• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li zašto je Zvezdina zastavica visila u Džordanovoj sobi?

Autor mondo.rs

Malo podsjećanje za one koji su zaboravili ili upoznavanje za one koji nisu znali o vezi jednog od najboljih košarkaša svih vremena i beogradskih crveno-bijelih.

 Majkl-Dzordan-zastavica-Crvene-zvezde-u-sobi Izvor: Guliver/Getty Images/Mike Powell

Ako vas iole zanima košarka, sigurno ste dosad vidjeli fotografiju na kojoj je Majkl Džordan iz studentskih dana, a na zidu njegove sobe visi zastavica Crvene zvezde.

Davno je to bilo, čuveni košarkaš u ponedjeljak (17. februara 2020) proslavio je 57. rođendan, pa tim povodom evo malog povratka u prošlost za one koji su zaboravili ili možda nisu znali otkud crveno-bijele boje u Džordanovoj studentskoj sobi...

Možda će vas zanimati

Igrajući za Sjevernu Karolinu, Majkl Džordan je 1983. godine gostovao u Solunu, na turniru čiji je učesnik bio i beogradski klub. 


Tadašnji Zvezdin trener, Ranko Žeravica, izuzetno je cijenio američku koledž košarku i često slao svoje igrače na usavršavanje "preko bare", a bio je i prijatelj sa kolegom na klupi pomenutog univerziteta, Denom Smitom, podseća Kurir.

Duel Sjeverne Karoline i Crvene zvezde odigran je 23. oktobra, a američki studenti slavili su poslije dva produžetka 105:104. Naravno, najzaslužniji za pobjedu svog tima bio je Džordan, koji je crveno-bijelima ubacio 32 poena.

"Kao trener bio sam na usavršavanju u Americi. Otišao sam da gledam treninge Sjeverne Karoline, a neki od trenera mi je izvukao podatke sa našeg meča. Tada sam dobio i knjigu sa posvetom: 'Igraču, koji je zamalo pobijedio velikog Majkla'", ispričao je prije četiri godine u razgovoru za Kurir Stevan Karadžić , koji je tada bio akter utakmice, a kasnije i trener crveno-bijelih.

"Tada smo razmjenjivali te zastavice sa ekipama sa kojima smo igrali. Ne znam ko mu je dao, možda sam i ja, davno je bilo", dodao je.


Već tada je Ranku Žeravici bilo jasno da će "leteći Majkl" postati jedan od najboljih svih vremena u igri pod obručima.

"Svima je ponavljao da smo imali priliku da vidimo najboljeg košarkaša svijeta u budućnosti. I zaista on je već sljedeće godine u NBA pokazao potencijal koji će kasnije prerasti u majstorstvo vrijedno šest titula sa Čikagom", govorio je Karadžić.

Pomoćni trener Žeravici tada je bio Božidar Maljković, a uz Stevana Karadžića među igračima su bili i Rajko Žižić, Predrag Bogosavljev, Zufer Avdija, Zoran Radović, Slobodan Janković, Srđan Dabić...

Za Sjevernu Karolonu je u toj utakmici igrao i Sem Perkins, samo godinu dana kasnije osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu i član Dalasa, Lejkersa, Sijetla i Indijane.

Da li ste već znali ovu priču?

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC