• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako izgubimo, Rivers mora da ide: Jokić je definicija "clutch" košarkaša, dominira gdje drugi pucaju

Autor Nikola Janković

Srbin je ovog ljeta pet puta igrao utakmicu u kojoj je poraz značio kraj sezone. Njegove brojke mogu da posluže kao osnova za kategoriju - "clutch" košarkaš.

 Nikola-Jokic-je-clutch-kosarkas-Statistika-i-najava-LA-Klipers-Denver-sedma-utakmica-Arenaspor Izvor: Jayne Kamin-Oncea - Ezra Shaw/Getty Images - Instagram/screenshot

"Prokleto sam siguran da bih pomogao Klipersima", napisao je Ajzea Tomas na Twitteru poslije šeste utakmice serije sa Nagetsima.

"Trebalo je samo da nastavimo da radimo".

U sljedećem tvitu, omaleni plej kojeg je trener Dok Rivers "isplatio" dva dana nakon februarskog trejda sa Vašington Vizardsima, dodao je:

"Denver dobija u sedmoj".

Denver će i četvrtu plej-of seriju u karijeri Nikole Jokića riješiti u sedmoj utakmici, nakon što je druga poluvremena pete i šeste dobio zbirnim rezultatom 131:84.

Suočeni sa zloslutnim rezultatom 1:3, kao što je to bio slučaj u prvoj rundi sa Jutom Džez, Nagetsi su koristili treće četvrtine da "načnu" Riversovu rezervnu postavu, a onda u naletu prepuste Jokiću da talentom i inteligencijom dovrši posao tražeći "najslabiju kariku" u petorci sastava iz El-Eja.

Rezultat je "majstorica" u noći između utorka i srijede, pred koju su Kavaj Lenard i Pol Džordž pokušali da zvuče samouvjereno i staloženo pred kamerama, a trener Rivers dobio ultimatum od dijela navijača:

"Ako ispadnemo, odlazi".

"Mislim da je pritisak sada na njima", rekao je Jokić, koji je priredio jednu od najimpresivnijih partija u karijeri kada je Denver pao na 19 poena zaostatka u petoj utakmici ovog ljeta u kojoj je poraz značio kraj sezone.

Jokićev prosjek u tih pet duela (pardon, pobeda) mogao bi da posluži kao definicija "clutch" košarkaša: 27,8 poena, 10,4 skoka, 5,8 asistencija, 55,2 odsto u šutu iz igre, 54,5 odsto u šutu za tri, 88,3 odsto sa linije penala.

Srbin je šestu "do or die" utakmicu zakazao sa 34 poena, 14 skokova i sedam asistencija, obesmišljavajući jednako Riversovu ideju da mu suprotstavi visokog i snažnijeg Ivicu Zupca ili nižeg i pokretnijeg Montrezla Harela.

Klipersi su bili u minusu 11 poena za Zupčevih 29 minuta na terenu, Jokić je napravio plus od 16 poena kada ga je čuvao Harel. 

"Trez prolazi kroz uspone i padove trenutno, to nam je jasno", odgovorio je Rivers, trener koji je Boston Seltiksima donio poslednju od 16 titula šampiona u sezoni 2007/08.

"Slušajte, ako gledate samo 'plus/minus', a vkerujem da mnogi to rade, ne mislim da ćemo naći jednu našu 'peticu' koja je izgledala dobro večeras", dodao je i podsjetio da te stvari nisu nepoznate za njegov stručni štab, u kom rade petorica analitičara.

Jedan od reportera pitao je Lenarda za "čouk" cijele ekipe u drugom poluvremenu, tokom kog su Klipersi ubacivali 29 odsto šuteva iz igre. Šutirali su 4/20 u trećoj četvrtini.

"Samo smo se ohladili. Bili smo hladni u trećoj četvrtini. To je sve. Forsirali smo u reket, dodavali loptu, a bili statični sve vrijeme… Tako se ne pogađaju šutevi", rekao je MVP prethodnog finala NBA u kom je okončana vladavina Golden Stejt Voriorsa, a Kanada dobila svog prvog šampiona, Toronto Reptorse.

Kada je Denver poveo 82:81, nije više ispustio vođstvo do kraja. U četvrtoj četvrtini, Lenard i Lu Vilijams su ubacili skupa 5/9 šuteva iz igre, ostali zajedno 1/9.

Izvor: Guliver, Ezra Shaw/Getty Images North America

Rivers je u drugim poluvremenima pete i šeste utakmice imao kakvu-takvu šansu samo kada je, uz Lenarda, na parketu bio kvartet: Pol Džordž, Markus Moris, Ivica Zubac i Patrik Beverli. Ofanzivni rejting tog sastava iznosio je 119,2, a defanzivni 122,2.

Svaka druga kombinacija donosila je drastično lošije rezultate.

Verzija: Vilijams, Džordž, Lenard, Herel i Džef Grin imala je napadački rejting od svega 71,4, dok je primala 138,5 poena u istom tempu. Još gora bila je petorka sa Lendrijem Šametom na pleju, uz Džordža, Lenarda, Morisa i Zubca: 58,3 - 136,4.

Otuda i razlika od 47 poena u korist Denvera u 48 minuta igre u drugim poluvremenima prethodne dvije utakmice serije.

I to Rivers zna, očigledno. Ali, zna i da je Beverli zaradio šest ličnih za 17 minuta prethodne noći.

U tom smislu, Ajzea Tomas nema razloga da razmišlja drugačije…

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC