• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Košarkašicama Srbije otvoren put do Tokija

Autor mondo.rs

Izabranice Marine Maljković, za razliku od muškog nacionalnog tima, mogu spokojno da čekaju žrijeb kvalifikacija za Olimpijske igre.

 Kosarkasice-Olimpijske-igre-Tokio-2020-pretkvalifikacije-i-kvalifikacije-Srbija-Marina-Maljkovic Izvor: MN PRESS

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) saopštila je u utorak domaćine i sastave pet grupa preliminarne faze kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

Grupe su formirane po kontinentalnom "ključu", tako da će se afričke selekcije od 10. do 18. novembra boriti za dva mjesta u kvalifikacijama, a američke i azijsko-okeanijske za po četiri mjesta.

U Africi (domaćin turnira Mozambik) će grupu A činiti košarkašice Nigerije, Mozambika i DR Konga, dok su Senegal, Mali i Angola smještene u grupu B.

Američku grupu A čine Dominikanska Republika, Kanada (domaćin), Kuba i Portoriko, a u B grupi su domaćin Argentina, SAD, Brazil i Kolumbija.

Konačno, u azijsko-okeanijskom segmentu će Novi Zeland biti domaćin Koreji, Filipinima i Kini, dok će se na neutralnom terenu u Maleziji takmičiti Japan, Australija, Kineski Tajpeh i Indija.

Ukupno 10 najboljih iz pretkvalifikacija priključiće se zatim grupi od šest prvoplasiranih na ljetošnjem Eurobasketu, a to su Španija, Francuska, Srbija, Velika Britanija, Švedska i Belgija.

Tih 16 selekcija će žrijebom biti podijeljene u četiri grupe od po četiri ekipe, od kojih će po tri izboriti "vize" za Tokio.

Izabranice Marine Maljković tako će imati jednostavan zadatak - da ne budu posljednje u grupi.

Priča može da postane malo komplikovanija, ako ih žrijeb svrsta u grupu sa SAD (branilac titule) i Japanom (domaćin OI), koji će učestvovati u kvalifikacijama, ali će nastupiti u Tokiju bez obzira na ostvareni rezultat.

U grupama gdje budu igrale SAD i Japan, treba biti prvi ili drugi od preostale tri selekcije.

Ali, u bilo kojoj varijanti, košarkašicama Srbije će put do Igara biti daleko lakši nego košarkašima, koji će na kvalifikacionom turniru početkom jula morati da budu najbolji od šest učesnika.

Kvalifikacije košarkašica zakazane su za februar 2020.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC