medalje iz Atine 2004. i Japana 2006. godine nedovoljno dobre, a kako i ne bi kada se prva NBA-reprezentacija SAD 1992. nazivala "timom snova"?

Insistiranje na igri "jedan na jedan", kao i loš šut često mladih NBA zvezda u timu SAD, brzo su otkriveni kao slabost u okršajima sa uigranim rivalima koji dobro šutiraju, kao što su Argentina, Litvanija, Grčka ili Španija.

Trogodišnji ciklus recept za trofeje

Košarkaški savez SAD usvojio je novi pristup 2005. godine, kada je generalnom menadžeru Finiks Sansa, Džeriju Kolanđelu, poverio potpuno upravljanje reprezentacijom i odlukama ko će trenirati ekipu i igrati za nju.

Kolanđelo je na "medijskom samitu" olimpijskog tima SAD u Čikagu rekao da je nestala kvalitativna razlika između te zemlje i ostatka sveta, istakavši da u NBA trenutno igra 75 košarkaša iz 30 zemalja sveta.

"Uvek sam čvrsto verovao da je košarka sport u kojem je tim najvažniji. Što više igrate zajedno, postajete bolji. Na Olimpijadi 2004. godine smo videli da dobra ekipa pobeđuje ekipu sačinjenu od 'ol star' igrača", rekao je Kolanđelo.

Prvi čovek američke reprezentacije podsetio je novinare da selekcije mnogih zemalja imaju razvijene strukture i da veći deo tih igrača nastupa zajedno od "malih nogu".

Trener Finiksa Majk D'Antoni godinama je vodio ekipe u međunarodnoj košarci, a Kolanđelo ga je imenovao u stručni štab da bi američkim igračima objasnio razlike u pristupu i približio im svoju ideju brze igre.

Kolanđelo je posle razgovora odabrao 33 igrača, kao jezgro tima. Oni su zamoljeni da se obavežu da će tri godine biti na raspolaganju stručnom štabu reprezentacije.

"U poslednje dve godine videli smo da se naš program razvio, tako da sada svi, bez obzira na to da li igraju Lebron Džejms, Kobi Brajant ili Džejson Kid, osećaju da su deo tima. Tražili smo im da se posvete i da igraju za svoju zemlju, a ne samo da igraju", objasnio je Kžiževski.

Reprezentacija SAD je tokom prethodna dva leta bila na okupu deset nedelja i igrala prijateljske utakmice, za razliku od ekipe iz Atine 2004. godine, koja je okupljena na brzinu i pripremala se samo dve nedelje.

(Beta-Rojters, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC