• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO u Kini: Donguan - rodni grad vašeg telefona

Autor mondo.rs

Upoznajte Donguan, grad na jugu Kine u kojem živi 8,2 miliona stanovnika

 Mundobasket - Mondo reportaža - Donguan Izvor: MONDO/Mladen Šolak

/Od izvještača MONDA sa Svjetskog prvenstva u Kini/

Organizacija Mundobasketa i sistem čestih, dalekih putovanja crpi veliku energiju i učesnicima i gostima turnira, ali bar pomaže da bolje upoznaju tu veliku zemlju.

Reprezentacija Srbije i svi koji je prate od ponedjeljka su ponovo na jugu, u Donguanu, gradu koji je praktično isto (po 90 kilometara) udaljen i od Gvandgžoua na sjeveru, Šenžena na jugu ili Hong Konga i Makaa.

Iako je poraz protiv Španije mnogima pao teško i zbog polaska na teži, obilazni put do Pekinga, na jugu Kine sreli smo se sa jednim od kineskih super-gradova, u kojem živi 8,2 miliona stanovnika.

"Borba" za vazduh na otvorenom i ogromna vlažnost se podrazumijevaju, a posebno pravi problem dok u gradu čekate znak na semaforu da pređete ulicu koja ima sedam traka za automobile. I to u jednom smjeru.



Dok odljepljujete sa sebe majicu i okrećete glavu tražeći bilo kakav zatvoreni prostor, spas se može naći u nekim od brojnih tržnih centara, koje će vam lokalci prvo preporučiti kao turističke atrakcije.

Kao što ističu šoping molove, u Donguanu se ponose i svojom industrijom, a posebno proizvodnjom mobilnih telefona.

Ako na svom omiljenom uređaju ugledate oznaku "Made in China", velika je verovatnoća da je njegov "rodni grad" baš Donguan. Primera radi, portal "China Daily" pisao je da je 2016. godine iz ovog grada izvezeno čak 313 miliona "smart" telefona, što je činilo petinu svetskog izvoza tih uređaja.

U Donguanu su smještene kompanije "VIVO", "OPPO" i Huawei, koji je u ovom gradu napravio sopstveni kampus, mali grad koji se prostire na oko devet kilometara i u kojem rade desetine hiljada zaposlenih.

Unutar tog "grada" saobraća voz, a segmentima podsjeća na Pariz, Budimpeštu, Veronu… Naravno, gosti ne mogu tako lako da uđu.

Pogledajte kako izgleda.

Huawei kampus
Izvor: YouTube


Takođe, u Donguanu proizvode više od 70 odsto prodatih matičnih ploča u svijetu, 75 odsto igračaka i 10 odsto obuće koju nosimo. Pored toga, ovaj grad zovu i "Amsterdam istoka" i nije teško pretpostaviti zbog čega.

Gosti iz Srbije, koji su u Donguanu zbog košarke, ipak će biti najviše fokusirani na utakmice ekipe Saše Đorđevića.

"Orlovima" je jug Kine usputna stanica ka Pekingu, gdje će krajem nedelje biti odigrana završnica Mundobasketa, za finiš ovog živopisnog puta po Aziji.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC