• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Skener": Upoznajte Angolu, prvog rivala "orlova"

Autor mondo.rs

Prikaz selekcije Angole, sa kojom se Srbija sastaje u subotu (9.30), na početku takmičenja u D grupi Svetskog kupa u Kini.

 Mundobasket 2019 Angola predstavljanje Izvor: MN PRESS

(piše: Mile Latinović, Twitter: Abreuelloco13)

Angola dolazi u Kinu kao najtrofejnija reprezentacija Afrike. Zanimljivo je da je od 1989. do 2009. samo Senegal uspeo da jednom osvoji Afrobasket! Bio je to period od 20 godina totalne dominacije Angole, koja u poslednje vreme gubi primat na kontinentu pored Tunisa i Nigerije.

U Kinu dolaze kao druga najstarija reprezentacija, iza Tunisa. Pola Angolinog "rostera" ima preko 30 godina i ovo prvenstvo će biti oproštajno za određeni broj njihovih igrača.

U kvalifikacionoj grupi su zauzeli drugo mesto iza Tunisa, predvođenog harizmatičnim i odličnim selektorom Mariom Palmom, koji je Tunisu doneo zlato na poslednjem Afrobasketu, iako su bili uskraćeni za pomoć Mežrija i naturalizovanog Rola...

KONAČNIH 12

PG: Žerson Domingoš - Žak Konseisao - Žerson Gonsalveš
SG: Karlos Moraiš - Olimpio Siprijano
SF: Leonel Paulo - Žoze Antonio
PF: Redži Mur - Eduardo Mingaš
C: Janik Moreira - Valdelisio Žoakim - Ermanežildo Mbunga

Devet igrača sa spiska je sezonu završilo u domaćem prvenstvu, dok se Valdelisio Žoakim tokom leta vratio u Angolu. Sezonu je završio u francuskoj drugoj ligi, u Kvimperu, klubu u kom je dve sezone proveo Gregori Lesor, brat bivšeg igrača Crvene zvezde Matijasa.

Pored Žaka Konseisaoa, koji je sezonu završio u portugalskoj Benfiki, najzvučnije ime evropskim ljubiteljima košarke je centar Janik Moreira (na prošlom SP je postigao najviše poena na jednoj utakmici - 38 protiv Australije), koji je u Virtusu sarađivao sa Aleksandrom Đorđevićem. Mobilna, skočna "petica", spremna da preuzima niže igrače.

"Alfa i omega" ovog tima je ipak MVP Afrobasketa iz 2013. godine, snažni Karlos Moraiš, koji pokriva pozicije 1 i 2, čovek oko koga se sve vrti godinama unazad. Kao i Moreira, ima iskustvo igranja u Evropi i NBA. Obojica su bili članovi trenutnog šampiona, Toronto Reptorsa. Moraiš ima potpunu slobodu u igri, igrač je od koga zavisi napad, kreacija Angole i ta veza Moraiš - Moreira je ujedno glavna snaga Angole, na koju će se oslanjati i u Kini.

Eduardo Mingaš je kapiten, čovek koji je čitavu karijeru proveo u Angoli. Ima čak 40 godina, učestvovao je na SP u Indijanapolisu 2002, a u Kini će postati najstariji igrač učesnik SP, kao i treći igrač koji je pet puta nastupio na SP.

Malo ko od košarkaških fanatika ne zna ko je Redži Mur. Možda nekima to ime ništa ne znači, ali levoruki Mur, igrač specifičnog šuta se kao pojava ne zaboravlja. Angola je mogla da naturalizuje drugog Amerikanca, ali oni su ispoštovali Mura i u poznim godinama, što je za veliki respekt. Nije sve u rezultatu, treba poštovati i neke druge vrednosti...

Selektor Angole je Amerikanac Vil Voigt, koji je na početku karijere radio kao asistent u Klipersima, zatim kao video koordinator u San Antoniju, što mu je odredilo dalji put. Proputovao je ceo svet, put ga je nosio od Norveške, preko Kine do Nigerije, čiju je reprezentaciju vodio na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Kao i većina reprezentacija, Angola je takođe hendikepirana, jer 34. pik sa ovogodišnjeg drafta, Bruno Fernando kojeg je podigla Filadelfija, a zatim prosledila u Atlantu, neće igrati na SP. Takođe, na veliku žalost, neće biti ni Silvija De Souse, igrača Kanzasa, koji je nastupao u kvalifikacijama. Njih dvojica predstavljaju budućnost Angole, kojoj je smena generacija neophodna i do koje će izvesno doći nakon turnira koji je ispred nas.

Najveći uspeh Angole na Mundobasketu jeste pozicija broj 9 u Japanu 2006, kada su izgubili od Španije "samo" 10 razlike, od Nemačke nakon tri produžetka i namučili Francusku u osmini finala, izgubivši svega šest poena razlike.

U Kini su u grupi sa Srbijom, Italijom i Filipinima. Za očekivati je da se u domovinu vrate posle tri utakmice, sa jednom pobedom.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC