• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija - Argentina: Momci, za ovo se ŽIVI!

Autor mondo.rs

Neka jug Kine bude "orlovima" samo usputna stanica ka glavnom gradu. Utakmica počinje u 13 časova!

/Od reportera MONDA iz Kine/

Ponedjeljak je bio dan za put od 1.000 kilometara, a utorak je dan za prvu eliminacionu utakmicu "orlova" u Kini.

Reprezentacija Srbije u Donguanu će u 13 časova zaigrati protiv Argentine u četvrtfinalu Mundobasketa, u fazi turnira u kojem više ne postoji pravo na kiks.

Poslije uvodnog dijela takmičenja, u kojem je srpski tim ulazio u ritam i koristio povoljan žrijeb, poraz protiv Španije uveo je "orlove" u teži dio kostura, gdje ih na sljedećem koraku čeka bolji iz najjačeg četvrtfinalnog para, SAD - Francuska.

Sa druge strane, Španci će se za polufinale boriti protiv Poljske, a ako ne bude iznenađenja igraće za finale protiv pobjednika meča Australija - Češka.

Ipak, nema osvrtanja. Iako je i dalje jak utisak prethodnog meča, "orlovi" će na parket hale u sparnom i toplom Donguanu istrčati na meč sa jasnim ulogom i protiv dobro poznatog protivnika.

Ekipa je spremna, u ponedjeljak je trenirala u hotelu i biće definitivno jača za Vasilija Micića, koji je ostao u ekipu iako mu je majka preminula u ponedjeljak poslije duge i teške bolesti. "Vasa je pokazao veličinu. Svaka mu čast!", rekao je selektor Đorđević dok je govorio o svom plejmejkeru.

Sa Micićem u sastavu, "orlovi" će u utorak istrčati na najvažniji meč turnira, protiv "starog znanca".



Svaki pomen imena reprezentacije Argentine vraća uspomene na čuveno finale u Indijanopolisu 2002. godine i trijumf "plavih", za dosad posljednje zlato srpske košarke. Od tada, srpski tim igrao je još dva puta protiv "gaučosa".

Prethodni i dosad jedini duel od svog osamostaljenja, Srbija je protiv Argentine odigrala u Turskoj 2010, kada je u posljednjem kolu grupne faze trijumfom 84:82 osvojila grupu i krenula ka polufinalu.

"Gaučosi" su u tom meču imali 12 poena prednosti na startu (16:4), ali su "orlovi" kroz meč postajali mirniji i pobijedili vođeni sjajnim igrama kapitena Nenada Krstića i "iks faktora" tog meča Duška Savanovića.

Nemanja Bjelica (31) jedini je igrač koji je i dalje u našoj reprezentaciji, a na drugoj strani je tu "vječni" Luis Skola (39), koji je 2010. u meču protiv "orlova" postigao 32 poena, a na ovom turniru prosječno ubacuje 17,4 poena.

Argentinci su bez poraza došli do četvrtfinala. U prvoj grupnoj fazi savladali su Koreju (95:69), Nigeriju (94:81) i Rusiju (69:61), a u drugoj su izborili "pol" poziciju trijumfima protiv Venecuele (87:67) i Poljske (91:65).

Indeksno najbolji igrač "gaučosa" na turniru je plejmejker Reala Fakundo Kampaco (18,2 po meču i 7,2 asistencija), a uz Skolu i njega, među najboljim strijelcima je i krilo "kraljevskog" kluba Gabrijel Dek (12,2 poena u proseku).

Takođe, dres Argentine nosi još jedan igrač Reala, plejmejker Nikolas Laprovitola, trenutno drugi asistent ekipe (4,4).

Osim njih, ljubiteljima evropske košarke poznata su i imena tandema Baskonije Luka Vildoza - Patrisio Garino, a u Španiji igraju i Lusio Redivo (Breogan) i Nikolas Brusino (Saragosa).

Ovaj meč biće prvo četvrtfinale i ugostiće ga dvorana u Donguanu, gdje igra aktuelni kineski šampion i najuspješniji ovdašnji klub - Guangdong Sautern Tajgers, za koji su prošle sezone igrali Soni Vims i Maršon Bruks.

Kapacitet dvorane je 16.133 mjesta i nadamo se da će "orlovi" u njoj odigrati samo jedan meč.

Pobjednik duela Srbija - Argentina u srijedu će otputovati za Peking, na pripremu za polufinale zakazano za petak. Ko izgubi, ostaće u Donguanu i u četvrtak na istom parketu početi razigravanje, a glavni grad Kine vidjeće od petka, gdje će se u subotu oprostiti od takmičenja.

Neka "orlovi" budu tim koji će u odmah poslije utakmice pakovati kofere za put sa juga Kine ka sjeveru.

Pobjeda, pa pravac Peking!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MILOS

NISTA OD PEKINGA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC