• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ NBA u ABA Ligu: Ameri vole da igraju na Balkanu

Autor mondo.rs

U predstojećoj sezoni u ABA Ligi nastupaće 11 košarkaša koji su igrali u najjačoj ligi na svetu.

 IZ NBA u ABA Ligu 11 igrača Izvor: MN PRESS

Regionalna košarkaška liga može da se pohvali da će u narednoj sezoni igrati ceo jedan tim košarkaša koji su igrali u najjačoj ligi na svetu.

Najzvučnija imena koje će publika na ovom prostoriu moći uživo da gleda su Rašad Von, pojačanje Igokee, kao i Derik Braun i Lorenco Braun, koji se pojačali redove Crvene zvezde, a koji svakako spadaju u top imena kada je reč o pridošlicama iz NBA.    

Rašad Von, koji je pre četiri godine na NBA draftu izabran kao 17. pik od strane Milvokija, gde je proveo tri godine, biće veliko pojačanje Igokee. Posle MIlvokija igrao je i za Orlando i Bruklin. Iza sebe ima 139 meča u najjačoj ligi na svetu, doduše uz prosek od tri poena po utakmici za 12 minuta provedenih na parketu.

U redovima Crvene zvezde u narednoj sezoni nastupaće čak četvorica košarkaša koji su imali priliku da igraju u NBA. To su miljenici navijača crveno-belih Čarls Dženkins, koji je bio član Golden Stejta i Filadelfije i Ognjen Kuzmić (oporavlja se od posledica teške saobraćajne nesreće) koji je takođe bio član Voriorsa, ali i dva nova imena - Derik Braun i Lorenco Braun.

Iskusni krilni centar Derik Braun, svojevremeno 40. pik na draftu, ima i NBA iskustvo pošto je bio član Šarlota i Njujorka. U sezoni 2011-2012, na 65 odigranih mečeva za Šarlot, prosečno je postizao 8.1 poen. Sa Lokomotivom iz Kubana je 2013. godine osvojio Evrokup, i izabran je u idealnu petorku ovog takmičenja. 

Sa druge strane, Lorenco Braun igrao je za Minesotu, Filadelfiju, Finiks i Toronto, ali sa njima nije osvojio šampionski prsten, jer je nekoliko meseci pre toga raskinuo ugovo sa Repotorsima. Na ukupno 103 utakmice u NBA, prosečno je na parketu provodio 11 minuta i beležio 2,8 poena, 1,5 skokova i 1,8 asistencija, a ovo ce mu biti debitantski nastup u evropskoj klupskoj košarci. Kao član Reptorsa 905 bio je MVP razvojne lige 2018. godine, uz prosečan učinak od 18,8 poena, 5,2 skokova i 8,8 asistencija.

Veliko NBA iskustvo ima i novi košarkaš Cibone, Kvinsi Miler koji je od Denvera izabran kao 38. pik na draftu 2012. godine, a pored Nagitsa, nastupao je još za Bruklin, Detroit i Sakramento. U NBA ligi je odigrao 69 utakmica za Denver, Sakramento i Detroit, a prosečno je beležio 5.3 poena i 2.4 skokova za 13.5 minuta igre. Treba istaći da on već ima iskustvo igranja u ABA ligi, jer je nastupao za Crvenu zvezdu.

Iskustvo iz NBA ima i košarkaš Partizana Markus Pejdž, koji je 2016. godine izabran kao 55. pik od strane Bruklina, ali je odmah je prosleđen Juti. U avgustu 2017. godine potpisuje za Atlantu gde je je odigrao samo pet utakmica i odmah je prešao u njen razvojni tim, posle čega je došao u Partizan.

***Zadar je doveo Tonija Vrotena, takođe igrača sa NBA iskustvom, ali je posle samo jednog dana nekadašnji igrač Memfisa, Filadelfije i Njujorka (za koji nije odigrao nijedan meč), odustao od transfera, nakon čega je hrvatski klub odlučio da se obrati organima FIBA. Za sada nije poznato kako će se ovaj spor razrešiti.

IZ NBA U ABA LIGU:

Olimpija Cedevita

Eldžin Kuk (Golden Stejt)

Cibona

Kvinsi Miler (Denver, Sakramento, Bruklin)

Crvene zvezda

Derik Braun (Šarlot i Njujork)

Lorenco Braun (Minesota, Filadelfija, Detroit, Toronto)

Čarls Dženkins (Golden Stejt, Filadelfija)

Ognjen Kuzmić (Golden Stejt)

Igokea

Rašad Von (Milvoki, Dalas)

Krka

Gani Laval (Finiks)

Mornar

Damir Markota (Milvoki Baks)

Džejkob Pulen (Filadelfija)

Partizan

Markus Pejdž (Šarlot Hornetsi)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC