• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bes u Baru! Mornar tuži ABA i Evroligu, ne miri se s nepravdom!

Autor Pavle Knežević

"Tražićemo povraćaj svih uloženih sredstava u takmičarskoj sezoni 2019/20, a ta sredstva nisu mala"

 KK-Mornar-Bar-Bes-ogorcenje-tuze-ABA-Evroliga-kosarka-Evrokup Izvor: MN PRESS

Bes u Baru se ne stišava! Nakon što je predsednik Mornara Đorđije Pavićević rekao da će klub razmotriti učešće u ABA ligi pošto mu je onemogućeno da igra Evrokup, sada je objavio novo saopštenje u kome je potkačio sve i najavio oštre korake.

U to spadaju i tuženje ABA lige, ali i Evrolige sudu i tražiće povrat svih sredstava koje je do sada uložio u tim i razvoj. U Mornaru kažu i da su ogorčeni "zakulisnim radnjama".

Možda će vas zanimati

Pavićević je rekao da su svi u klubu "neprijatno iznenađeni" odlukom da Evrokup igra Cedevita Olimpija, "nepostojeći tim ABA lige, za koji se ne zna ni mesto gde je registrovan".

On je podsetio na reč predsednika Evrolige, Đordija Bertomeua da će Evrokup naredne sezone igrati "osam četvrtfinalista…a ostala mesta biće popunjena na osnovu plasmana u nacionalnim ligama".

"Kako ABA liga predstavlja nacionalna prvenstva klubova koji je tvore, logično je bilo da Mornar kao četvrtoplasirani tim ABA lige dobije pozivnicu za Evrokup. Zbog koronavirusa ABA liga je prekinuta posle pretposlednjeg, 21. kola, koje je odigrano 8. marta 2020. godine. Da je bilo sluha kod učesnika ABA lige i rukovodstva lige, poslednje kolo se moglo odigrati i od ove neprijatne situacije ne bi bilo ništa. U trenutku prekida lige, Mornar je bio četvrti po pravilniku ABA lige koji kaže da ukoliko ekipe imaju isti broj bodova, plasman određuje međusobni skor. A mi smo Cedevita Olimpiju dobili oba puta, i u Baru i u Ljubljani. Neko je, očigledno, iskoristio pravilnik FIBA (ništavan u konkretnoj situaciji!) da odredi trenutnu tabelu i na mala vrata ugura Cedevita Olimpiju u Evrokup", piše Pavićević.

"Da je Mornar na taj način došao do plasmana u Evrokupu, samo bismo se zahvalili, kazali da nas je sramota i prepustili mesto onome ko ga je izborio na košarkaškom terenu", istakao je on.

On je ocenio da je konstatacija da Crna Gora ne može da ima dva predstavnika u Evrokupu "alibi" i "besmislena", a onda je uputio oštre reči ka regionalnom takmičenju.

"Ovi događaji su pokazali da ABA liga nije temeljno napravljena i da je učinak onih koji su je organizovali, kao i njenih dosadašnjih predsednika, na staklenim nogama. ABA liga mora da bude samostalna i da ne zavisi od drugih. Da smo bili organizovani na vreme i kako treba, svi bi nas cenili, a ovako se zadovoljavamo mrvicama sa stola čelnika Evrolige i Evrokupa", napisao je Pavićević.

On je ponovio da će klub razmotriti svrsishodnost daljeg igranja ABA lige, a najavio je i da će advokatski tim tužiti ABA i Evroligu.

"Tražićemo povraćaj svih uloženih sredstava u takmičarskoj sezoni 2019/20. A ta sredstva nisu mala. Pa neka se ustanovi ko je kriv za ovo što se desilo", piše u saopštenju.

Pavićević je posebno ljut na ABA i kaže da je svrha poslednje skupštine bila samo da se prekine prvenstvo, a da se u isto vreme "radilo ispod žita".

"Tek sada je jasno kakav je zadatak, zapravo, imala poslednja, onlajn, Skupština ABA lige. Trebalo je samo da odluči da se prvenstvo ne nastavi, uprkos tome što su Partizan, Budućnost i Mornar insistirali da se prvenstvo završi. Da se radilo ispod žita, postalo je ogoljeno jasno posle odluke da se nepostojeći tim ABA lige, Cedevita Olimpija, ugura u Evrokup. Naravno, nemamo primedbi na učešće Partizana i Budućnosti u Evrokupu, naprotiv, oni su to pošteno, na košarkaškom terenu izborili i od srca im želimo da dostojno reprezentuju ABA ligu u ovom takmičenju. To se za Cedevita Olimpiju ne može reći", piše Pavićević.

Predsednik Mornara upitao je i: koga štiti ABA?

"Da li onu ekipu koja je posle pet dana od proglašenja pandemije koronavirusa raspustila sve i koja nije imala pet igrača na spisku ili ekipu koja je, uz Real Madrid, jedina, do sada, isplatila sve (!) ugovorne obaveze igračima i do 10. maja, praktično, formirala ekipu za iduću sezonu?", pita on.

Pavićević je istakao da mu sve to daje motiv da u svom predsedničkom mandatu, ako Mornar ostane u ABA, uradi sve da se pravilnikom regulišu ovakve situacije i da "mešetarenja i lobiranja" ne budu deo lige.

"Ovaj nesportski potez rukovodstva ABA lige, odnosno prosleđeni nefer spisak Evrokupu sa učesnicima tog takmičenja iz ABA lige…samo će nas podstaći da u sledećoj godini budemo još jači i da pokažemo i rukovodstvu i ekipama ABA lige da se samo na sportski način može doći do sportskih visina, sa kojih se, onda, svakome može pogledati u oči. Za ovako nakaradnu odluku trebalo je imati debeo obraz", piše Pavićević i onda dodaje:

"I na kraju, svi neka budu sigurni, a posebno naši verni navijači, da nećemo dozvoliti da grad košarke, Bar, ugase bezlični ljudi koji su zarad ličnih interesa spremni da sport i sve njegove aktere sa terena, potisnu u drugi plan".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC