• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visok kao Džordan, teži od Jokića, skače više od Kartera: Takav postoji

Autor Nikola Janković

Ovaj nezgrapni atleta prkosi zdravom razumu svaki put kad zakorači na teren sa svojih 198 centimetara i 129 kilograma, koje bez problema ponese do odraza kakav nisu imali ni Džejms, ni Karter, ni Mekgrejdi, ni Vilkins, ni Dreksler, ni...

 Zajon-Vilijamson-Visok-kao-Dzordan-tezi-od-Jokica-skace-vise-od-Kartera-VIDEO Izvor: Guliver, Patrick Smith/Getty Images North America

Kada je 6. jula 2000. godine u Solsberiju nekadašnja sprinterka, kasnije profesorka fizičkog u lokalnoj srednjoj školi donela na svet krupnog dečaka, po čijoj građi se odmah videlo da će ličiti na oca, Šaronda Sampson odlučila da je posluša savet svoje bake i odabere "neko specijalno ime" za svog sina.

Latif Vilijamson, svojevremeno perspektivni defanzivni "lajnmen" i član sveameričkog srednjoškolskog tima 1993. godine, nije imao ništa protiv predloga supruge da se mališa zove Zajon.

Možda će vas zanimati

Šaronda je neposredno pred porođaj posetila Sionsku goru kraj Jerusalima, koja je ostavila snažan utisak na nju.

NIJE GA NOVAC UČINIO "SPECIJALNIM", ON JESTE...

Izvor: Guliver, Patrick Smith/Getty Images North America


Kada je 23. jula 2019. godine u Bivertonu nekadašnji student Univerziteta Djuk i igrač godine u američkoj koledž ligi, kasnije prvi pik sa NBA drafta, potpisao petogodišnji ugovor sa brendom "Air Jordan" vredan 75 miliona dolara, Zajon Vilijamson postao je vlasnik drugog najvećeg sponzorstva za "rukija" u istoriji posle onog koji je 2003. potpisao Lebron Džejms.

Ali, nije ga novac učinio toliko "specijalnim".

On, jeste.

Više od tri meseca čekao je Nju Orleans na prvu utakmicu dobroćudnog mede u dresu Pelikansa, a kada se ona i dogodila 23. januara ove godine - nije zanemeo samo taj grad, već i ostatak Sjedinjenih Država.

VEROVATNO JE SNAŽNIJI I OD "KINGA"

Zajon.
Izvor: YouTube


Zajon je na debiju u NBA konkurenciji ubacio 22 poena San Antonio Sparsima, od čega 17 uzastopnih u četvrtoj četvrtini i samo nagovestio ono što ćemo videti u nastavku sezone.

U narednih 16 nastupa, pored toga što je Los Anđeles Lejkersima ubacio 35 poena za 33 minuta, uz šut 12/16 iz igre i sedam skokova, ovaj nezgrapni atleta i mišićavi bucko podigao je prosek na 25,7 poena u februaru, odnosno 27 u martu i, uz skoro 60 odsto u šutu iz igre, naveo vodeća košarkaška imena širom SAD na legitimno pitanje - da li je momak uopšte zaustavljiv?

Kombinacija očeve konstitucije i majčinog atleticizma učinila je Zajona jedinstvenim primerom u istoriji košarke, koja do danas nije upoznala igrača koji je visok kao Majkl Džordan (198 cm), teži od Nikole Jokića (129 kg), a ima viši odraz od Vinsa Kartera (115 cm).

Dobro ste pročitali.

Ako bi pristao na merenje, verujemo da bi se brzo ispostavilo da je Zajon snažniji od Lebrona Džejmsa.

15 CENTIMETARA NIŽI, A 16 KILOGRAMA TEŽI OD "BUCKA"

Izvor: Guliver, Zhong Zhi/Getty Images AsiaPac

Jokić važi za prvog "bucka" lige sa svojih 213 centimetara i 113 kilograma.

Zajon je 15 centimetara niži i 16 kilograma teži, taman toliko da u parkiću može da se klacka sa Bobanom Marjanovićem koji je viši samo 26 centimetara.

Džordan važi za najvećeg atletu (i najboljeg igrača) u istoriji lige, koji je sa svojih 198 centimetara i 98 kilograma svojevremeno imao odraz od 122 centimetra.

DEČKO JE "LETEĆI" SA SVOJIH 129 KILA

Izvor: Guliver/Getty Images

Zajon nije ni centimetar viši, ali je 31 kilogram teži, pa svejedno može da se odrazi samo sedam centimetara manje od "Letećeg", čiji logo pritom nosi na patikama.

Nije ni čudo što su ove za sezonu 2019/20 sa svih strana ojačane gumom, kako se ne bi ponovila "Najkova" blamaža iz prošle sezone kada je Zajon uživo u prenosu pokidao patiku na dva dela i umalo pokidao tetivu tom prilikom.

KEVIN DURENT KAŽE DA SE TO VIĐA JEDNOM U...

Zion odraz.
Izvor: YouTube


Njegovih 115 centimetara ostali su nedostižni za igrače poput Lebrona Džejmsa (111), Nejta Vilijamsa (110), Vinsa Kartera (109), Klajda Drekslera (109), Dominika Vilkinsa (107), Trejsija Mekgrejdija (107)…

Jasno je kakvu silu pri doskoku trpe patike. Telo da ne pominjemo...

"On je igrač kakav se viša jednom u generaciji", prokomentarisao je Kevin Durent, posmatrajući prvog pika kako, poput lava koji se oslobodio kaveza, kidiše na obruče rušeći sve zabeležene "ruki" rekorde kada su poeni iz reketa u pitanju.

"NE BRINEM SE ZA IGRU, VEĆ ZA TELO..."

Izvor: Guliver, Patrick Smith/Getty Images North America


Zajonov prosek ove sezone je već 17,6 po utakmici. Poređenja radi, Blejk Grifin je u prvoj sezoni ubacivao 13,8, a Tim Dankan 13,1 poen iz reketa.

Međutim…

Koliko je ova nedokučiva kombinacija sirove snage i izvrsne motorike trenutno prednost za mladića željnog košarke, toliko bi vremenom mogla da postane opterećenje, jer…

"Ne brinem se za njegovu igru, brinem se za njegovo telo. Koliko god iznosila njegova težina, to će biti prilično prekomerno", rekao je uoči drafta Set Grinber, analitičar koležd košarke na mreži ESPN.

AKO USPORI, DA TO BUDE NJEGOVA ODLUKA

Izvor: Guliver, Patrick Smith/Getty Images North America


Masivnih, snažnih igrača bilo je oduvek u NBA ligi, nekolicina njih primljena je i u "Kuću slavnih", ali su retki ostali dugo na vrhuncu forme, a još ređi izbegli nagle padove u poznim igračkim godinama.

Suočavanje sa kilogramima bilo je bilno i za Šakila O'Nila i za Čarlsa Barklija, dok je Blejk Grifin vanzemaljski odraz platio čestim i teškim povredama posle kojih je svaki povratak bio teži i sporiji.

Zajon je težak, ali je sve samo ne spor.

Kada jednog dana odluči da uspori, bilo bi lepo da to bude njegova odluka.

Možda će vas zanimati

Tagovi

NBA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC