• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evroliga otkrila plan: Da li će se širiti i GDJE?

Autor mondo.rs

Prvi čovjek najjačeg takmičenja govorio je o velikim planovima. Pročitajte šta kaže o licencama, nacionalnim ligama, Evrokupu...

 Evroliga Bertomeu širenje plan Izvor: MN PRESS

Na početku svoje 20. sezone na čelu Evrolige, Španac Đordi Bertomeu smatra da je to takmičenje prešlo "nevjerovatan" put i da će i u sljedećim godinama stremiti ka svom razvoju.

Kako će taj razvoj izgledati?

Za početak, minulog ljeta ozvaničeno je da su nacionalne lige od Španije do ovog regiona pale u drugi plan i da su izgubile svoje garantovano mjesto. Sa druge strane, garantovane licence dobili su Bajern i Asvel.

Kakvi će biti naredni koraci?

"Sa jedne strane, dodjela dvije nove licence odgovara našoj potrebi da imamo snažno i stabilno prisustvo na dva ključna evropska tržišta, francuskom i njemačkom. Asvel i Bajern (dobitnici višegodišnjih licenci) dokazali su da imaju projekte koji se podudaraju sa filozofijom Evrolige, na terenu i van njega".

Ta dva kluba dobila su dvogodišnje licence.

"Te licence biće test i za ligu i za klubove i nadam se da će to biti korak ka uručivanju višegodišnjih licenci", dodao je on.

Takođe, Španac je podsjetio da će se sljedeće sezone u Evroligu kvalifikovati oba finalista Evrokupa u takmičarskoj 2019/20.

Bertomeu je govorio i o nacionalnim ligama, koje su izgubile prohodnost ka najjačem takmičenju.

"To što su pozivnice namijenjene ligama pretvorene u 'wild card' pomoći će nam da budemo sigurno da svaki kandidat za pristupanje ligi mora da osigura neophodne standarde za to".

Da li postoje planovi za novo proširenje?

"Vjerujem da smo našli pravi sistem, dvokružno igranje ligaškog dijela, koje smo primijenili prije tri sezone. Brojke pokazuju da je to ono što navijači žele da vide - konstantna akcija i produžena rivalstva među najboljim klubovima i igračima. Dakle, taj segment ne planiramo da promijenimo i definitivno ćemo zadržati taj sistem u budućnosti".

"Promjene u Evroligi mogle bi da dođu iz teritorijalnog proširenja, ali to neće podrazumijevati i veći broj licenci. Prerano je da govorimo o detaljima, jer sve ovo nije dogovoreno među klubovima, ali postoji opšte shvatanje činjenice da će biti neophodno da radimo na stabilnosti ove lige da bi je podigli na viši nivo"

"Konstantno ponavljam da je moja vizija da imamo 16 stabilnih licenci koje će nam omogućiti da kolektivno razvijamo naš proizvod, plus dvije dodatne licence koje su namijenjene Evrokupu. One će sistemom promocije i ispadanja omogućiti dobrim projektima da nađu svoj put do elite".

Da li je Velika Britanija i dalje u planovima Evrolige?

"Da, oduvijek je i bila i još je. London Tauersi bili su deo Evrolige 2000. godine i to pokazuje naše ambicije da budemo u Britaniji. U to vrijeme za taj 'brak' nisu bili spremni ni oni, ni mi. Ali, sada smo u zrelijoj situaciji".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC